Annons

Scanias ägare lägger bud på USA-bolag

I oktober visade amerikanska Navistar en av sina lastbilar i samband med att Scania och Traton hade en kapitalmarknadsdag i Södertälje.
I oktober visade amerikanska Navistar en av sina lastbilar i samband med att Scania och Traton hade en kapitalmarknadsdag i Södertälje. Foto: Tomas Augustsson

Tysksvenska lastbilstillverkaren Traton vill expandera i USA och skärpa konkurrensen med AB Volvo. Men för att satsningen ska gå igenom måste de få aktivistinvesteraren Carl Icahn att sälja sina aktier i Navistar.

Under strecket
Publicerad

Navistar visade under hösten upp en av sina toppmodeller på Scanias anläggning i Södertälje.

Foto: TratonBild 1 av 1

Navistar visade under hösten upp en av sina toppmodeller på Scanias anläggning i Södertälje.

Foto: TratonBild 1 av 1

Tysksvenska lastbilstillverkaren Traton, som äger Scania och MAN, lägger ett bud värt 2,9 miljarder dollar (27 miljarder kronor) för att helt ta över amerikanska Navistar.

Genom affären vill Traton drastiskt stärka sin ställning på den viktiga nordamerikanska marknaden. I dag har Traton huvuddelen av sin försäljning i Europa och Sydamerika, där Scania är starkt, bara drygt 1 procent av intäkterna från Nordamerika.

Däremot har Navistar nu, enligt bolagets egna uppgifter, omkring 14 procent av den amerikanska marknaden för tunga lastbilar. Ett övertagande skulle ge Traton en betydligt starkare ställning i Nordamerika och göra det möjligt att utmana Volvo och Daimler.

I Nordamerika säljer Volvo lastbilar både under eget varumärke och via Mack och har cirka 17 procent av marknaden. Daimler säljer via Freightliner.

Traton motiverar sitt bud på Navistar med att det sammanslagna bolaget skulle få bättre möjligheter att möta de utmaningar som lastbilsbranschen står inför.

Bolagen måste exempelvis förbättra sina motorer för att klara de kommande skärpta utsläppskraven, de måste hantera omställningen till elektrifiering och de måste klara den stegvisa övergången till allt mer självkörande och uppkopplade fordon.

Navistar visade under hösten upp en av sina toppmodeller på Scanias anläggning i Södertälje.
Navistar visade under hösten upp en av sina toppmodeller på Scanias anläggning i Södertälje. Foto: Traton

Omställningen och nedgången på den amerikanska marknaden har redan satt press på Navistar som i slutet av förra året fick dra igång ett sparprogram som bland annat innebär att 10 procent av de anställda får sluta.

Nu är det långt ifrån säkert att budet går igenom. Traton äger redan 17 procent av bolaget men de måste bland annat få den amerikanske finansmannen Carl Icahn att sälja sina 17 procent av aktierna.

Navistars styrelse säger i en kommentar att de ska utvärdera budet och rekommenderar aktieägarna att avvakta. Av de första kursreaktionerna att döma räknar investerarna också med att det kan komma en höjning av budet.

Traton uppger att de räknar med att affären kan vara klar i slutet av året.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons