Annons

Tyska storstäders krav: Ta emot flyktingbarnen

Boendetält längs vägen som avskiljer områdena i flyktinglägret Moria.
Boendetält längs vägen som avskiljer områdena i flyktinglägret Moria. Foto: Sofia Axelsson Sofroniadou/TT

Öppna gränserna för de mest utsatta i de grekiska flyktinglägren. Det kräver sju tyska storstäder och 140 kommuner som frivilligt vill ta emot barn och ensamkommande kvinnor. Men de stoppas av tyska regeringen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BONN Till storstäderna som i ett brev riktar sig till förbundsregeringen hör bland annat miljonstaden Köln och storstäderna Düsseldorf, Potsdam, Hannover och Freiburg.

”Framför allt barn som lever ensamma i lägren och i många fall inte längre har föräldrar som är i livet måste få omedelbar hjälp”, vädjar borgmästarna och kräver att regeringen skapar de rättsliga förutsättningarna för en sådan hjälpinsats.

Sammanlagt rör det sig enligt uppskattningar om cirka 5000 minderåriga och ensamkommande kvinnor som trängs i de överfyllda lägren på den grekiska öarna, där de riskerar att bli utsatta för våld och sexuella övergrepp.

Redan tidigare har både den katolska och protestantiska kyrkan och en lång rad parlamentsledamöter krävt ett humanitärt akutprogram. Hamburgs ärkebiskop Stefan Hesse sade häromdagen att världen måste vakna upp och förhindra en humanitär kris.

Appellerna stöds av en majoritet i den tyska befolkningen. I senaste opinionsmätningar vill 57 procent av de tillfrågade att gränsen mellan Turkiet och Grekland öppnas, förutsatt att flyktingarna sedan fördelas på EU-länderna. 41 procent är emot.

Annons
Annons

Skulle andra EU-stater vägra att deltaga vill fortfarande 48 procent av de tillfrågade att Tyskland agerar ensamt eller tillsammans med Frankrike öppnar för ett mottagande. 49 procent är i det fallet emot att gränserna öppnas.

Självklart behöver vi en gemensam europeisk lösning.

Tyska regeringen håller fast vid den gemensamma EU-linjen att inte ge efter för vad som ses som turkisk utpressning. I början av veckan röstade förbundsdagen ned ett miljöpartistiskt förslag om att ta emot barn och särskilt utsatta migranter. 117 ledamöter röstade för och 495 emot förslaget.

Samtidigt skrev 48 parlamentariker under en personlig förklaring i vilken de uttalade sig för humanitärt stöd. De efterlyste också en allians av stater som är villiga att hjälpa Grekland genom att ta emot flyktingar.

De tyska borgmästarna vänder sig inte emot EU:s hållning – men varnar för att offra medmänsklighet på ett principernas altare.

– Självklart behöver vi en gemensam europeisk lösning , förklarade på fredagen Freiburgs borgmästare Martin Horn.

– Men det får inte vara en ursäkt för att lägga armarna i kors och inte göra något åt detta lidande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons