X
Annons
X
Recension

Boqueria Tyvärr, den attityden borgar inte för trivsel

Det var Stockholms mest hyllade tapaskrog för ett par år sedan. Nu är det hög ljudvolym, för många matmissar och dåligt påläst personal. Boqueria är ingen dålig restaurang men SvD Krogguiden blir ändå rejält besvikna.

Foto: Tomas Oneborg
Läs mer om Krogguiden

Boqueria

Typ
Mellanklass
Kontakt
Jakobsbergsgatan 17, tel: 08-30 74 00

Betyg: 3 av 6

Boqueria öppnade 2012 i samband med invigningen av livsstilsgallerian Mood. Vassa Eggen-kreatörerna Christian Olsson och Kristofer Sandström fick erbjudandet att skapa en passande krog.

Den rymliga tapasrestaurangen fick omedelbart lysande recensioner, bland annat fem tärningsgögon av SvD Krogguiden. ”In the mood for tapas”, skrev White Guide vitsigt och väldigt snart blev Boqueria en av stans mer framgångsrika krogar.

I fjol sålde så Olsson-Sandström Boqueria till Sürer Restauranger, som bland annat driver Blå Porten och Pelikan, och på något sätt har atmosfären förändrats.

Annons
X

Nu har ni bara 15 minuter på er om ni vill ha efterrätt.

Ljudnivån är högre och flera av de rätter vi testar är slarvigt tillagade. Servitörerna är dåligt pålästa – i alla fall de som serverar vid SvD Krogguidens båda besök. En är till och med tvungen att googla för att kunna svara på en enkel menyfråga och känner inte till vilka ipa som finns på tapp. Nästan lika svajiga är kunskaperna om vinlistan.

– Nu har ni bara 15 minuter på er om ni vill ha efterrätt, säger en av servitörerna.

Vi kan förstå att populära krogar vill ha omsättning på gäster men de bygger ingen trivsel med sådana uppfordrande attityder.

Foto: Tomas Oneborg

Maten då? Nivån är fullt godkänd, men samtliga rätter där det krävs någon form av tillagning borde kunna höjas ett par snäpp.

Boquerones-sardinerna serveras med brödkrutonger och smakar alldeles ljuvligt och är fint smaksatta, med bra syra av citron. Papas fritas con mojo är små och mycket goda potatisar med bra konsistens och den röda mojo-såsen har precis lagom hetta.

Efterrätter är däremot fortfarande en säker gren för Boqueria. Testa det spanska bakverket churros med vaniljglass och choklad.

Andra toppnummer är den läckert nötigt Pata negra-skinkan, den perfekt friterade kycklingen med koriandersås liksom lyxgrisköttet Iberico på spett med pitabröd, labneh-yoghurt och en suveränt kryddig ajvar. Även tonfisken med sesam och chili är en skickligt tillredd favorit.

Men plumparna i köket finns tyvärr där också. De små friterade getostrullarna smakar nästan bara filodeg och rödbetorna mest jord. Lika tråkig är den rökta avokadon på surdegsbröd som serveras med zucchini och pistaschnötter. Det är grågrönt, smaklöst och trist. Pulled pork fritters, en av Boquerias tidigare honnörsrätter, har krympt med för tjock frityr och för torrt kött.

Foto: Tomas Oneborg

Efterrätter är däremot fortfarande en säker gren för Boqueria. Testa det spanska bakverket churros med vaniljglass och choklad, en kalorismäll som lyfter. Likaså är tolkningen av crema catalana fin, perfekt krämig med apelsinsmak och härligt knäckig sockeryta.

Med renare toaletter och en mer inkännande och personlig service skulle betyget ha blivit högre.

Men som SvD Krogguiden skrev 2012 om Boqueria: ”En krog är aldrig bättre än det bemötande man ger sina gäster”.

Boqueria boqueria.se
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2
Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X