Annons

Ukraina utreder påstådd övervakning av ambassadör

USA:s tidigare ambassadör, Marie Yovanovitch.
USA:s tidigare ambassadör, Marie Yovanovitch. Foto: Andrew Harnik/AP

Ukraina har startat en utredning mot en eller flera amerikaner – men det är inte den utredning som USA:s president Donald Trump hoppades på när han i fjol försökte få Ukrainas president att utreda Joe Biden.

Under strecket
Publicerad

Trumps advokat, den tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani, till vänster ihop med Lev Parnas.

Foto: House Judiciary Committee/AP

Samtidigt som riksrätten mot president Donald Trump inleds i Washington har ukrainsk polis börjat utreda uppgifter om att USA:s tidigare ambassadör, Marie Yovanovitch, olagligen övervakades i ambassaden i Kiev av personer i kretsen runt president Trumps advokat Rudy Giuliani.

Yovanovitch manövrerades ut och sparkades av Trump-administrationen i våras. Hon var därefter en av dem som vittnade i Demokraternas riksrättsutredning. Där berättade hon om hur somliga i Trumps administration verkade vilja bli av med henne våren 2019 eftersom hon, enligt vittnesuppgifterna, sågs som en potentiell bromskloss för den alternativa utrikespolitiska linje som Trumps advokat Rudy Giuliani drev i Ukraina.

Tidigare i veckan släppte Demokraterna nya uppgifter om Yovanovitch och Giulianis åtgärder får att få bort henne. Informationen kommer från en av Giulianis tidigare samarbetspartner, Lev Parnas, en rysk-amerikansk affärsman som själv misstänkts för brott i utkanten av Ukrainahärvan. Det handlar bland annat om sms-meddelanden som beskriver hur ambassadören ska ha bevakats av personer i kretsen runt Trump och Giuliani.

Annons
Annons

Trumps advokat, den tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani, till vänster ihop med Lev Parnas.

Foto: House Judiciary Committee/AP

Parnas har vänt sig emot sin tidigare partner Giuliani och Trump.

Trump förnekar att han känner Parnas. De två syns på ett flertal bilder tillsammans.

Ukrainska myndigheter meddelade på torsdagen att åklagare nu utreder den eventuella övervakningen av den amerikanska ambassadören och huruvida den är olaglig.

”Vi utreder huruvida det begicks några brott mot ukrainsk eller internationell lag, eller om det bara var skryt och falskt prat i en informell konversation mellan två amerikanska medborgare”, säger det ukrainska utrikesministeriet i ett uttalande enligt Wall Street Journal.

Trumps advokat, den tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani, till vänster ihop med Lev Parnas.
Trumps advokat, den tidigare New York-borgmästaren Rudy Giuliani, till vänster ihop med Lev Parnas. Foto: House Judiciary Committee/AP

I samlingen dokument som Demokraterna släppte ingår sms-meddelanden mellan Lev Parnas och Robert E Hyde, en republikansk politiker från Connecticut som stödjer president Trump. I meddelandena dem emellan berättar Hyde om hur han följer ambassadörens rörelser.

”De kommer att låta mig få veta när hon förflyttar sig”, lyder ett av dem.

Lev Parnas har vänt sig emot sin tidigare partner Giuliani och Trump. Han har i veckan dykt upp i amerikanska tv-studior där han hävdat att president Trump personligen var involverad i försöken att få Ukrainas president Volovolyr Zelenskyj att starta en utredning mot Joe Biden, en av Demokraternas presidentkandidater inför valet 2020.

Trump förnekar att han gjort något fel och avfärdar utredningen och riksrätten mot honom som en partisk "häxjakt". Riksrättsförhandlingen i senaten inleds på tisdag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons