Annons

Janerik Larsson:Tystnaden om biståndspolitiken

Foto: Jessica Gow

Maktmissbruk och sextrakasserier råder i organisationer dit Sverige betalat närmare 18 miljarder kronor. Det rapporterar SvD idag. En intressant, kompletterande läsning finns i veckans Fokus där Johanne Hildebrandt skriver om den svenska biståndspolitik som mycket sällan diskuteras i samhällsdebatten.

Under strecket
Publicerad

Hon skriver bl a:

Det är konstigt att varje krona som går till Försvarsmaktens budget på 59,4 miljarder ska ältas och rådbråkas ända in i varje liten Archerskruv. Politikerna beslutar om ett anslag och sedan får Försvarsmakten rätta munnen efter matsäcken.

Sådana problem har däremot inte Sida, som får 1 procent av bruttonationalinkomsten år efter år.

Det innebar 2019 en biståndsram på 51 miljarder, varav 42,2 miljarder gick till internationellt bistånd. Pengar som Sida helt uppenbart har svårt att hålla reda på.

Under 20 år betalades till exempel närmare 200 miljoner till International center for trade and sustainable development (ICTSD). Där levde vd:n ett sanslöst lyxliv för pengarna och gav även personalen förmånliga lån.

Förra året betalade Sverige 114 miljoner skattekronor till African enterprise challenge fund (AECF). Samma sak där: vd:n unnade sig en månadslön på 245 000 kronor, plus en årlig bonus på en halv miljon.

En stor del av det svenska biståndet går till FN som inte direkt briljerar i redovisning av sina pengar.

Ledningen för UNRWA, det FN-organ som förmedlar bistånd och tjänster för palestinska flyktingar, anklagades i somras för maktmissbruk, mobbning och sexuella trakasserier. Exemplen är fler.

(- - -)

Jag är nog inte den enda skattebetalare som tyckt att det vore intressant med en konsekvensanalys av det långsiktiga utvecklingsarbetet och kampen mot fattigdomen.

Men det kommer nog inte att ske. För trots att försvaret och biståndet båda är säkerhetspolitiska instrument så behandlas de lika olika som Askungen och hennes styvsystrar. Försvarsmakten kan utan problem ifrågasättas och detaljstyras. Biståndet rullar däremot bara på år efter år, lika oberörbart som enprocentmålet verkar vara.

(- - -)

Det är hög tid för en politisk översikt och genomlysning av biståndets målsättning, syfte, effekt och konsekvenser. Med andra ord: en biståndsberedning.

För visst är det saligt att giva, men någon ordning måste det ändå vara. Till och med i en humanitär stormakt.

Jag skrev själv om detta nyligen. Här.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons