Annons

Tysk kapten stämmer Italiens inrikesminister

Matteo Salvini är Italiens inrikesminister. Arkivbild.
Matteo Salvini är Italiens inrikesminister. Arkivbild. Foto: Riccardo Antimiani/Ansa/AP/TT

Tyska Carola Rackete, kapten på migrantfartyget Sea Watch 3, stämmer Italiens inrikesminister Matteo Salvini för ärekränkning.

Enligt hennes advokat Alessandro Gamberini behöver Salvini dömas till böter.

Under strecket
TT
Publicerad

– När människor träffas i plånboken förstår de att de inte opåkallat kan förolämpa folk, säger han till Radio Cusano Campus.

Rackete greps i helgen efter att ha trängt sig förbi ett italienskt fartyg i hamnen på ön Lampedusa och sedan kunde de 40 migranterna gå i land efter över två veckor ombord.

Hon släpptes sedan en italiensk domare konstaterat att hon inte brutit mot lagen vid händelsen i hamnen. Hon är nu på hemlig ort efter att ha utsatts för hot.

Salvini, som leder det främlingsfientliga partiet Lega, har bland annat kallat Rackete för "pirat" och "brottsling" och han verkar inte ha något emot en domstolsprövning.

"Hon bryter mot lagen och attackerar italienska militärfartyg, och stämmer sedan mig. Gangsters skrämmer inte mig, och ännu mindre en rik och bortskämd tysk kommunist!" skriver han på Twitter.

Rackete kan fortfarande komma att ställas inför rätta eftersom hon också misstänks för att ha underlättat illegal migration och för ohörsamhet mot tjänsteman.

Sea Watch 3 är taget i beslag under brottsutredningen.

Rättad: Nu med korrekt siffra för antalet migranter ombord.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons