Annons

Oklara signaler ger fortsatt skakiga börser

Två frågor som skapar osäkerhet på börserna: Kommer Fed att sänka räntan? Hur kommer handelskriget att behandlas på G20-mötet?
Två frågor som skapar osäkerhet på börserna: Kommer Fed att sänka räntan? Hur kommer handelskriget att behandlas på G20-mötet? Foto: Shutterstock

Marknaden befinner sig mellan hopp och förtvivlan, enligt Johanna Högfeldt, investeringsstrateg på Swedbank. Onsdagens besked från Federal Reserve och osäkerheten inför G20-mötet pekas ut som förklaringar.

Under strecket
Publicerad

Efter att Stockholmsbörsen stängt på minus under tisdagen öppnade den på onsdagen med breda nedgångar. Börsen repade sig senare och strax efter halv fem handlades OMXS30-index just under nollan.

Enligt Swedbanks investeringsstrateg, Johanna Högfeldt, råder det en oro över den globala tillväxten.

– Jag tror att man kommer få se en volatil marknad nu framöver, fram till Fed-mötet (amerikanska centralbanken reds anm) i slutet av juli, säger hon och fortsätter.

– Mycket fokus kommer även att ligga på Q2-rapporterna, både i de faktiska siffrorna och i uttalanden från bolagen. Dessa kan både bekräfta eller stävja den rådande oron kring handelssituationen.

Gårdagens besked från den amerikanska centralbanken, Fed, var tvetydigt.

– Det var tydligt att Fed-chefen Jerome Powell tänker förebygga nedgången genom att sänka räntan och att det kan motiveras utifrån det lägre inflationstrycket i USA, säger Johanna Högfeldt.

Till helgen ska Donald Trump och Xi Jinping träffas i samband med G20-mötet i Osaka.

Men hon påpekar också att sänkningen förmodligen blir mindre än vad marknaden hoppats på.

Annons
Annons

– Från den mest duvaktiga Fed-ledamoten kom besked att det inte är motiverat att sänka med 50 punkter. Det tog bort hoppet om en större sänkning än 25 punkter. Det fick effekt på den amerikanska börsen som sedan fått effekt här.

Ett annat orosmoln är det pågående handelskriget mellan USA och Kina. Till helgen ska Donald Trump och Xi Jinping träffas i samband med G20-mötet i Osaka.

Johanna Högfeldt har inga större förhoppningar inför mötet.

– Sannolikheten att man får något konkret är väldigt liten och där man kan vara lite cynisk och tänka att Trump inte har någon motivation till att komma överens i dagsläget.

Men hon tillägger att skulle diskussionerna visa sig vara konstruktiva kan det sända positiva signaler till marknaden.

Framförallt beror det på att Trump är stökig.

Mattias O Eriksson, aktiestrateg och förvaltare på Coeli, spår en långvarig dragkamp mellan USA och Kina.

– Kina vill flytta fram sina positioner och kommer fortsätta göra det. Sedan kanske de kommer överens om vissa villkor men det kommer ändå vara en fortsatt maktkamp. Framförallt beror det på att Trump är stökig.

Hans budskap till investerare är att tänka och äga bolag långsiktigt. Oavsett vad Trump tweetar om eller vad Fed-ledamöter säger.

– Fokusera på bolagen och inte på makrobruset. I praktiken har det ingen större påverkan på bolagen. Bolagens vinstgenerering är det viktiga, säger Mattias O Eriksson.

Han ställer sig dessutom frågande till varför Fed ska sänka räntan över huvudtaget. Enligt honom går den amerikanska ekonomin på högvarv.

– Räntan har inte varit hög i USA eller någon annanstans tidigare, så sänker man räntan gör det inte någon skillnad. Det är i så fall en negativ signal om att man är orolig inför ekonomin.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons