Annons

Vändningen: framåt för tyska socialdemokrater

Socialdemokratiska SPD har lanserat en välfärdsplan, vilket kan gynna opinionssiffrorna och partiledaren Andrea Nahles. Arkivbild
Socialdemokratiska SPD har lanserat en välfärdsplan, vilket kan gynna opinionssiffrorna och partiledaren Andrea Nahles. Arkivbild Foto: Martin Meissner/AP/TT

Opinionsstödet för det tyska socialdemokratiska partiet SPD har ökat efter att partiet lanserat en välfärdsplan.

Med generösare arbetslöshetsersättning, ökad pension och höjd minimilön hoppas partiet kunna vinna tillbaka väljare från ytterpartierna till höger och vänster.

Under strecket
TT
Publicerad

Väljarstödet för SPD har ökat med två procentenheter den senaste veckan, från 17 till 19 procent, visar en opinionsundersökning som Bild am Sonntag låtit göra. Det är en kraftig ökning sedan bottennoteringen på 14 procent i november och innebär att partiet för första gången sedan oktober går om miljöpartiet De gröna.

Regeringspartnern konservativa CDU/CSU står kvar på 30 procent.

För en vecka sedan lanserade SPD ett strategidokument som innebär en brytning med de sociala reformer som infördes av den tidigare förbundskanslern och partiledaren Gerard Schröder i början av 2000-talet. Den så kallade Hartz-reformen har hyllats för att ha revitaliserat den tyska ekonomin, men också kritiserats för att ha urholkat det sociala skyddsnätet.

Med välfärdsplanen vill SPD försöka vinna tillbaka missnöjda väljare som gått över till vänsterpartiet Die Linke och högerpopulistiska AFD. Förutom EU-valet i maj har Tyskland fyra delstatsval i år, däribland tre i forna Östtyskland som är ett starkt fäste för AFD.

Förslagen innebär höjd statlig pension, förlängd arbetslöshetsersättning, särskilt för äldre, och ökad arbetslöshetsersättning för föräldrar. Målet är också att minimilönen ska höjas från omkring nio till tolv euro i timmen (cirka 125 kronor).

De föreslagna reformerna kan vara precis det partiledaren Andrea Nahles behöver. Hon har fått intern kritik i takt med att opinionssiffrorna dalat och den tidigare partiledaren Gerard Schröder har gått ut och kritiserat henne för att ha gjort amatörmässiga misstag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons