Annons

Tysklands beslut: tar emot 1 500 utsatta flyktingbarn

Flyktingar vid den turkisk-grekiska gränsen.
Flyktingar vid den turkisk-grekiska gränsen. Foto: Emrah Gurel/TT

Uppemot 1 500 särskilt utsatta barn, i huvudsak flickor. Tysklands regering har beslutat att ta emot flyktingar från de grekiska öarna, detta tillsammans med andra EU-länder i en ”koalition av villiga”.

Under strecket
Publicerad

BONN Flyktingarna som Tyskland är berett att ta emot är särskilt utsatta som sjuka barn som behöver specialistvård eller ensamkommande barn under 14 år, i huvudsak flickor som riskerar att utsättas för våld och sexuella övergrepp.

I sitt beslut betonar regeringen att ordning av lag vid gränserna inte utesluter humanitära insatser.

– Därför vill vi hjälpa Grekland i denna svåra humanitära situation där cirka 1000–1500 barn är berörda, försäkrar regeringen i Berlin.

På europeisk nivå förhandlar för närvarande ett antal länder om en gemensam insats. I denna ”koalition av villiga”, som tyska regeringen betecknar samarbetet, ska flyktingmottagandet organiseras.

Regeringskoalitionen hänvisar till kriget i Syrien och framför allt striderna i Idlib som har lett till att cirka 980 000 människor nu är på flykt, framför allt kvinnor och barn.

Regeringen har tidigare varnat för att ge efter för vad som ses som turkisk utpressning. I förra veckan röstade förbundsdagen ned ett miljöpartistiskt förslag om att ta emot barn och särskilt utsatta migranter. 117 ledamöter röstade för och 495 emot förslaget.

Sedan dess växer trycket på regeringen. Representanter för kyrkan, intellektuella och ett växande antal politiker har uttalat sig kritiskt. Även flera tyska storstäder har sagt att man frivilligt vill ta emot särskult utsatta flyktingar.

– Självklart behöver vi en gemensam europeisk lösning, förklarade i förra veckan Freiburgs borgmästare Martin Horn.

– Men det får inte vara en ursäkt för att lägga armarna i kors och inte göra något åt detta lidande.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons