Annons

Ulf Karl Olov Nilsson kastar om dagarna och orden

Under strecket
Publicerad

BOKLÅDA | POETISK FICKKALENDER

Dagböcker, journaler, bloggar, life­logs. Alla hemsöks de av den ”poetiska fantasin”. Den mer banala kalendern tycks emellertid ha förskonats, trots termens cirkulation i det litterära livet under ärevördiga epoker som romantiken. Nästan, åtminstone. För några år sedan skickade den franska poeten och Oulipoisten Michelle Grangaud ut en ”Calendrier des poètes” till sina läsare, där hon förtecknade en serie litterära ­datum av skiftande dignitet (”22 oktober: Jean-Paul Sartre avböjde Nobelpriset”) .

Nu har den svenska poesins roligaste och mest uppfinnings­rika språklaboratör Ulf Karl Olov Nilsson tagit itu med genren. UKON Kalender (Sanatorium förlag) har stilmedvetet utformats som en svart fickkalender med instansad guldtext. Också inlagan följer modet. Datum och tomma rader för användarens anteckningar, samt längst ner i slutet av varje vecka ett stycke text i rött: ”Respektera andra och andra blir glada” eller ”Jävla ekorrar! Dom lyder mig inte!” eller ”Det finns inga dumma frågor, eller hur?”

Alltså. Trots likheterna finns en skillnad. Den parasitära poetiska strategi som UKON tidigare har applicerat på allt från Moses till Markis de Sade till Freud och medicinska lexikon har här infiltrerat aforismens och de vardagliga visdomsordens porösa språk­massa. Genom härmning, substitution, omplacering och förvrängning återföds detta slags yttranden som vits, gåta, nonsens och minimal poesi. Det är ofta kul, ibland med lätt fördröjning.

Skillnad nummer två (ja, okej, det finns flera) utgörs av kalenderns system, där 52 fredagar i följd – den 2 januari, den 2 oktober, den 18 december – inleder, för att avlösas av lördagar, sedan måndagar och så vidare i en räcka som inte verkar helt förutsägbar. ”En ordning som är mer logisk än kronologisk”, tröstar poeten i sin sista aforism. Kan det röra sig om en matematisk serie? En privat kod? En intrikat algoritm? Det är inte helt lätt att lista ut. ”Jag har alltid otur när jag tänker”, tröstar poeten i kalenderns första visdomsord.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons