Annons

Tydlig trend – drickandet minskar bland tonåringar i Europa

Drickande av alkohol har minskat hos tonåringar i Europa. Mest dramatisk har minskningen varit i Storbritannien, rapporterar WHO.

Sociala medier kan vara en del av orsaken.

– Nu kan unga människor ha ett aktivt socialt liv utan att gå hemifrån, säger en brittisk forskare.

Under strecket
Publicerad
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: TT
Foto: AP
Foto: Janerik Henriksson/TT
Foto: TT
Foto: AP
1/2
Foto: Janerik Henriksson/TT
2/2
Foto: TT

På mindre än en generation har brittiska tonåringar gått från att vara bland de största drickarna av alkohol i Europa till att bli mer genomsnittliga, enligt en sammanställning av Världshälsoorganisationen (WHO).

Alkoholkonsumtionen bland tonåringar har generellt minskat i hela Europa och även i Sverige. Andelen engelska ungdomar som dricker regelbundet varje vecka minskade från hälften till en tiondel mellan 2002 och 2014 , skriver WHO.

Londonbon Xenia Clegg Littler, 19 år, berättar för New York Times att varken hon eller hennes vänner intresserar sig för att dricka alkohol.

– Jag vaknar hellre på morgonen och kommer igång med min dag, än att vakna med en enorm bakfylla.

– Jag behöver ha kontroll över vart jag är och vad jag gör, säger Xenia Clegg till tidningen.

Foto: AP
Annons
Annons

En forskningsgrupp på University College i London har analyserat data från omkring 10 000 unga som har intervjuats mellan 2000 och 2015 om sina dryckesvanor i årliga hälsoundersökningar i England.

Enligt analysen det är svårt att urskilja en enskild faktor bakom trenden. Men mer kunskap om riskerna med alkohol och tuffare alkoholförsäljningslagar skulle kunna ha bidragit till förändringen.

Studien visar även att 29 procent av ungdomarna beskrivit sig som icke-drickare år 2015, vilket är en ökning med 18 procent sedan 2005.

– Alkohol spelar inte en lika viktig roll i sociala sammanhang som det gjorde förut.

– Nu kan unga människor ha ett aktivt socialt liv utan att gå hemifrån, enligt James Nicholls, forskningsdirektör den brittiska alkoholforskningsgruppen ”Alcohol Research UK”, skriver New York Times.

– Sociala medier har gjort sina användare mer medvetna om sin image, det lämnar även dokumentation i form av text och bild över sådant man kanske hellre glömmer.

Enligt rapporten minskade den regelbundna veckovisa konsumtionen av alkohol bland ungdomar i Europa med 13,4 procentenheter mellan 2002 och 2014.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons