SvD Perfect Guide
Annons

”Ulf Kristerssons kavaj är för stor – slarvigt!”

Foto: IBL/TT

SPG:s stilombudsman Fredrik af Klercker betygsätter ministrarnas stil under isländska presidenten Guðni Jóhannessons statsbesök.

Text: Fredrik af Klercker - 18 januari 2018
Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå Bild 1 av 2
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 2 av 2
Foto: Johan Jeppsson / IBL Bildbyrå

Statsminister Stefan Löfven
Märkligt nog har statsministern en av de bättre sittande frackarna. Jag måste säga att den diskreta vita näsduken verkligen höjer looken. Men framförallt har han bemästrat konsten att inte låta västen sticka ut under kavajen. I helhet ser västen bra ut, men hade kunnat haft en front med ett mindre utrymme mellan knapparna. Skorna i lack är ett stort plus. Men minuspoäng för de långa byxorna – man får inte ha för långa byxor till frack (eller något annat plagg för den delen).

Om ni undrar varför vår statminister inte har en hel drös med vackra ordnar på sig är svaret är enkelt. Socialdemokratiska ledare har av hävd inte tagit emot ordnar och dessutom lyckats avskaffa de svenska.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Annons
Annons

Kungen och Guðni Jóhannesson.

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 1 av 2
Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅNBild 2 av 2

Partiledare Ulf Kristersson
Ulf bemästrar fracken lika bra som Löfven. Västen är lagom stor och sitter där den ska, och de tre knapparna är mycket eleganta. Byxorna har bra längd och lackskorna är ett stort plus.
Men det finns plats för förbättringar: kavajen är något för stor och ena slaget har hamnat bakom näsduken – slarvigt! Armbandsuret till fracken är inte alls passande: antingen har man en rova eller så finns det andra sätt att hålla koll på tiden. Tycker även att näsduken är lite tråkigt vikt.

Bristen på ordnar kan bero på att de är avskaffade i Sverige och att Ulf inte tidigare varit partiledare.

Kungen och Guðni Jóhannesson.
Kungen och Guðni Jóhannesson. Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kung Carl XVI Gustaf
Med stor precision bär kungen sin frack med Nordstjärneorden runt halsen i det vackra svarta originalbandet. Över axlarna bär han en vacker kedja som tillhör den isländska Falkorden. På bröstet bär han Falkorden överst av respekt för den besökande statschefen.

Västen skulle kunna dras upp något, men annars är det total perfektion! Stort plus att bröst- och västknappar är i andra färger än vit pärlemor.

President Guðni Jóhannesson
Väldigt elegant på många sätt. Den svenska Serafimerordens blåa band gör sig bra var som helst på fracken. Men upp med västen – frackvästen får absolut inte sticka ut under kavajen!

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ambassadör Håkan Juholt
Vad hände här? Västen sitter alldeles för långt ner och byxorna är så långa att de räcker till två personer. Att han bryter mot Socialdemokraternas långa tradition att ta emot ordnar är självklart kul – men då ska den bäras rätt. Kraschanen ska inte sitta på bröstfickan, den ska sitta åtminstone 15 centimeter längre ner. Jag ser även att han bär den över fel axel – det är en grov förolämpning mot Island. Det är fint att han vill främja relationen mellan Sverige och Island, men det finns andra sätt än att bära flaggpin till frack. Dessutom ser det ut som att han bär en fuskfluga, tråkigt.

Annons