Annons

UG: Kor med djupa sår levererar mjölk till Arla

Korna på bilden är inte de som texten handlar om.
Korna på bilden är inte de som texten handlar om. Foto: Henrik Montgomery/TT

Magra kor som står i sin egen avföring, djupa sår och illa skött anläggning. Det är vad Uppdrag granskning och SVT Gävleborgs reportrar möter när de besöker en mjölkbonde och djurägare i Hälsingland.

Under strecket
Publicerad

Gården levererar varje vecka tiotusentals liter mjölk till Arla, men liknar inte alls de ”Bregottfabriker” som brukar skildras i reklamen för den svenska mjölkjätten.

– Jag måste säga att det här är bland det värsta jag sett, säger veterinären Margareta Stéen på Sveriges Lantbruksuniversitet när hon i programmet får ta del av materialet.

Skulle ni säga att de här djuren lider?

– Ja, absolut, svarar Birgitta Staaf Larsson, kvalificerad handläggare Nationellt center för djurvälfärd, SLU.

I Arlas kvalitetsprogram står: ”Djuren ska vara friska. Djuren ska hållas och skötas i en bra miljö.” Men det är långt ifrån verkligheten.

I programmet framkommer att att Länsstyrelsen i Gävleborg har tagit emot 38 anmälningar mot gården och ägaren sedan 2010. Flera gånger har man konstaterat brister som att kor varit för magra och smutsiga. Under hösten har två kontroller gjorts på gården, där man konstaterat brister och ställt krav på att de åtgärdas.

Ägaren till gården vill inte låta sig intervjuas. Heller inte Arla, som enligt SVT, anger att de inte vill diskutera en enskild individ i media, bland annat med hänvisning till att bonden inte är ett företag.

En anmälan om djurplågeri och miljöbrott har kommit in till polisen och en förundersökning är påbörjad.

- Jag är förbannad, för att tala klarspråk. Det här är rent ut sagt för jävligt, Roger Pettersson, generalsekreterare för World Animal Protection Sverige och ledamot i regeringens råd för genomförandet av livsmedelsstrategin skräder inte orden efter att ha sett kvällens Uppdrag Granskning.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons