Annons

Tyg, papper eller plast – så väljer du rätt påse

Målet är 40 plastpåsar per person och per år, enligt EU – men i Sverige är vi fortfarande långt bort från det. För många är det svårt att veta vilken påse som är bäst att använda för sopor och vid shopping. SvD guidar dig i valet.

Under strecket
Publicerad

Karin Lexén är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 1

1 / 9

Karin Lexén är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.
Karin Lexén är generalsekreterare på Naturskyddsföreningen. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Sedan den 1 juni i fjol måste alla aktörer som säljer eller ger bort plastpåsar informera om plastpåsens miljöpåverkan. Det kallas informationskrav – och målet är att halvera antalet bärplastkassar i Sverige. Ännu ligger dock siffran alltför högt: svenskarna köpte 83 bärkassar per person i snitt i fjol. Målet till 2025 är 40 påsar per person och år.

Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen, guidar i påsdjungeln – och avslöjar vilka påsar som vi kan använda med gott samvete.

Annons
Annons
Foto: Vilhelm Stokstad/TTBild 1 av 1

2 / 9

Plastpåsar på sockerrör inte bäst

Foto: Vilhelm Stokstad/TT

De flesta butiker säljer plastpåsar gjorda av sockerrör. Hur bra är de?

– De är bättre ur ett klimatperspektiv än påsar gjorda av fossila ämnen. Men det är lika illa om den här plastpåsen kommer ut i naturen eftersom det tar lång tid för den att brytas ner. Detta är inte helt tydligt för konsumenten, säger Karin Lexén, generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

3 / 9

Helst en enda påse

Foto: Tomas Oneborg

Vilken påse är bäst för miljön?

– Det viktiga är att använda så lite material som möjligt eftersom allting handlar om resurser. Att återanvända påsen så mycket som det går är viktigt. En familj kan ha en enda påse för varje gång man handlar, till exempel en stabil och stor flergångskasse eller en tygkasse. Det gäller att använda dessa kassar många gånger istället för att köpa en ny kasse varje gång.

Annons
Annons
Foto: SvDBild 1 av 1

4 / 9

Tygkasse är bra om de används flera gånger

Foto: SvD

Är tygpåsar bra eller dåligt?

Man brukar säga att tygkassar måste brukas mellan 130 och 400 gånger för att nå samma resursåtgång som en vanlig plastkasse. Men Karin Lexén säger att det inte behöver vara fel med tygkasse så länge den används väldigt många gånger.

– Om du skulle köpa många nya tygkassar hela tiden är det bättre att använda en plastpåse. Har du redan en tygkasse, fortsätt använda den istället för att köpa en ny plastpåse. En tygkasse riskerar inte att ställa samma problem som plastpåsen ute i naturen.

Annons
Annons
Foto: Fredrik Sandberg/TTBild 1 av 1

5 / 9

Grönsakspåsar, en vanesak att ifrågasätta

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finns det något alternativ till de små frukt- och grönsakspåsarna?

– Det är en vanesak att plocka ihop den frukten i en plastpåse. Det finns en praktisk och hygienmässig faktor i det men man skulle kunna använda färre fruktpåsar än vad man gör i dag. Om man bara tar några äpplen så kan man lägga dem på vågen och scanna prislappen exempelvis. Det finns några butiker som har börjat med grönsakspåsar som man kan återanvända och det är också en bra idé.

Annons
Annons
Foto: Björn Larsson Rosvall/TTBild 1 av 1

6 / 9

Pappret, ingen vidare lösning

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Är det bättre med papperspåsar istället för plastpåsar?

– Jag tror inte att papper är en lösning. I framställningen går det åt mer resurser än vid framställning av en tunn plastkasse. Om de är mindre och används till frukt är det dessutom svårt att återanvända den. Plasten är också bättre på att hålla syre ute om frukten ska förvaras i påsen.

Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

7 / 9

Köp avfallspåsar – inte plastpåsar vid kassan

Foto: Pontus Lundahl/TT

Är det bra att använda bärkassen i plast som soppåse?

– Det är inte ett skäl i sig att köpa bärkassen med argumentet att man använder den till hushållssoporna. Det är inget bra argument. De påsar man har till sopor är nämligen mycket tunnare och innebär mindre miljöpåverkan än kassarna som du köper i affären. Plasten i bärkassar måste vara kraftigare för att inte gå sönder och det behövs mer resurser än för en avfallspåse som ska eldas. Däremot, om du har en utsliten plastpåse, kan du använda den till sopor.

Annons
Annons
Foto: Pontus Lundahl/TTBild 1 av 1

8 / 9

Forskning kan skapa komposterbara påsar

Foto: Pontus Lundahl/TT

Det går att köpa miljövänliga och nedbrytbara påsar – men än så länge finns inga komposterbara alternativ.

– Det beror på att kvalitén fortfarande är ganska dålig. Just nu fungerar de för avfall, men det har varit svårt att tillverka komposterbara påsar som det går att bära lite tyngre saker i. Man kan hoppas att forskningen kommer lösa den frågan framöver.

Annons
Annons
Foto: Berit Roald/TTBild 1 av 1

9 / 9

Plastpåsar även i framtiden

Foto: Berit Roald/TT

Vissa länder har förbjudit plastpåsar i affärer. Kan Sverige också komma att förbjuda plastpåsar?

– Jag tror att vi kommer att lyckas minska användningen av plast men jag tror inte att vi kommer sluta helt. Många ser plastpåsarna som en service till kunden. Det skulle krävas en del mod från butikkedjor som väljer att ta bort sina plastpåsar. I så fall skulle de också behöva ta bort papperspåsarna så att man riktigt uppmuntrar till att ta med en egen väska eller påse istället för att ta en ny.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons