Annons

”Tycker David Lega att vi ska bortse från asylrätten?”

Malin Björk.
Malin Björk. Foto: Fredrik Persson/TT

Att SD och deras allierade i EU-parlamentet för en människofientlig politik är att förvänta. Att Kristdemokraterna tar rygg på dem säger mycket om vart Ebba Busch Thor vill föra partiet, skriver Malin Björk (V) i en replik.

Under strecket
Publicerad

REPLIK | EU:S ASYLPOLITIK

De senaste åren har vi kunnat se hur olika typer av flyktingsolidaritet misstänkliggörs och till och med kriminaliseras. Ett av de värsta exemplen är när frivilligorganisationers livräddningsinsatser på Medelhavet förhindras och kallas olagliga, trots att fartyg enligt internationell sjörätt har en skyldighet att rädda människor från att drunkna. Ett av de mest uppmärksammade fallen inträffade i somras då tyska sjökaptenen Carola Rackete greps och åtalades efter att ha fört iland ett fyrtiotal migranter på ön Lampedusa.

Som en reaktion på denna oacceptabla utveckling röstade EU-parlamentet den 24 oktober om en resolution för att underlätta för räddningsinsatserna på Medelhavet. Resolutionen föll med två röster. Vänstern, sossarna, de gröna och liberalerna stödde resolutionen. Kristdemokraternas och Moderaternas grupp, EPP, gick samman med extremhögern för att fälla resolutionen.

I ett försök att försvara det oförsvarbara upprepar KD:s David Lega argumenten som hans partigrupp skickade ut strax innan omröstningen. Han skriver att han inte kunde stödja resolutionen på grund av kraven att ”information om var och hur (EU:s gränspolis) Frontex bedriver sina insatser ska kunna delges allmänheten.”

Annons
Annons

Lega och hans partigrupp vänder sig dels mot att Frontex spaningsplan över Medelhavet uppmanas meddela fartyg på havet om att människor i deras närhet befinner sig i sjönöd. Det faktum att Frontex i dag bryter mot gällande sjörätt och vägrar berätta när människor på havet svävar i livsfara har lett till många människors drunkningsdöd. Problemet är alltså det omvända.

Lega röstade också emot uppmaningen att Frontex, av rena transparensskäl, bör dela med sig av information om redan genomförda räddningsinsatser. Vi vet att Frontex begår övertramp. Det är hög tid att bevaka vad denna militariserade gränsstyrka faktiskt gör. Men det vill inte SD-gänget, och tydligen inte heller M och KD.

Lega missar också det grundläggande faktum att hela anledningen till att utsatta människor anlitar människosmugglare är för att det inte finns några säkra och lagliga vägar till Europa, och att EU och enskilda medlemsländer dessutom betalar despoten Erdogan och libyska miliser för att stoppa människor från att ta sig till EU.

De två punkter som EPP påstår ha varit deras huvudanledning till att partigruppen inte kunde ställa sig bakom resolutionen håller alltså inte en millimeter. Den verkliga anledningen är att vi nu har ett EPP som anpassar sig till de mest obehagliga krafterna i sin egen grupp och till extremhögern. Orbáns Fidesz får alltmer sätta tonen och partier som tidigare försökte bjuda visst motstånd sluter nu upp bakom Visegradlinjen.

Därför är det inte heller förvånande att Lega upprepar mantrat om att ”särskilja flyktingar från ekonomiska migranter” innan människor ens lyckats ta sig till Europa för att använda sin internationella rätt att söka asyl. Det skulle i praktiken innebära en oacceptabel inskränkning av asylrätten. Men den och även andra internationella bindande rättsinstrument kanske Lega tycker vi ska bortse från?

Att SD och deras allierade i EU-parlamentet för en människofientlig politik är att förvänta. Att Kristdemokraterna tar rygg på dem och inte längre står upp för det allra mest grundläggande, i detta fall fungerande livräddningsinsatser i Medelhavet, säger mycket om vart Ebba Busch Thor vill föra partiet. Jag hade hoppats att David Lega var en av dem som tar strid för en annan inriktning inom Kristdemokraterna – en som inte anpassar sig efter rasisterna, vare sig hemma eller i Europa. Men jag hade uppenbarligen fel.

Malin Björk (V)
EU-parlamentariker

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons