Annons

Danskt nej till omstridd gasledning

Rör till den omstridda gasledningen Nord Stream 2 lagras i hamnen i Karlshamns kommun. Arkivbild.
Rör till den omstridda gasledningen Nord Stream 2 lagras i hamnen i Karlshamns kommun. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Nord Stream 2 har fått tillstånd att anlägga och driva gasledningssystem i tyska vatten, men i Danmark har bolaget stött på patrull.

En ny dansk lag gör att nya sträckningar undersöks i danska vatten.

Under strecket
TT
Publicerad

Tillståndet om att den omstridda gasledningen Nord Stream 2 får dras genom tyskt territorialvatten är "en viktig milstolpe" för tillståndsförfarandet om att bedriva verksamhet i den tyska ekonomiska zonen, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

Samtidigt ställer en ny lag i Danmark till det för Nord Stream 2, som har den statskontrollerade ryska gaskoncernen Gazprom som huvudägare. I november i fjol antog det danska folketinget en lag som gör det möjligt att sätta stopp för ledningen av säkerhets- eller utrikespolitiska skäl. Bolaget undersöker nu nya sträckningar i danskt territoralvatten, men framhåller att man avser att fullfölja den befintliga tillståndsansökan med den tidigare planerade sträckningen i Danmark.

Det största motståndet mot Nord Stream 2 kommer från Polen, där premiärminister Mateusz Morawiecki tidigare i veckan bad USA införa sanktioner mot gasledningsbolaget.

Gasledningen från Ryssland till Tyskland planeras bli 120 mil lång, varav 51 mil går genom svensk ekonomisk zon. Längs samma sträcka finns sedan tidigare gasledningen Nord Stream 1. Rör till den nya gasledningen lastas, lossas samt lagerhålls i Karlshamns kommun i Blekinge.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons