Annons

Tyska medier om kungahuset: Vilken skräll!

Prinsessan Sofia med prins Gabriel och prins Carl Philip med prins Alexander efter prins Gabriels dop i december 2017.
Prinsessan Sofia med prins Gabriel och prins Carl Philip med prins Alexander efter prins Gabriels dop i december 2017. Foto: Fredrik Sandberg/TT

I adelstokiga Tyskland snappade medierna direkt upp nyheten om att svenska kungahusets medlemmar blir färre. ”Vilken skräll!”, skriver kvinnotidskriften Gala. På finländska nyhetssajter låg artiklar om kungahuset högre än Nobelpriset.

Under strecket
Publicerad

Tyska tidningen Gala gör ett stort nummer av beskedet från det svenska kungahuset. Rubriken lyder: ”Stor överraskning – de tillhör inte längre kungahuset”.

Foto: Gala Bild 1 av 1

BONN Det tog inte många minuter efter det att pressmeddelandet hade offentliggjorts förrän de tyska medierna reagerade.

För kvinnotidskrifter som Gala, Bunte, Frau Aktuell och Freizeit Heute – med upplagor på som mest en kvarts miljon exemplar – är bevakningen av Europas kungahus och adelsfamiljer högprioriterad.

Deras förstasidor toppas ofta av skvaller om kungligheter – gärna utsmyckade med hjälp av fritt flödande fantasi.

Tidskriften Gala rapporterade på måndagen blixtsnabbt och följde sedan upp med en utförligt redovisning av vilka konsekvenser beslutet har för tronföljden – inga alls eftersom denna är föreskriven i konstitutionen – och vad det innebär för barnen som utesluts ur hovet och inte längre tilltalas som kungliga högheter.

Beslutet visar att svenska kungahuset lyssnar av stämningarna hos befolkningen, uppger Tysklands ledande adelsexpert Rolf Seelmann-Eggebert. Han har i årtionden bevakat de europeiska kungahusen för tysk tv och säger till SvD:

– Ett klokt beslut som har förutsättningar att stärka kungahusets position, säger den numera pensionerade chefsreportern vid Norddeutscher Rundfunk.

Annons
Annons

Tyska tidningen Gala gör ett stort nummer av beskedet från det svenska kungahuset. Rubriken lyder: ”Stor överraskning – de tillhör inte längre kungahuset”.

Foto: Gala Bild 1 av 1

– De har fingret på tidens puls.

Tyska tidningen Gala gör ett stort nummer av beskedet från det svenska kungahuset. Rubriken lyder: ”Stor överraskning – de tillhör inte längre kungahuset”.
Tyska tidningen Gala gör ett stort nummer av beskedet från det svenska kungahuset. Rubriken lyder: ”Stor överraskning – de tillhör inte längre kungahuset”. Foto: Gala

Liknande diskussioner torde nu pågå i samtliga sju europeiska kungahus, tror han. Alla är medvetna om att ett allt för omfattade kungahus blir ineffektivt, kostar för mycket och tappar stöd i befolkningen.

Dessutom ökar risken för skandaler.

– Ett stort kungahus innebär alltid risk för klavertramp, som i Storbritannien där prins Harry alltför ofta är i blåsväder.

Länderna med kungahus i Europa är Belgien, Danmark, Nederländerna, Norge, Spanien, Sverige och Storbritannien. Till det kommer furstendömen som Liechtenstein, Luxemburg och Andorra.

Efter reklamen visas:
Kungahuset krymper – barnbarn får friare roll

Nyheten om den svenska kungafamiljen har fått stor uppmärksamhet också i Finland.

Som en jämförelse: artiklar om kungens besked låg betydligt högre på både kvällstidningarnas och de stora dagstidningarnas webbsajter än artiklar om Nobelpriset i medicin under när nyheterna kommit.

Tidningen lyfter fram att sex politiska partier i Sverige har föreslagit att riksdagen ska utreda bidragen till kungahuset.

Finlands största kvällstidning Ilta-Sanomat beskriver beslutet som historiskt. Landets största dagstidning Helsingin Sanomat rubricerar sin artikel med att fem av kungens barnbarn nu blir vanliga svenskar – som får jobba precis som alla andra när de blir vuxna.

Också public service-bolaget Yle rapporterar att prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn inte längre är en del av hovet, och de ska inte längre tilltalas med ”Ers kungliga höghet” utan som vanliga människor.

Hufvudstadsbladet uppger att en anledning till beslutet kan vara den diskussion som förts på grund av att kungahuset ökade från sex till tolv personer mellan åren 2010 till 2018. Tidningen lyfter fram att sex politiska partier i Sverige har föreslagit att riksdagen ska utreda bidragen till kungahuset.

”Genom sitt beslut ser kungen till att föregripa ett eventuellt beslut från riksdagen”, skriver tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons