Annons

Göran Eriksson:Ulf Kristersson har kastat SD-tärningen

Jimmie Åkesson (SD) hade under onsdagen ett möte med Ulf Kristersson (M).
Jimmie Åkesson (SD) hade under onsdagen ett möte med Ulf Kristersson (M). Foto: Janerik Henriksson/TT, Tomas Oneborg

Det blir svårare att återuppliva Alliansen, när Ulf Kristersson nu tagit steget och träffat Jimmie Åkesson. Men M-ledningen ser ingen väg till makten, som inte innebär närmare samröre med Sverigedemokraterna.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

 

1. Hur dramatiskt är det att Ulf Kristersson haft ett möte för att prata sakpolitik med Jimmie Åkesson?

Det är inte odramatiskt, för det innebär att Sverigedemokraterna nu samarbetar på högsta nivå med både Kristdemokraterna och Moderaterna. Fram till i somras – när KD-ledaren Ebba Busch Thor åt lunch med Åkesson – var Sverigedemokraterna i praktiken ett isolerat parti.

I dag samarbetar SD alltså med två partier som tillsammans med SD har 154 mandat i riksdagen, eller drygt 43 procent av rösterna.

Och tittar vi i stället på gårdagens SCB-mätning har den här högertrojkan stöd av 47,5 procent av väljarna – medan de fyra partier som samarbetar kring januariavtalet – Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centern och Liberalerna – bara stöds av 42,8 procent.

2. Så är det här ett nytt regeringsalternativ?

Moderaternas relation till Sverigedemokraterna är sedan länge insvept i så täta orddimmor att det är svårt att veta exakt vad som gäller.

Varken Ulf Kristersson eller Ebba Busch Thor har hittills sagt att de skulle kunna tänka sig att regera tillsammans med Sverigedemokraterna, eller ens förhandla om budgeten med dem. Men om de tre får egen majoritet – det får de i vissa mätningar – kommer det att uppstå ett mycket starkt tryck på M och KD att regera, också med aktivt stöd av SD.

Annons
Annons

Det finns ett starkt opinionstryck bland M-sympatisörerna att göra detta.

3. Innebär det här att det nu finns ett konservativt block, som Jimmie Åkesson brukar tala om?

Det beror på hur man definierar block, men det finns i alla fall i högre grad nu än någonsin tidigare. Det är ju ingen tvekan om att integrationen fungerar mellan de här tre partierna. ”Mötet var givande, konstruktivt och bådar gott inför framtida samarbeten i ett nytt politiskt landskap”, skriver Jimmie Åkesson på Facebook.

4. Varför tar Ulf Kristersson det här steget nu?

Det finns flera skäl, ett är att det går dåligt för Moderaterna, i SCB-mätningen låg Sverigedemokraterna drygt fyra procentenheter före. Det finns också ett starkt opinionstryck bland M-sympatisörerna för att göra just detta.

Men ett avgörande skäl är att M-ledningen inte ser någon väg till makten, som inte innebär någon form av närmare samröre med Sverigedemokraterna.

Men alternativet – en återupplivad borgerlig Allians – förefaller mindre sannolik efter detta. Den nya SD-vänliga moderatlinjen gör ju knappast att Centerpartiet blir mer sugna på att återuppta Allianssamarbetet. Så tärningen är kastad.

5. Kommer det här mötet att få någon effekt på Moderaternas opinionssiffror?

Svaret är nej, att döma av vad som har hänt med Kristdemokraterna sedan Ebba Busch Thor lunchade med Jimmie Åkesson i somras. Men på sikt kan det naturligtvis ha betydelse, eftersom M-ledningen har fått allt svårare att förklara gränsdragningen mot SD, när man närmat sig partiet politiskt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons