Annons

Tyskland tar emot IS-anhängare från Turkiet

Tyska underrättelsetjänsten har tidigare haft förhör med större delen av de tyska IS-anhängarna som gripits av kurdiska styrkor i norra Syrien.
Tyska underrättelsetjänsten har tidigare haft förhör med större delen av de tyska IS-anhängarna som gripits av kurdiska styrkor i norra Syrien. Foto: Maya Alleruzzo/AP

Turkiet började på måndagen skicka tillbaka tyska IS-anhängare. Tio personer, inklusive kvinnor och barn, ska i veckan deporteras till Tyskland – som enligt lag är skyldigt att ta emot sina medborgare.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

BONN Tyska regeringen togs på sängen av det turkiska beslutet. På en presskonferens på förmiddagen bekräftade utrikesdepartementet (UD) att en person utvisats från turkiskt häkte och nu var på väg till Tyskland, men kunde inte ge närmare upplysningar.

Ytterligare sju personer ska ta emot på torsdag, bland dem kvinnor och barn. Dessutom två kvinnor som flytt från lägret Ain Issa i norra Syrien men senare greps av turkiska säkerhetsstyrkor. De ska flygas tillbaka till Tyskland nu på fredag.

Tyska UD ville på måndagen inte uttala sig om de berörda personernas koppling till IS. Tidskriften Der Spiegel rapporterade att det inte ska röra sig om krigserfarna terrorister.

Tyska underrättelsetjänsten Bundesnachrichtendienst BND har tidigare haft förhör med större delen av de tyska IS-anhängarna som gripits av kurdiska styrkor i norra Syrien. Av dessa har praktiskt inga medgivit brott. De flesta uppger i stället att de har arbetat som kockar eller hantverkare i kalifatet – och varken bevittnat eller deltagit i tortyr, våldtäkter eller avrättningar.

Annons
Annons

Tyska myndigheter har inlett utredningar och utfärdat häktningsorder mot 36 misstänkta IS-terrorister, varav 8 kvinnor, som beskylls för att ha begått allvarliga brott.

Vi är inte ett hotell för era IS-medlemmar.

Inrikesminister Heiko Maas betonade på måndagen att lagen tvingar Tyskland att ta emot medborgare så länge de inte har dubbelt medborgarskap. Detta till skillnad från Storbritannien, som anklagas för att ha fråntagit hundratals IS-anhängare deras medborgarskap och gjort dem statslösa.

I oktober röstade danska parlamentet igenom en ny lag som innebär att danska medborgare som är utlandsfödda ska kunna fråntas sina medborgarskap om de tros vara IS-resenärer.

I Tyskland har debatten kretsat kring de potentiella farorna när terrorister sätts i tyska fängelser och där får möjlighet att sprida IS-propaganda och bygga islamistiska nätverk. Men också kring riskerna med att ta emot indoktrinerade och traumatiserade barn.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan uppgav nyligen att det sitter 1 149 IS-anhängare i turkiska fängelser, därav 737 utländska medborgare som ska skickas tillbaka. ”Vi är inte ett hotell för era IS-medlemmar”, manade i helgen inrikesminister Süleyman Soylu.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons