Annons

Tyskland inför inreseförbud för 18 saudier

Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Arkivbild.
Tysklands utrikesminister Heiko Maas. Arkivbild. Foto: Michael Sohn/AP/TT

Tyskland utfärdar ett inreseförbud till Schengenområdet för 18 saudiarabiska medborgare på grund av deras misstänkta inblandning i mordet på den saudiske journalisten Jamal Khashoggi.

Under strecket
TT
Publicerad

Enligt Tysklands utrikesminister Heiko Maas är beslutet taget i samarbete med Frankrike och Storbritannien.

– Vi har koordinerat det här inom EU, säger Maas i samband med måndagens utrikesministermöte i Bryssel.

Från svensk sida vill utrikesminister Margot Wallström (S) ha mer information om vilka personer det gäller, även om hon samtidigt välkomnar agerandet.

– EU har ju uttalat sig på ett mycket enat sätt om vad som har hänt med Khashoggi så att det här är en viktig markering och ytterligare ett förslag om hur man ska göra, säger Wallström i Bryssel.

Personerna som förbjuds resa in i Schengenområdet – som består av 22 EU-länder samt Island, Liechtenstein, Norge och Schweiz – är de 15 som uppges ha rest till Turkiet för att döda Khashoggi samt tre personer som misstänks för att ha organiserat det.

Förbudet ska råda medan EU försöker bringa mer klarhet i exakt vad som hände när Khashoggi dödades på Saudiarabiens konsultat i Istanbul den 2 oktober i år. Saudiarabien har efter många turer medgett att han mördades och att mordet var planerat av personerna som utförde det.

Efter reklamen visas:
Mellan Raderna – Khashoggi
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons