Annons

UD: Minst 13 barn och unga har räddats hem till Sverige

Trots säkerhetsläget och att Sverige saknar ambassad i Somalia har flera barn och unga tagits hem igen efter ”uppfostringsresorna”.
Trots säkerhetsläget och att Sverige saknar ambassad i Somalia har flera barn och unga tagits hem igen efter ”uppfostringsresorna”. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman

Sverige har i 13 olika fall räddat barn och unga i nöd efter så kallade uppfostringsresor till Somalia och Kenya. Det berättar nu utrikesdepartementet för SvD.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Anna Ekstedt är projektledare för den tvååriga familjekonfliktssatsningen vid UD, en satsning som kan komma att bli permanent.

Foto: Erica Kanold/RegeringskanslietBild 1 av 1

Antalet familjer i Sverige som lurar sina barn och unga till Somalia och Kenya ökar. Där omhändertas deras passhandlingar och de överlämnas till släktingar. De löper, som SvD berättat, risk att bli inlåsta på institutioner, rent av bli fastkedjade eller utsättas för våld. Dessa ”uppfostringsanstalter” växer i omfattning och marknadsförs på sociala medier.

Anna Ekstedt, projektledare för den tvååriga familjekonfliktssatsningen vid utrikesdepartementet, berättar att UD – tillsammans med socialtjänst och lokala aktörer – lyckats rädda hem flera unga sedan 2018.

– Det är ett speciellt läge i just Somalia. Vi har reseavrådan och ingen ambassad i landet och hjälp sker på distans via ambassaden i Nairobi (i Kenya, reds anm). Trots det har vi i samverkan med andra aktörer lyckats bistå individer. Förra året hade vi 25 ärenden som rörde uppfostringsresor. Ibland till släktingar, ibland till en institution och i vissa fall har våld och tvång förekommit.

– I 13 av dessa ärenden har personerna kommit hem. De andra är ännu antingen öppna eller stängda. Det kan handla om att det kan ta längre tid att hjälpa, att ärendet stängts då personen inte vill ha hjälp eller om det visat sig att det inte rör sig om en faktisk uppfostringsresa, säger Anna Ekstedt till SvD.

Annons
Annons

Anna Ekstedt är projektledare för den tvååriga familjekonfliktssatsningen vid UD, en satsning som kan komma att bli permanent.

Foto: Erica Kanold/RegeringskanslietBild 1 av 1

I vissa ärenden ingår flera personer som varit nödställda, enligt UD.

Anna Ekstedt är projektledare för den tvååriga familjekonfliktssatsningen vid UD, en satsning som kan komma att bli permanent.
Anna Ekstedt är projektledare för den tvååriga familjekonfliktssatsningen vid UD, en satsning som kan komma att bli permanent. Foto: Erica Kanold/Regeringskansliet

SvD har tagit del av flera interna dokument från Sveriges ambassad i Nairobi. Där varnas det alltså för att ”uppfostringsresor” till regionen ökar. Antalet unga som på obestämd tid skickas från Sverige till Somalia och Kenya blir allt fler.

Det beror till exempel på att den relativa säkerheten i Somalia förbättrats.

Resorna kallas ofta på somaliska för ”dhaqan celis” – åter till kulturen. Det kan handla om att den unge tappat sitt hemspråk, på olika sätt agerat normbrytande gentemot föräldrarnas kultur, hamnat i en kriminell miljö eller börjat använda droger.

På de anstaltsliknande institutionerna är ungdomarna inlåsta dygnet runt mot sin vilja.

De luras sedan av den egna familjen till att tro att de ska åka på semester i hemlandet. Väl där beslagtas passhandlingar och de unga överlämnas till släktingar eller blir inlåsta.

På de anstaltsliknande institutionerna är ungdomarna inlåsta dygnet runt mot sin vilja – och utan något som helst myndighetsbeslut – enligt en intern rapport som skickats från ambassaden i Nairobi till UD i Stockholm.

I dokumenten från UD framgår att ambassaden i Nairobi under 2018 kontaktades av ett 20-tal nödställda unga som uppgett att de råkat ut för uppfostringsresor.

Fram till i maj i år har ambassaden haft kontakt med tolv unga svenskar. Sex hade lurats till Kenya och sex till Somalia. Hur de har lyckats kontakta ambassaden i Nairobi är oklart, likaså hur ambassaden i vissa fall lyckats komma i kontakt med de dumpade svenskarna.

SvD har identifierat flera rättsfall i svenska förvaltningsrätter där barn och unga hotats med uppfostringsresor av sina föräldrar, eller där de unga uppger att de tidigare dumpats i till exempel Somalia.

Utöver de nödställda barn och unga som UD och socialtjänsten lyckats hjälpa hem från uppfostringsresor, så har de i totalt 47 familjekonfliktärenden fått hem individer till Sverige. Fallen handlar ofta om olika former av hedersrelaterat förtryck.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons