Annons

Ukraina: Han var en av 30 på dödslistan

 Arkadij Babtjenko samarbetade med Ukrainas säkerhetstjänst.
Arkadij Babtjenko samarbetade med Ukrainas säkerhetstjänst. Foto: Efrem Lukatsky/AP

Det fejkade mordet på journalisten Arkadij Babtjenko chockade en hel värld på onsdagen. Då dök Kremlkritikern som nyss hade rapporterats mördad upp livs levande med Ukrainas säkerhetstjänst. Mängder av frågor runt operationen saknar ännu svar. SvD reder ut vad som är känt om det besynnerliga fallet.

Under strecket
Publicerad

Ryske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko tar emot Tucholskypriset på Fängslade författares dag den 15 november.

Foto: Marcus Ericsson/TT

Ukrainas president Petro Porosjenko.

Foto: Claudio Bresciani/AP
Efter reklamen visas:
Mordplanerna på Babtjenko

Med facit i hand framstår ovanstående som varningsklockor.

MOSKVA Kanske har inga falska nyheter chockat reportrar som arbetar i Ukraina och i Ryssland lika mycket som historien om ryska journalisten Arkadij Babtjenkos död och återuppståndelse.

Informationen som spreds på tisdagskvällen 29 maj, när Babtjenko förklarades död, presenterades som bekräftad:

• Polisen och ukrainska myndigheter bekräftade att det var Arkadij Babtjenko som skjutits ihjäl i trapphuset till sitt hem.

• Polisen släppte en skiss på den misstänkte mördaren.

Senare cirkulerade en bild på vad som påstods vara Babtjenko liggandes i en blodpöl. Tre skott i ryggen.

Men fotot var falskt. Blodet var grisblod.

Vem som tog bilden är inte känt. Det är eventuellt inte ens Babtjenko på bilden.

Med facit i hand framstår ovanstående som varningsklockor. Själv minns jag att jag ifrågasatte varför myndigheterna publicerade en skissbild på en misstänkt mördare – så brukar de inte göra.

Efter mordet på en annan rysk medborgare i Kiev, Pavel Sjeremet, var det just handlingskraft från myndigheternas sida som saknades.

Annons
Annons

Ryske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko tar emot Tucholskypriset på Fängslade författares dag den 15 november.

Foto: Marcus Ericsson/TT
Ryske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko tar emot Tucholskypriset på Fängslade författares dag den 15 november.
Ryske journalisten och författaren Arkadij Babtjenko tar emot Tucholskypriset på Fängslade författares dag den 15 november. Foto: Marcus Ericsson/TT

DETTA VET VI HITTILLS

Journalisten och författaren Arkadij Babtjenko är en 41-årig krigsveteran som tjänstgjorde i ryska armén under Tjetjenienkrigen.

Han var öppet kritisk mot Kreml, bland annat mot Rysslands illegala annektering av Krimhalvön 2014 och konflikten i östra Ukraina som har skördat över 10 000 liv.

Sedan kriget i östra Ukraina började 2014 har Babtjenko varit föremål för ständiga hot från ryska tjänstemän och separatister. Han fruktade för sitt liv, men fortsatte att kritisera Ryssland.

Efter att ha gjort kontroversiella kommentarer om en dödsolycka i december 2016, när ett ryskt militärplan störtade på väg till Syrien, berättade Babtjenko att han har utsatts för dödshot.

Han lämnade Ryssland i februari 2017 och reste först till Prag. Så småningom bosatte han sig i Kiev med sin familj.

SBU: MISSTÄNKTE MÖRDAREN LOVADES 30 000 DOLLAR

Ukrainska säkerhetstjänsten SBU uppgav under en presskonferens på onsdagen att iscensättningen av ”mordet” var en del av en särskild operation för att förhindra ett mordförsök och rädda Babtjenkos liv.

Ukrainska myndigheter uppgav att en ukrainsk medborgare gripits och att en utredning lyckats röja hjärnorna bakom mordplanen – mördaren och beställaren.

SBU:s chef Vasilij Hrytsak försvarade iscensättningen, som uppgavs ha hjälpt myndigheterna att komma vidare med fallet.

Annons
Annons

Chefsåklagaren Jurij Lutsenko och polischefen Serhiyj Knjazev hävdade att ett ryskt spår hittats – de pekade ut ryska underrättelsetjänster som beställare av mordet.

Inga konkreta bevis gavs dock under presskonferensen. Inga namn nämndes.

Myndigheterna offentliggjorde dock en videoinspelning, vars äkthet kan ifrågasättas. På filmen visas när en betalning genomförs mellan en misstänkt mördare, som enligt säkerhetstjänsten ska vara en veteran från kriget i östra Ukraina, och beställaren av mordet.

SBU uppgav att den misstänkta mördaren ska lovats 30 000 dollar totalt, det man ser i bild är att han får en insättning på hälften, 15 000 dollar. Totalt rör det sig om 40 000 dollar, 10 000 för mellanhanden.

Efter reklamen visas:
Här grips mannen misstänkt för mordplanerna

SBU: MINST 30 PERSONER PÅ DÖDSLISTA

Från Ryssland ska en dossier ha överlämnats till den misstänkta mördaren som detaljerat redogör för Babtjenkos journalistik och privatliv.

SBU säger att motivet utgör en del av en större konspiration för att mörda ryska dissidenter som sökt sig till Ukraina. De hävdar – tack vare iscensättningen – att de har kunna samla in information om ytterligare planerade attacker.

Enligt den ukrainska säkerhetstjänsten var ”Babtjenko bara början”. SBU säger sig känna till fler namn på andra tilltänkta offer. Ukrainska medier rapporterar om en lista på minst 30 personer.

Informationen är inte bekräftad eller bevisad.

Dagen efter kallade Kremls talesperson Dmitrij Peskov incidenten för ”märklig” och sa att den inte förändrar Moskvas syn på Ukraina som en farlig plats för journalister.

Om uppgifterna stämmer ska skenmordet ha förberetts i minst två månader, Babtjenko själv ska ha varit delaktig i förberedelserna under en månad efter att ha fått information om att hans liv var i fara.

Annons
Annons

Ukrainas president Petro Porosjenko.

Foto: Claudio Bresciani/AP

Babtjenko berättade under torsdagen att han deltagit i förberedelserna av egen vilja, men att han inte vet om det fejkade mordet var en provokation eller inte.

– Det var inte en bluff, det var en speciell operation. På bårhuset tog de mig till sjuksköterskans rum, jag återuppstod där, tog av min skjorta och tvättade mig. Sedan slog jag på TV:n och tittade på nyheter om ”mordet” på mig, säger Arkadij Babtjenko till ryska BBC.

Reportrar utan gränser och OSSE är två av flera organisationer som kritiserar den ukrainska ledningens agerande och metorder efter onsdagens drama. ”Ett nytt steg i informationskriget”, enligt Reportrar utan gränser.

Vad som är fakta i historien är svårt att avgöra när spelreglerna ser ut som de gör. Tyvärr kommer den första frågan vara nästa gång en Kremlkritiker mördas: är de verkligen döda?

SBU är en säkerhetstjänst som precis som de ryska underrättelsetjänsterna har kritiserats för att sprida desinformation och propaganda som gynnar dess egna intressen.

Ukrainas president Petro Porosjenko ser dock operationen som lyckad:

– Vi har äntligen lärt sig att försvara vårt land och våra medborgare, säger han.

Ukrainas president Petro Porosjenko.
Ukrainas president Petro Porosjenko. Foto: Claudio Bresciani/AP

FRÅGORNA SOM VÄNTAR PÅ SVAR

Mycket återstår att reda ut. Varför behövdes så extrema åtgärder – ett skenmord – i syfte att stoppa mordförsöket och få fram en misstänkt gärningsman?

Vilka bevis har SBU att den ryska säkerhetstjänsten planerat ett mord på Babtjenko? Och varför anklagades de ryska säkerhetstjänsterna av Ukraina redan innan en utredning genomförts?

Vilka trovärdiga bevis har Ukraina mot den påstådda beställaren av mordet och mördaren själv? Hur ser hotet mot Babtjenko ut?

Och vad innebär det fejkade mordet för pressfriheten och journalisters trovärdighet?

BABTJENKO: ”VI VAR TVUNGNA ATT KOMMA ÅT HONOM”

Babtjenkos vänner ska inte ha känt till att mordet var en del av en komplott. Hans fru visste om allting, säger Babtjenko till BBC. Han uppgav ny uppgifter från presskonferensen dagen innan, och ändrade berättelsen.

I ett meddelande till en grupp vänner ska han ha skrivit:

”Jag ber om ursäkt för att jag behövde utsätta er för allt det här. Men det fanns ingen annan utväg. Vi var tvungna att komma åt honom. Och vi fick honom”.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons