Annons

Ubåtsjakten i oktober 2014 – på 3 minuter

Illustrationer och grafik: Alexander Raucher. Bilder: TT och Försvaret.
Illustrationer och grafik: Alexander Raucher. Bilder: TT och Försvaret.

Ubåtsjakten i Stockholms skärgård pågick under åtta dagar i oktober 2014 och föregicks av att en ”trovärdig källa” lämnade information till Försvaret om en kränkande ubåt. Senare samma dag drog jakten igång i Kanholmsfjärden.

Under strecket
SvD
Publicerad

Torsdag 16 oktober och fredag 17 oktober

Ett nödsamtal på ryska (1) på torsdagen föregick ubåtsjakten i Stockholms skärgård i oktober 2014, enligt uppgifter som inte bekräftats officiellt.

På fredagen, när jakten är igång, avlyssnas krypterad radiotrafik (2) mellan en position vid Kanholmsfjärden och den ryska enklaven Kaliningrad vilket indikerar en skadad rysk ubåt, likaså inte oficiellt bekräftat.

Söndag 19 oktober

Professor Logachev, ett ryskt fartyg specialiserat för bland annat undervattenssökning, lämnar St Petersburg (3). Det spekuleras i media om att fartyget understödjer en ubåt på svenskt vatten. Inga officiella uppgifter finns om att fartyget har med ubåtsjakten att göra.

Den ryskägda oljetankern NS Concord har i flera dagar cirkulerat på öppet hav. De spekuleras i om fartyget skulle kunna vara ett moderskepp för en miniubåt eller liknande, men det kan också vara så att den bara inväntar rätt pris för oljelast.

Fredag 17 oktober

Klockan 08.30: En privatperson i en båt på Kanholmsfjärden (1) ser vad han uppfattar som en undervattensfarkost. Mannen hör av sig till Försvaret och gör också en teckning av periskopet.

Annons
Annons

Under fredag eftermiddag görs ytterligare en observation, där här gången vid Nämdöfjärden (2).

Lördag 18 oktober

Insatsen utökas med minjaktfartyg, korvetter, minst en ubåt, helikoptrar och personal ur både amfibieregementet och hemvärnet.

Söndag 19 oktober

Stridsbåtar, bestyckade med kulsprutor, söker av strandlinjer runt Harö, Runmarö, Eknösundet och Sandhamnsleden (1).

En serie fotografier tagna av en privatperson på Ornö (2) visar ett vitt skum ute på vattnet. Enligt försvaret uppstår fenomenet runt farkosten när vatten trycks ut genom ventilerna på en ubåt.

Måndag 20 oktober

Jakten är fortsatt intensiv. Enligt TT uppmanas civila båtar och helikoptrar att hålla ett avstånd på 10 000 meter från patrullfartyget HMS Stockholm. Försvarsmakten förnekar sedan att det fanns restriktioner, men uppmanar civila att hålla avstånd. Samtidigt införs flygförbud i området. Området i närheten av Danziger Gatt var ofta aktuellt i samband med 1980-talets ubåtsjakter.

Tisdag 21 oktober

Spaningarna fortsätter. Fokus ligger först vid Danziger Gatt (1) i södra skärgården och sedan på Jungfrufjärden vid Mörtö-Bunsö. Amfibiesoldater söker efter personal från främmande makt på flera öar (2).

Fredag 24 oktober

Försvaret blåser av jakten. En vecka senare upptäckter en privatperson ett föremål vid Rönnkläppen i Kanholmsfjärden. Enligt försvarsmakten rör det sig om en sonarboj för avlyssning, svensk eller utländsk.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons