Annons

Kursrally efter tysk 5G-auktion

I december invigde telekomtillverkaren Ericsson och operatören Telia Sveriges första 5G-nät. Post- och telestyrelsen planerar till våren 2020 en svensk auktion av 5G-frekvenser. Arkivbild.
I december invigde telekomtillverkaren Ericsson och operatören Telia Sveriges första 5G-nät. Post- och telestyrelsen planerar till våren 2020 en svensk auktion av 5G-frekvenser. Arkivbild. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Den tyska mobiloperatören 1&1 Drillisch rusar uppåt med över 7 procent på Frankfurtbörsen. Kursrallyt följer på det att Drillisch i en omtvistad tysk auktion av 5G-frekvenser banat vägen för att bli nummer fyra på den tyska mobilmarknaden.

Under strecket
Joakim Goksör / TT
Publicerad

Totalt drog den tyska staten in 6,55 miljarder euro (70 miljarder kronor) på den auktion av 5G-frekvenser som avslutades efter 52 dygns budgivning sent i onsdags.

Auktionsintäkterna pressades uppåt av att Drillisch, en uppstickare i branschen, gick ut hårt för att få utrymme för en 5G-satsning.

Drillisch har bolaget United Internet med miljardären Ralf Dommermuth i ryggen och betalade till slut 1,07 miljarder euro (cirka 11,5 miljarder kronor) för 70 Megahertz 5G-frekvenser.

Deutsche Telekom fick i auktionen 130 Megahertz för 2,17 miljarder euro. Dirk Wössner, chef för telekomjättens tyska verksamhet, varnade efter auktionen för att prislappen hamnat för högt.

– Det kommer dämpa utbyggnaden av nätet. Frekvenserna är mycket dyrare i Tyskland än i andra länder, sade han enligt Reuters.

Vodafone och Telefónica var två andra operatörer som köpte tyska 5G-frekvenser i auktionen, för 1,9 miljarder respektive 1,4 miljarder euro. Även Vodafone har riktat kritik mot prisnivån.

Deutsche Telekom-aktien stiger 0,8 procent i torsdagens förmiddagshandel. Vodafones aktie stiger samtidigt 1,3 procent, medan Telefónicas lyfter 4,3 procent.

Annons
Annons

De tyska operatörerna har åtagit sig täckningsgrader på 98 procent av tyska hushåll och att släppa in konkurrenter i nätet. När svenska 5G-frekvenser ska auktioneras våren 2020 kommer liknande villkor inte att användas.

Täckningsgraden i Sverige anses redan vara god i de 3G- och 4G-nät som med tiden kommer att bli 5G-nät, enligt Anna Beckius, chef för enheten för spektrumanalys på PTS.

– Tillståndsvillkoren är anpassade för 5G, men vi ställer inte krav på att det ska byggas, säger Beckius.

En annan skillnad i den svenska auktionen av frekvensblock i det så kallade 3,5 Gigahertzbandet som planeras nästa år är hur budgivningen går till. Enligt Beckius kommer man i Sverige inte rigga auktionen för att eftersträva så höga priser som möjligt för frekvenserna.

– Det kan ju dränera investeringsviljan om man behöver betala allt för mycket för att få frekvenser, varnar hon.

Ett prisgolv har dock lagts på 100 miljoner kronor per frekvensblock om 20 Megahertz i auktionen, där det även kommer att finnas ett spektrumgolv som möjliggör för minst tre operatörer att få 80 Megahertz var.

– Man behöver ganska stora frekvensmängder för att kunna erbjuda tillräcklig kapacitet, säger Beckius.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons