Annons

Lotta Lundberg:Tyskarna frågar: Varför dog folkhemmet?

För tyskarna är Sverige fortfarande deras deras drömland. Med älgar, röda stugor med vita knutar, Pippi Långstrump och Silvia Sommerlath.
För tyskarna är Sverige fortfarande deras deras drömland. Med älgar, röda stugor med vita knutar, Pippi Långstrump och Silvia Sommerlath. Foto: SF, Mikael Fritzon/TT, Becky Bohrer/TT
Under strecket
Publicerad

Det är ett ork, säger min norska kollega. Ett ork är precis vad det är, säger jag.

Jag är inbjuden av RBB, tyska public service, att tala om Sverige inför valet.

Det är ungefär vad jag alltid drömt om. Att vara så etablerad att jag efter 15 år i Berlin inte längre bara behöver berätta om Hitler och Muren och Merkel och Sauerkraut för svenskarna, utan för tyskarna om Sverige – deras fyr i mörka vatten, deras drömland och längtans mål. Älgar och röda stugor med vita knutar. Pippi Långstrump och Silvia Sommerlath. Och kunna vara lite rolig. Påläst och lärd. Jag har höga anspråk, som ni hör.

Jag slår mig ner i en panel som förstås består av män (tre plus en moderator).

Är kungahuset bra? Varför blir kvinnor våldtagna av afghaner? Brinner bilar? Brinner synagogor?

Politik är ingenting för hemmafruar. I Tyskland är en tredjedel av alla fertila kvinnor hemmafruar, bara så ni fattar läget, om ni missat någon krönika från förr.

Jag är nervös. Jätte. Tysk grammatik är en dämon.

Hur säger man: Löntagarfonder är ett jävla skit men nu har vi baxat dem ända hit?

Annons
Annons

Eller: De höjda förväntningarnas missnöje?

Missnöje är femininum, adjektivets böjning av höjd, i plural, subjekt.

Svetten rinner. 30 grader utanför fönstret och fyra år sedan sista mens.

PANG, vi sänder.

Första frågan. När dog Välfärdsstaten, Frau Lundberg?

Jag fixar mina genitiv men tyskarna har aldrig hört talas om Pomperipossa. Jag måste förklara om Pipi och Fifi och klockan tickar. Det rasslar vidare. Varför dog Folkhemmet? Är kungahuset bra? Varför blir kvinnor våldtagna av afghaner? Brinner bilar? Brinner synagogor? Ruttnar utbildningen? Saknas bostäder? Kan man verkligen ha fyra fruar i Nacka?

Mina panelkumpaner fyller på. De är bra.

Men de behåller sin bild av Folkhemmet, älgarna, olåsta cyklar och blonda generösa flickor. De vill inte se hur Bullerbyn förvandlas till Carinhall.

”Det viktigaste för svensken är sillen, snapsen och sommarstugan ”, säger den som har fattat att detta också ska vara underhållning.

Jag blir en bitch. Mustaschen växer. Längst fram sitter en representant från svenska ambassaden. Jag tittar inte på honom. Behärskar mina impulser och blir pedagog.

Det är sååå tråkigt att vara pedagog, när man vill ge järnet och lyfta en diskussion. Men jag får aldrig glömma att den här publiken vet vad ett krig innebär. Alla. Till skillnad från majoriteten av Sveriges befolkning.

Tyskarna vägrar släppa sin gulliga bild av Sverige. Den sitter som berget. Och de som öser elände, har de inte en suspekt agenda?

När jag ska svara på frågan om hur SD kunnat bli så stora på så kort tid, föreslår jag att man ska follow the money. Jag kan inte bevisa varifrån SD:s pengar kommer. Men jag har mina aningar. Varför skulle SD skilja sig från övriga populister i Europa?

Det finns bara en som tjänar på om Europa går sönder.

Då får jag kvällens enda applåd. Den är lång. Tyskarna känner sina löss på gången.

Men de behåller sin bild av Folkhemmet, älgarna, olåsta cyklar och blonda generösa flickor. De vill inte se hur Bullerbyn förvandlas till Carinhall.

Och i ärlighetens namn. Vad är smartast: att göda SD:s alarmerande narrativ? Eller fortsätta hävda att Sverige i jämförelse med hela övriga världen faktiskt lever i största möjliga välstånd?

Det är ett ork. Sa jag det?

Efter reklamen visas:
Mellan raderna SVENSKA AKADEMIEN
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons