Annons

Tysk toppekonom varnar: Banker kommer gå omkull

123 miljarder euro fattas i Europas storbanker. Den varningen kommer från den tyske ekonomiprofessorn Sascha Steffen vid universitet i Mannheim.

– Vi kommer inte kunna undvika att några europeiska banker går omkull, säger han.

Under strecket
Publicerad

Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt.

Foto: Michael Probst/APBild 1 av 1

Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt.

Foto: Michael Probst/APBild 1 av 1
Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt.
Deutsche Banks huvudkontor i Frankfurt. Foto: Michael Probst/AP

Rapporterna om krisande italienska banker, tyngda av problemlån, har avlöst varandra den senaste tiden. Men även i Tyskland har systemviktiga Deutsche Bank stora problem. Läget för Europas banker är allvarligt – betydligt sämre än vad EU:s stresstester visar. Det menar Sascha Steffen. Orsakerna skiljer sig delvis åt, men generellt lider bankerna av brist på eget kapital.

– Bankerna har tillåtits att operera med alltför höga skulder. EU har skjutit bollen framför sig medan situationen har blivit allt sämre, säger han.

Det kan vara vettigare att låta dem försvinna från marknaden, då kan faktiskt andra banker stärkas.

I Europeiska banktillsynsmyndighetens stresstester i juli fick bara en bank, Monte dei Paschi i Italien, underkänt. Men testerna är alldeles för snälla, menar Sascha Steffen, som i en studie tillsammans med två andra forskare visar hur bankerna skulle klara sig igenom ett amerikanskt stresstest.

Annons
Annons

Forskarna har använt sig av samma negativa scenario som i EU:s stresstest, men räknat ut underskottet av kapital i bankerna enligt de krav som ställs i USA.

Resultatet: De europeiska bankerna saknar 123 miljarder euro.

– EU borde för länge sedan ha fastställt hur dåligt kapitaliserade bankerna är, men man har helt enkelt inte velat. Så länge stresstesterna inte visar att det finns ett behov av kapital görs inget, säger Sascha Steffen.

Han anser att bankerna bör upphöra med utdelningar till aktieägare så länge underskotten består – ett krav som USA:s centralbank Federal Reserve kan ställa i ett liknande läge. Enligt Steffens studie skulle aktieutdelningarna de senaste åren i vissa fall helt täcka bankernas beräknade underskott. Det gäller till exempel franska storbanken BNP Paribas.

I fallet med Deutsche Bank är dock underskottet betydligt större än så. Orsakerna är komplexa. Banken har flera rättsfall hängande över sig som redan har lett till dryga miljardböter. De senaste åren har man skurit ner med tusentals tjänster, men Sascha Steffen menar att Deutsche Bank fortfarande måste bli ”betydligt mindre” och koncentrera sin verksamhet på färre, mer lönsamma områden.

Stora banker kan alltså tvingas krympa. Men små banker lever också farligt, menar Sascha Steffen, då det inte längre är särskilt lönsamt att bara låna ut pengar till småsparare, sedan ECB i vintras sänkte styrräntan till noll procent.

I Italien har flera småbanker problem, men också redan nämnda Monte dei Paschi, som är landets tredje största långivare. Lena Fahlén, chefsekonom på Handelsbanken Fonder, menar att Italien under lång tid har ”skyfflat bankernas problem under mattan”. Nu har verkligheten hunnit ikapp.

– Några av bankerna i Italien behöver ett kapitaltillskott. Hade det varit som i Spanien under eurokrisen hade staten kunnat ordna en bankakut och skjuta till pengar, säger Lena Fahlén.

Men sedan årsskiftet har EU begränsat staternas möjligheter att rädda krisande banker i eurozonen. Skattebetalarnas pengar ska fredas. De nya reglerna är dock inte populära hos den italienska regeringen, menar Lena Fahlén. Den oroar sig över väljarnas vrede om någon bank faller, särskilt som många italienska småsparare har köpt obligationer i bankerna.

Nyligen gick flera banker i Italien samman och bildade en privat bankakut. Problemet är att summan som pytsats in ännu anses vara för liten.

Enskilda sparare kan drabbas hårt om en liten italiensk bank faller. Men ekonomiprofessor Sascha Steffen tror inte att detta skulle kunna utlösa en systemkris i Europa. Tvärtom kan förändringen vara nödvändig.

– Det kan vara vettigare att låta dem försvinna från marknaden, då kan faktiskt andra banker stärkas, menar han.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons