Annons

Guardian: De tre partierna har lamslagit svensk politik

Foto: Lars Pehrson

Valet i Sverige är glödhett på vissa håll i världen – och störst intresse väcker SD-ledaren Jimmie Åkesson.

Tyskarna fascineras av att migrationsfrågan inte bara skakar hemlandet. Britterna snackar swexit i spåren av brexit. Och i ett europeiskt land kan man knappt få nog av svenska nyheter inför söndag.

Här berättar SvD:s utlandskorrespondenter hur valet bevakas utomlands.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C) under TV 4:s partiledardebatt 

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Vigelandsparken i Oslo.

Foto: Fredrik Hagen/TT

1 / 6

Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C) under TV 4:s partiledardebatt 
Jimmie Åkesson (SD) och Annie Lööf (C) under TV 4:s partiledardebatt  Foto: Stina Stjernkvist/TT

Norge: Enormt intresse för valet i Sverige

Vigelandsparken i Oslo.
Vigelandsparken i Oslo. Foto: Fredrik Hagen/TT

Norska medier har alltid bevakat svenska val mer än omvänt. Men inför årets val är intresset ovanligt stort. I första hand är det Sverigedemokraterna (SD), skottlossningar och sotiga bilvrak som ger stora rubriker.

Det stora intresset beror på att många oroar sig för att både skjutningar och bilbränder ska sprida sig i ännu större omfattning till Norge.

Flera reportage tar också avstamp i att Sverige reagerade för sent i samband med den stora flyktingströmmen 2015. I Norge gjordes det samma år en stor utredning med uppskattningar av vad kostnaderna för invandringen skulle bli på lång sikt.

”Att nyanlända flyktingar arbetar mindre än Medelsvensson i det högteknologiska Sverige borde inte överraska någon. Men det var det inte tillåtet att säga. Det var rasism”, skriver konservativa Aftenpostens kommentator.

Det finns också ett intresse för skolfrågor. Socialdemokratiska Dagsavisen hade till exempel ett fem sidor långt reportage med fokus på att Socialdemokraterna i Sverige vill behålla de privata friskolorna – betydligt färre norska barn går i friskolor jämfört med Sverige.

I stort sett alla större medier bevakar valet och Jimmie Åkesson har fått stort utrymme; norska medier har åkt till Sjöbo i Skåne eller bevakat SD-ledarens tal i Strängnäs. Nettavisen valde till och med att sända live från Åkessons tal i Falkenberg.

Björn Lindahl, Olso

Annons
Annons

Big Ben i London.

Foto: Frank Augstein/AP

2 / 6

Storbritannien: Invandringsfrågan och swexit i topp

Big Ben i London.
Big Ben i London. Foto: Frank Augstein/AP

Hur svenskarna ska rösta får stor uppmärksamhet i de brittiska medierna. Högermagasinet The Spectator kallar valet “Sveriges politiska panikattack”. Den tunga finanstidningen Financial Times beskriver det som det viktigaste valet i Sverige på årtionden.

Invandringen och våldet i förorterna får stor plats i rapporteringen. The Times undersöker vad som fått så många i ett land tidningen kallar “ett av de mest privilegierade i världen” att rösta på ett parti med nynazistiska rötter. Stödet för Sverigedemokraterna förklaras av de flesta brittiska medier som en följd av det stora antalet invandrare per capita.

Vänstertidningen The Guardian jämför i en ledare valet med brexit. ”Resultatet verkar bli lika oklart och emotionellt laddat”. Tidningen tillägger att svenskar inte är mer rasistiska än andra européer, men de tre stora partierna har i årtionden låtsats att Sverige inte är rasistiskt alls och det har lamslagit svensk politik.

Swexit intresserar också britterna. Och en del brittiska tidningar lyfter upp att Sverigedemokraterna stöder ett svenskt utträde ur EU.

Charlotta Buxton, London

Annons
Annons

Brandenburger Tor i Berlin.

Foto: Michael Sohn/AP

3 / 6

Tyskland: uppror i Bullerbyn

Brandenburger Tor i Berlin.
Brandenburger Tor i Berlin. Foto: Michael Sohn/AP

Turbulens i folkhemmet. Högervridning i Bullerbyn. I Tyskland där många är hängivna Sverigevänner följer man det svenska valet med en blandning av oro och illa dold tillfredsställelse över att migrationen inte bara skakar Tyskland.

I den stora liberala veckotidningen Die Zeit heter det: ”En gång i tiden stod Skandinavien för framsteg, öppenhet och liberalism. Men de tiderna är förbi.” Sverige beskrivs som den sista bastionen som nu faller, efter Norge och Finland där högerpopulister sitter i regeringsställning och Danmark där de är stödparti.

Enligt Süddeutsche Zeitung är inte bara Folkhemmet nedmonterat. Till det kommer bristande säkerhet, brinnande bilar och en invandring som upplevs som okontrollerad. Det är en utveckling som socialdemokraterna allt för länge har tolererat och bagatelliserat, heter det i analysen.

Oroade är många över att valet riskerar att leda till osäkerhet och politisk handlingsförlamning när inget av blocken kan räkna med egen majoritet. Det politiska landskapet plöjs om, konstaterar Frankfurter Allgemeine Zeitung, och lyfter fram kursfallet på den svenska kronan som en varningssignal.

Tomas Lundin, Bonn

Efter reklamen visas:
Det här kommer hända efter valet
Annons
Annons

Röda torget i Moskva.

Foto: Lise Åserud/TT

4 / 6

Ryssland: ”Migration har ersatt makten”

Röda torget i Moskva.
Röda torget i Moskva. Foto: Lise Åserud/TT

Kremllojala ryska medier har noterat att det är val på söndag. Vanliga ryssar har generellt sett ingen större koll.

Valet beskrivs av kommentatorer på nyhetsplats i flera ryska tidningar som SvD har läst. Ryska statliga nyhetsbyrån RIA använder en kolumnist som besökte Sverige sist 2002 i sin artikel som sätter Sverigedemokraterna i fokus inför valet.

Artikeln handlar inte om politiska partier. Migration används som ett argument för att ställa människor från olika länder och grupper mot varandra. Här märks den ryska högerextrema propagandan i praktiken, syftet är att visa upp Sverige som ett splittrat land. SD lyfts fram som en framgång i syfte att sprida desinformation om migranter: ”Och om trenden fortsätter, kan man på något sätt säga att migranter har ersatt makten i Sverige”.

På sociala medier och nätsajter fortsätter bilden av ett splittrat Sverige att spridas. En artikel beskriver att det stundar ett val om välfärdsstaten och den svenska modellen. ”Den globala ekonomiska krisen har nu nått Sverige, stabilitetsperioden slutar i detta hörn av världen”.

Maria Georgieva, Moskva

Annons
Annons

EU-högkvarteret i Bryssel.

Foto: Yves Logghe / AP

5 / 6

Europa-medier: Invandring hetast när exotiska Sverige går till val

EU-högkvarteret i Bryssel.
EU-högkvarteret i Bryssel. Foto: Yves Logghe / AP

I EU:s hjärta i Bryssel finns flera publikationer som utger sig för att vara ”europeiska” och ska bevaka EU-länderna med en all-europeisk överblick och analys.

I själva verket är dessa tidningar helt brittiskdominerade. De är engelskspråkiga medier som anställer engelskspråkiga reportrar, som intervjuar engelskspråkiga experter och politiker. Slagsidan för hur ofta brittiska EU-parlamentariker får uttala sig i dessa ”europeiska” medier jämfört med politiker från de 27 andra EU-länder är förbluffande.
Anglifieringen av ”europeiskheten” här blir tydlig när små länder som Sverige ska bevakas: de behandlas som exotisk kuriosa, i Sveriges fall inte sällan med bilder på ABBA eller blonda tjejer som illustration, och man orkar bara rapportera om en enda fråga. I år är den frågan invandringen och Sverigedemokraterna.

Jag har av två Brysselmedier ombetts att kommentera uttalanden om invandrare i Sverige från den brittiske, främlingsfientlige politikern Nigel Farage och från president Donald Trump. Ingen annan.

Uppfinningsrikedomen för producenter som vill hitta en ”egen” invandringsvinkel är stor: Tv-kanalen Euronews sänder i veckan ett inslag om apatiska flyktingbarn. Alltså en debatt som fördes i Sverige under åren 2001– 2005.

Tidningen Politico har visserligen skrivit en artikel om skogsbränderna och klimatdebatten – men vinkeln är Sverigedemokraternas hållning.

Nättidningen Euractiv gör ensamt ett försök till att placera Sverige i en större, europeisk debatt, och skriver om svensk socialdemokratis utveckling i skenet av den europeiska socialdemokratins kräftgång på senare år.

Ett bärande element i artikeln är dock att reportern tycker att statsminister Stefan Löven har en riktig boxarnäsa. Jag tvivlar på att reportern hade valt att beskriva Theresa Mays näsa i en nyhetsartikel.

Teresa Küchler, Bryssel

Annons
Annons

Capitol Hill i washington D.C..

Foto: Susan Walsh / AP

6 / 6

USA: Splittrad bild av Sverige

Capitol Hill i washington D.C..
Capitol Hill i washington D.C.. Foto: Susan Walsh / AP

Bilden av Sverige bland amerikaner är splittrad eftersom Sverige används både som skräckexempel och en förebild. Det förekommer ett fåtal nyhetsartiklar om valet i amerikanska medier – inklusive i Wall Street Journal, som på torsdagen publicerade en intervju med Jimmy Åkesson gjord i Strängnäs – men vanliga amerikaner känner generellt inte till att det är val.

Däremot är amerikaner ofta nyfikna på det svenska sociala skyddsnätet och frågar med avund om svenskar får gå till läkaren gratis. I USA betalar man dyra försäkringar eller ännu dyrare vårdavgifter om inte arbetsgivaren tillhandahåller försäkring.

Samtidigt frågar många om våldtäktsstatistiken. I den andra bilden som gärna målas upp av högerextrema organisationer sätts invandring och etnicitet i direkt relation till en människas benägenhet att våldta.

Även president Donald Trump har använt Sverige som ett avskräckande exempel där han menar att flyktingar och invandring skapat kaos. Många minns säkert Trumps citat på ett kampanjmöte utbrast: ”Såg ni vad som hände i går kväll i Sverige? I Sverige, vem hade kunnat tro det?” Uttalandena gjordes efter ett vridet inslag som han hade sett på tv förra året.

Sandra Johansson, New York

Efter reklamen visas:
Vilka regeringsalternativ kan det finnas efter valet?
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons