Annons

UD bekräftar: Svensk frihetsberövad i Turkiet

En demonstration i Tyskland 2017 till stöd för den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan. Arkivbild.
En demonstration i Tyskland 2017 till stöd för den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan. Arkivbild. Foto: Marcel Kusch

Svenska utrikesdepartementet (UD) bekräftar att en svensk medborgare i 45-årsåldern, hemmahörande i Västra Götaland, har frihetsberövats i staden Diyarbakir i sydöstra Turkiet.

Under strecket
TT
Uppdaterad
Publicerad

– Generalkonsulatet arbetar nu för att få mer information från turkiska myndigheter, bland annat om vad mannen är misstänkt för, säger Patrik Nilsson, presschef på UD.

Turkiska myndigheter uppgav på tisdagen att mannen gripits för misstänkt koppling till den olagligförklarade kurdiska gerillan PKK. Enligt polis och underrättelsetjänst kom svensken till landet för möten med personer knutna till PKK. Svensken ska också ha arrangerat PKK-aktiviteter i Sverige, hävdar polisen.

Svensken har tilldelats ett juridiskt ombud, meddelar Anna Lundbladh på UD:s pressjour. Någon ny information om misstankarna mot mannen har inte tillkommit under dagen.

– Det svenska generalkonsulatet står i kontakt med svenska myndigheter och med hans anhöriga, säger hon.

Turkiet har stridit mot PKK i över tre decennier. Den terrorstämplade gerillarörelsen stred tidigare för en självständig, kurdisk stat. I dag kräver man i stället ett visst mått av autonomi gentemot Turkiet.

Våldsamheterna som utspelat sig mellan PKK och den turkiska staten har kostat över 40 000 människor livet sedan 1984.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons