Annons

UD: Kina ”gillade inte” utställning – ställdes in

Den kinesiska konstnären Ai Weiwei fanns porträtterad i fotoutställningen som ställdes in.
Den kinesiska konstnären Ai Weiwei fanns porträtterad i fotoutställningen som ställdes in. Foto: Johan Nilsson/TT

Kina uppskattade inte den fotografiska utställningen som arrangerades i anslutning till firandet av FN:s mänskliga rättigheter. Beskedet gavs av Kinas ambassadör vid ett möte med UD.

Under strecket
Publicerad

Också en bild på Dalai Lama ingick i den stoppade utställningen.

Foto: Manish Swarup / TT Bild 1 av 1

Skälet till mötet var att att FN:s utvecklingsprogram (UNDP, United Nations Development Programme) i sista stund ställt in ett arrangemang med 250 deltagare som skulle fira 70-årsjubileet av deklarationen om mänskliga rättigheter.

Samtidigt arrangerades en porträttutställning på Fotografiska museet med foton av Dalai Lama och den kinesiske regimkritiska konstnären Ai Weiwei.

UNDP:s Nordenchef Camilla Brückner motiverade beslutet med ”osäkerhet om urvalet av bilder till fotoutställningen”. Från UD:s sida fanns det skäl att förmoda att det förekommit kinesiska påtryckningar.

Nu berättar kabinettssekreterare Annika Söder vilket besked hon fick vid mötet med Kinas ambassadör Gui Congyou:

– När vi hade fått information om att det här evenemanget skulle ställas in så tog jag upp frågan med den kinesiske ambassadören och frågade om deras syn på det här. Då bekräftade han att Kina inte gillade den här utställningen.

Han uttryckte sig så, att han uppskattade inte utställningen?

– Ja.

Vad svarade du?

– Då sa jag att jag tyckte att det var olämpligt att ha synpunkter på det och att det råder yttrandefrihet i Sverige. Det här är visserligen inte ett svenskt arrangemang men det står upp för yttrandefriheten. Han noterade min invändning.

Annons
Annons

Också en bild på Dalai Lama ingick i den stoppade utställningen.

Foto: Manish Swarup / TT Bild 1 av 1

Enligt Annika Söder gick ambassadören inte in på om Kina hade agerat aktivt för att stoppa 70-årsfirandet:

– Det framgick inte. Jag upprepade det jag många gånger har sagt till honom: att det råder yttrandefrihet i Sverige och att det bästa för alla parter är att man står över kritik. Det gör den svenska regeringen. Vi får mycket kritik och det lever vi med.

Har UD fått någon förklaring till varför konferensen ställdes in?

– Det är bättre att UNDP svarar på det.

Också en bild på Dalai Lama ingick i den stoppade utställningen.
Också en bild på Dalai Lama ingick i den stoppade utställningen. Foto: Manish Swarup / TT

På torsdagen var UNDP:s chef i Norden Camilla Brückner kallad till utrikesutskottet för att förklara hur det gick till och på vems initiativ FN-evenemanget ställdes in. Svaret blev att det var ett beslut på det nordiska kontorets nivå, men att det också hade förankrats med UNDP:s ledning i New York.

Efteråt försvann Brückner snabbt från utskottet, utan att svara på frågor, omgiven av flera medarbetare.

– Vi har tyvärr inte tid, vi har ett nytt möte nu, förklarade Carolina Given-Sjölander, kommunikationschef vid UNDP i Sverige.

Vad har ni gett för besked till utskottet?

– Tyvärr kan jag inte kommentera det, vi har lämnat våra svar. Tack.

Ni har varit inne hos utskottet och svarat på frågor i över en timme, vad har ni sagt?

– Vi tycker att vi har svarat på alla frågor som finns. Nu får du respektera att vi inte vill svara mer på frågor här.

Tidigare har SvD rapporterat att Moderatledaren Ulf Kristersson i ett brev till FN-tjänstemannen Ulrika Modéer, chef för externa relationer vid UNDP i New York, krävt besked om om vilka påtryckningar som låg bakom att det planerade jubileet ställdes in.

– Det är viktigt att regeringen är oerhört tydlig mot UNDP i New York. Sverige står inte och bockar och bugar när vi utsätts för kinesiska påtryckningar, säger Hans Wallmark (M), vice ordförande i utrikesutskottet.

Utrikesminister Margot Wallström (S) är kritisk mot Kina:

– Man gör inte så. Så fort vi fick höra talas om det här så tog vi upp det med den kinesiska ambassadören och sa att i Sverige är det svenska lagar som gäller och då gäller yttrandefriheten.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons