Poliskommissarie Carina Schöttler har ögonen på föraren till en lyxbil värd över en och halv miljon kronor.
Poliskommissarie Carina Schöttler har ögonen på föraren till en lyxbil värd över en och halv miljon kronor. Foto: Tomas Lundin

Polis om tyskt skräckvälde: ”Klaner i Sverige också”

Kriminella klaner sprider skräck i Tyskland, där polisen går på offensiven mot storfamiljer som regerar med våld och förakt för samhället. Men en ny taktik har gett framgång – som svensk polis nu vill ta del av.

Uppdaterad
Publicerad

 

ESSEN Strålkastarna från piketbussen lyser upp grupper av unga män, kebabrestauranger och shishabarer med långa rader av vattenpipor. Det är fredag kväll i Essen, den före detta stål- och kolmetropolen med över en halv miljon invånare.

I den knastrande polisradion kommer rapporter om inbrott, lägenhetsbråk och ett knivslagsmål. Men det är fortfarande relativt lugnt. Det är som om staden hukar sig för att sedan ta sats.

Så hörs ett motorvrål.

En svart tiocylindrig Audi R8 Spyder accelererar framför oss. Benjamin Bimmler, poliskommissarie vid den specielle antiklanenheten i Essen, slår på blåljuset och tar upp jakten.

– Audi R8, kör över till höger och stanna!

Rösten ekar ut från polisbilens högtalare.

I lyxbilen, som kostar uppåt två miljoner kronor, sitter en ung man med guldkedja och dyrbar klocka. Han har varken körkort eller id-kort med sig och berättar att han lånat bilen av en kompis.

– Man kan formligen ta på det, fnyser polisinspektör Carina Schöttler som står på höger sida om bilen och lyser upp kupén med en ficklampa.

– Ifall föraren skulle hitta på dumheter, säger hon.

Benjamin Bimmler och Sebastian Schmidt från antiklanenheten i Essen kontrollerar en Audi R8, ett prestigeobjekt för många gängkriminella i Essen.
Benjamin Bimmler och Sebastian Schmidt från antiklanenheten i Essen kontrollerar en Audi R8, ett prestigeobjekt för många gängkriminella i Essen. Foto: Tomas Lundin

Kontroll av lyxbilar är ett av polisens sätt att störa den klanbaserade kriminaliteten som har brett ut sig i framför allt Ruhrområdet, Berlin och flera nordtyska städer.

Annons

– Vi slår till där det gör ont. Där det rör sig om pengar och där det handlar om status. Och dyra bilar är deras sätt att imponera och visa hur framgångsrika de är, säger Essens polischef Frank Richter som basar över 2 300 poliser och tjänstemän.

Även i Sverige breder klanerna ut sig. Omskriven är bland annat släkten Ali Khan i Göteborg med libanesiskt ursprung som sägs härska genom hot, våld och en tystnadskultur. Vittnen hotas och släkten erbjuder skydd.

Ulf Merlander, chef för polisen i nordöstra Göteborg, beskriver i en intervju med Göteborgsposten problemen i utredningar som innefattar individer i det stora nätverket:

– Väldigt många människor är rädda för delar av familjen och gruppen har genom åren skapat ett våldskapital genom att skrämma, hota och misshandla folk uppe i Angered.

Benjamin Bimmler och Sebastian Schmidt från antiklanenheten i Essen. Föraren till lyxbilen saknar id-kort och körkort.
Benjamin Bimmler och Sebastian Schmidt från antiklanenheten i Essen. Föraren till lyxbilen saknar id-kort och körkort. Foto: Tomas Lundin
Annons

I delstaten Nordrhein-Westfalen med 18 miljoner invånare, där Essen ligger, finns det enligt kriminalpolisen ett hundratal klaner med medlemmar som är ansvariga för i snitt 4 600 brott om året – med ett mörkertal som polisen tror vara många gånger högre.

Många tillhör de så kallade mhallami-kurderna, en folkgrupp som från och med 1920-talet utvandrade från sydöstra Anatolien i Turkiet till Libanon och sedan i omgångar migrerade till bland annat Tyskland och Sverige.

De flesta i storfamiljerna är laglydiga. Men andra regerar i sina områden som om de vore kungar. Struntar i tyska lagar, hånar och attackerar polisen, tvättar pengar, säljer narkotika och ägnar sig åt bidragsfusk, grova bedrägerier och människosmuggling.

Det är som ett eget slutet universum vid sidan av det vanliga samhället. Styrt av hederskultur, blodsband, patriarkaliska strukturer och egen rättsskipning.

– Faderns ord är lag och unga män lyder blint, berättar Frank Richter som vi träffar i polishuset i centrala Essen.

Han slår sig ned vid kaffebordet. En stor och kraftig man och före detta handbollsspelare. Han har varit polis i hela sitt yrkesliv och varnar nu för att rättsstaten –och i slutändan friheten – urholkas om staten inte förmår skapa säkerhet för medborgarna även i utsatta områden.

Annons
Essens polischef Frank Richter: ”Klanerna har noll respekt och vi svarar med noll tolerans mot överträdelser.”
Essens polischef Frank Richter: ”Klanerna har noll respekt och vi svarar med noll tolerans mot överträdelser.” Foto: Tomas Lundin

Storsläktnätverken, som påminner om maffiafamiljer, är en hett omdebatterad fråga Tyskland där inrikesminister Horst Seehofer i somras aviserade en hård kamp mot kriminella klaner.

– De betraktar det tyska samhället som ett ”byte” och bryr sig inte om våra lagar och regler, sa han och lovade mer pengar och mer personal.

I spetsen för kampen går storstaden Essen. Dit vallfärdar nu poliser från hela Europa för att inspireras av hur man där tacklar klankriminaliteten och de i Europa vitt förgrenade storfamiljerna med släktnamn som dyker upp såväl i Essen och Berlin som Malmö och Göteborg.

Från Sverige har två polisdelegationer varit på plats. Den senaste i september under ledning av ställföreträdande rikspolischefen Mats Löfving, chef för polisens nationella operativa avdelning Noa.

Annons

Med i Essen var också polismästare Håkan Wall, chef för beredningsenheten på Noa.

– I Sverige har vi samma sorts brottslighet. Men vi talar sällan om klaner och pratar inte om brottslighet i termer av etnicitet, säger Håkan Wall.

1/2

Bilen stoppades för att registreringsnumret liknande namnet på en av Essens ledande klaner El Zein som också finns i Malmö.

Foto: Tomas Lundin
2/2

Poliskommissarie Benjamin Bimmler informerar om kvällens planerade tillslag mot shishabarer och indrivning av skatteskulder.

Foto: Tomas Lundin

Essens polischef Frank Richter säger att det länge vare likadant i Tyskland.

– Det ansågs opassande och politiskt inte korrekt att tala om folktillhörighet. Men det är ju bara att blunda för verkligheten.

Håkan Wall beskriver tyskarna som mycket tydligare. De har också mer kunskaper. Det är något som Sverige måste bli bättre på.

Han ser också ett behov av mer internationella polissamarbete.

– Flera av klanerna i Tyskland finns ju också i Sverige och andra delar av Europa.

Därför ska svensk polis nu placeras ut i Essen.

När det gäller samarbetet med Skatteverket, Försäkringskassan och tullen har man i Sverige kommit minst lika långt som i Tyskland, anser Håkan Wall.

I Essen har polisen nu också fått utökade befogenheter. Delar av staden, framför allt utsatta områden i norr och kring centralstationen, har deklarerats som ”kriminogena zoner”. Det innebär att polisen när som helst kan kontrollera personer och lokaler utan konkret misstanke eller uppenbar anledning.

Annons

Det har också skapats en egen åklagarenhet som uteslutande ägnar sig åt klanbaserad kriminalitet. Samtidigt har den federala kriminalpolisen startat egna landsomfattande utredningar mot vad som beskrivs som ”etniskt avgränsade subkulturer”.

Ali Khan som äger shishabaren LaVie visar upp tobaken som röks i vattenpipor. Otullad tobak är enligt poliskommissarie Benjamin Bimmler vanligt förekommande.
Ali Khan som äger shishabaren LaVie visar upp tobaken som röks i vattenpipor. Otullad tobak är enligt poliskommissarie Benjamin Bimmler vanligt förekommande. Foto: Tomas Lundin

Efter kontrollen av den svarta lyxbilen identifierades föraren som känd av polisen. En rapport skickades till skattekontoret för utredning och nu är det dags för ett besök på shishabaren LaVie där moln av tung, söt rök stiger upp från vattenpiporna.

Ägaren är sjubarnspappan Ali Khan. Han visar upp bokföringen och tobakspaket med tullstämpel. Allt okej, säger poliskommissarie Benjamin Bimmler när vi lämnar lokalen.

– Fast förra gången vi var här kom vi mitt upp i ett klanmöte med storfamiljernas överhuvuden, tillägger han.

Annons

En dryg timme senare kör vi i kolonn med ytterligare tre piketbussar genom innerstaden. Målet: en sportbar. Ägaren har utestående skatteskulder på 2 000 euro, drygt 20 000 kronor.

– Utan starkt polisuppbåd skulle ingen uppbördsman våga sig in, säger Sebastian Schmidt från antiklanenheten.

Häromdagen blev en kvinnlig kollega nerslagen och sparkad i magen.

Blåljusen är påslagna. Vi svänger upp på trottoaren framför sportbaren. In stormar ett tjugotal poliser. Också här tung rök från vattenpipor. På stolar och soffor hänger ungdomar som på stor-tv följer en match i turkiska ligan.

Poliserna fördelar sig i lokalen medan skattekontorets medarbetare överlämnar Kronofogdens fordran. Ägaren tvekar några sekunder. Men öppnar sedan kassaapparaten och plockar ut 2 000 euro i kontanter.

Ungdomarna i lokalen skrattar och skämtar med poliserna. Den här gången är läget under kontroll – men ibland slår det över i aggressivitet och hat.

– Man lär sig att leva med det, säger Carina Schöttler.

Här genomförs en polisrazzia i en sportbar i Essen som har utestående skatteskulder. Uppbördsmannen som skyddas av poliserna får ut 2 000 euro.
Här genomförs en polisrazzia i en sportbar i Essen som har utestående skatteskulder. Uppbördsmannen som skyddas av poliserna får ut 2 000 euro. Foto: Tomas Lundin
Annons

– Som tjej är det särskilt tufft. Endera är man som luft för dem. Eller så känner de sig ifrågasatta när en kvinna ger order. Då ligger slagsmål i luften. Häromdagen var det en kvinnlig kollega som blev nerslagen och sparkad i magen.

Så kallade tumultbrott, alltså motsättningar som exploderar i kravaller med ibland hundratals inblandade, har däremot nästan helt upphört.

– Vi har gått in massivt med polisstyrkor och nu har vi inte haft några incidenter av det här slaget på på mer än ett år, säger polischef Frank Richter.

Positiva rapporter kommer också från invånare och affärsidkare i det utsatta områdena, som säger att det känns säkrare att röra på gatorna sedan polisen började patrullera och genomföra razzior.

Samtidigt är det en positiv signal inåt i polisorganisationen.

– Budskapet är att det här är vår stad som vi är beredda att försvara. Det otroligt viktigt för poliser som är ute och möter förakt för våra spelregler och våra värderingar, säger Essens polischef.

Per Brinkemo som har skrivit uppmärksammade böcker om klansamhället säger att han hoppas att svenska politiker ska vakna upp och inte negligera problem.

– Kunskapen om de här strukturerna har varit obefintlig i Sverige, säger han.

Benjamin Bimmler och Sebastian Schmidt från antiklanenheten i Essen kontrollerar en Audi R8, ett prestigeobjekt för många gängkriminella i Essen.

Foto: Tomas LundinBild 1 av 7

Benjamin Bimmler och Sebastian Schmidt från antiklanenheten i Essen. Föraren till lyxbilen saknar id-kort och körkort.

Foto: Tomas LundinBild 2 av 7

Essens polischef Frank Richter: ”Klanerna har noll respekt och vi svarar med noll tolerans mot överträdelser.”

Foto: Tomas LundinBild 3 av 7

Bilen stoppades för att registreringsnumret liknande namnet på en av Essens ledande klaner El Zein som också finns i Malmö.

Foto: Tomas LundinBild 4 av 7

Poliskommissarie Benjamin Bimmler informerar om kvällens planerade tillslag mot shishabarer och indrivning av skatteskulder.

Foto: Tomas LundinBild 5 av 7

Ali Khan som äger shishabaren LaVie visar upp tobaken som röks i vattenpipor. Otullad tobak är enligt poliskommissarie Benjamin Bimmler vanligt förekommande.

Foto: Tomas LundinBild 6 av 7

Här genomförs en polisrazzia i en sportbar i Essen som har utestående skatteskulder. Uppbördsmannen som skyddas av poliserna får ut 2 000 euro.

Foto: Tomas LundinBild 7 av 7