Annons

UG: Swedbank kan ha brutit mot USA:s sanktioner

Swedbank styrelseordförande Göran Persson och bankens nye vd Jens Henriksson.
Swedbank styrelseordförande Göran Persson och bankens nye vd Jens Henriksson. Foto: Pontus Lundahl/TT

Genom att slussa pengar till en vapenfabrik kan Swedbank ha brutit mot amerikanska sanktioner. Det rapporterar Uppdrag granskning på onsdagen.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Swedbanks huvudkontor i Tallinn, Estland.

Foto: Simon Rehnström

En rysk minister ska enligt Uppdrag granskning ha slussat miljarder till skatteparadis via Swedbanks konton.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Swedbanks huvudkontor i Tallinn, Estland.

Foto: Simon Rehnström

Swedbanks baltiska bank har låtit storägare i den ryska vapenfabriken Kalasjnikov, som står på USA:s sanktionslista, föra över pengar till den amerikanska vapenfabriken Kalashnikov USA i Florida. Det visar SVT:s Uppdrag granskning i det program som sänds på onsdag kväll, och som redan nu ligger ute på svt.se.

Storägarna har gjort fyra pengaöverföringar från bolag registrerade i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna som till slut landat i USA. Totalt handlar det om relativt små belopp, drygt 10 miljoner kronor. Den största överföringen är på nästan 10 miljoner och betecknas som ett lån.

”Pengarna hamnar på konton hos Bank of America hos centrala personer på Kalashnikov USA. En av dem är grundare och ägare till bolaget. En ryss som bor i Florida”, rapporterar Uppdrag granskning.

Den anrika ryska vapentillverkaren Kalsjnikov hamnade på USA:s sanktionslista efter Rysslands invasion av Krim 2014. Sedan dess får inga nya Kalasjnikovvapen säljas eller tillverkas i USA.

Swedbanks huvudkontor i Tallinn, Estland.
Swedbanks huvudkontor i Tallinn, Estland. Foto: Simon Rehnström
Annons
Annons

Men den amerikanska fabriken Kalashnikov USA har hävdat att det inte finns några kopplingar till det ryska bolaget – och därmed har den fått fortsätta att göra affärer.

En och en halv månad innan sanktionerna mot vapenindustrin slog till, sålde den ryska staten 49 procent av Kalasjnikov. Då blev den ökände ryske oligarken Iskander Makhmudov närmaste partner delägare.

I våras avslöjade Uppdrag granskning att Iskander Makhmudov slussat flera miljarder kronor till skatteparadis genom fler än 200 bolag i Swedbank.

Det... skulle nog innebära att vi får böter på oss.

Omkring ett år efter att USA införde sina sanktioner mot Ryssland – på grund av Kriminvasionen – gick Makhmudov själv in som storägare i Kalasjnikov. Det var efter det som de hemliga betalningarna till USA genomfördes, enligt Uppdrag granskning.

”Vi kan nu visa att Swedbank godkänt transaktioner från en av de mest kontroversiella oligarkerna som har varit kund i banken. Som då är delägare i det sanktionsstämplade ryska Kalasjnikov och som har skickat pengar till ägare i det amerikanska Kalashnikov. Däremellan ska det inte finnas några transaktioner”, rapporterar Uppdrag granskning.

Swedbank säger till Uppdrag granskning att dokumenten är granskade av den internationella advokatbyrån Clifford Chance, som utreder penningtvättsproblem i banken, och att informationen var känd sedan tidigare men fortfarande är under utredning.

På frågan vad det betyder om Swedbank skulle ha medverkat till sanktionsbrott eller medverkat till att kringgå sanktionsreglerna svarar bankens vd Jens Henriksson i programmet:

Annons
Annons

En rysk minister ska enligt Uppdrag granskning ha slussat miljarder till skatteparadis via Swedbanks konton.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Det... skulle nog innebära att vi får böter på oss, och tillrättavisningar.

En rysk minister ska enligt Uppdrag granskning ha slussat miljarder till skatteparadis via Swedbanks konton.
En rysk minister ska enligt Uppdrag granskning ha slussat miljarder till skatteparadis via Swedbanks konton. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Uppdrag granskning avslöjar även att den ryske miljardären och ministern Michail Abyzov, enligt bankens interna rapporter, kontrollerat 70 konton i Swedbanks estniska bank skrivna på bolag i skatteparadisen Brittiska Jungfruöarna, Belize, Singapore och Cypern.

Sammanlagt slussade den ryske ministern motsvarande mer än 6 miljarder kronor till skatteparadis via Swedbanks konton, enligt SVT:s Uppdrag granskning. Trots att regelverket gällande banker och politiker – så kallade PEP:s, politiskt exponerade personer – är stenhårt.

Bankerna är tvungna att göra granskningar av särskilt riskexponerade personer för att de inte ska befatta sig med korruption och slussa pengar.

Den tjänsteman på Swedbank som haft Abyzov som kund började jobba i ett bolag på Cypern med Abyzov efter att han lämnat Swedbank, något bankiren bekräftar.

Bankiren hade ansvar för de rikaste och viktigaste ryska kunderna som Swedbank hade i Estland.

Banken har redan kartlagt den före detta tjänstemannen, eftersom Swedbank misstänker att han spelat dubbelt, enligt Uppdrag granskning. Men i programmet mejlar bankiren att bankens utredare inte har några bevis för sina anklagelser.

Uppdrag granskning hävdar också att Swedbanks utländska högriskkunder, enligt interna rapporter på banken, under tio år slussat motsvarande runt 1 400 miljarder kronor i dagens penningvärde bara genom Estland. En siffra som Swedbanks vd Jens Henriksson inte säger sig känna igen i programmet.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons