Annons

Fotbollförbundet har anmält Östersund

Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg. Arkivbild.
Östersunds tidigare ordförande Daniel Kindberg. Arkivbild. Foto: Robert Henriksson/TT

Östersunds FK:s elitlicens för 2012 kan ha räddats av en övervärderad restaurangbarack. Det uppger SVT:s Uppdrag granskning som har publicerat nya uppgifter om fotbollsklubbens ekonomiska affärer.

Svenska fotbollförbundet berättar nu att man har anmält ÖFK både till disciplinnämnden och till representantskapsmötet.

Under strecket
TT
Publicerad

Östersunds FK:s ordförande Daniel Kindberg står åtalad för ekobrott. Fotbollförbundet skulle därmed kunna straffa ÖFK med nedflyttning. I så fall måste det beslutet fattas på SvFF:s representantskapsmöte, samtidigt som en anmälan måste inkomma till förbundets disciplinnämnd.

Dessa anmälningar gjordes i januari, men är vilande.

– Det är klart att det är väldigt allvarliga anklagelser. Samtidigt så vill jag inte föregå den rättsprocess som bedrivs just nu. Det är viktigt att den får ha sin gång. Sen är det licensnämnden som har hanterat den här frågan och i sin tur lagt de anmälningar som gått vidare till repskapet och disciplinnämnden. De ligger vilande i väntan på rättsprocessen, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand till Fotbollskanalen.

I ett program över fyra avsnitt avslöjar SVT:s Uppdrag granskning bland annat hemliga avtal, uppseendeväckande markaffärer och så kallade luftfakturor hos den allsvenska fotbollsklubben Östersunds FK.

I centrum för granskningen står en restaurang, vid ÖFK:s hemmaarena, som klubben 2012 fick i gåva av bolaget Fältjägaren, ett dotterbolag till byggjätten och ÖFK:s storsponsor Peab. Vid den tidpunkten var Daniel Kindberg både ordförande för ÖFK och vd för Fältjägaren.

Annons
Annons

Enligt UG ska värdet på baracken vid gåvotillfället varit 1,1 miljoner kronor. Enligt årsredovisningen ska ÖFK sedan ha sålt den för 3,2 miljoner – något som enligt revisorn varit avgörande för klubbens framtida ekonomi. Affären resulterade i att det egna kapitalet för året hamnade på plus, och i förlängningen att elitlicensen räddades enligt UG.

Men trots att restaurangen ska ha sålts, står den än i dag kvar vid Östersunds hemmaarena, Jämtkraft arena.

– Restaurangen såldes aldrig utan är kvar i klubbens ägo, säger Lars Landin, kanslichef på ÖFK, till Uppdrag granskning.

Redan under måndagskvällen gick ÖFK ut och avfärdade stora delar av UG:s uppgifter och hävdade att programmet innehåller "en rad faktafel" – bland annat kring restaurangen.

"Fel av UG, restaurangen togs 2012 upp till ett värde av 3,1 miljoner kronor, och är än idag upptagen till detta värde i bokföringen. Ingen uppvärdering har skett som påverkat elitlicens", skriver ÖFK.

Daniel Kindberg, mannen bakom Östersunds resa från division 2 till allsvenskan och Europa League, står sedan tidigare åtalad för bland annat grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott i sin tidigare roll som vd för Östersundshem.

Den 24 april inleds huvudförhandlingen i rättegången mot Kindberg i Ångermanlands tingsrätt i Härnösand.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons