Annons

Per Gudmundson:M-ledaren på väg mot statsministerposten

Ulf Kristerssons moderater går kraftigt framåt i opinionen.
Ulf Kristerssons moderater går kraftigt framåt i opinionen. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Under strecket
Publicerad

Moderaterna rusar fram med mer än 4 procentenheter i SCB:s partisympatiundersökning. I förra SCB-mätningen, i maj, uppmättes M till 18,1 procent. I tisdagens mätning ligger M på 22,2 procent.

Statistiska centralbyråns mätresultat befäster den bild som också givits av andra opinionsinstitut. Exempelvis har Sifo, som mäter åt SvD, registrerat en ökning för M under hösten i samma storleksordning. Där har M 22,4 procent.

Förklaringen ligger med all sannolikhet i partiledarbytet. Ulf Kristersson åtnjuter större förtroende bland väljarna än företrädaren Anna Kinberg Batra. I Ipsos förtroendemätning från oktober konstaterades att omkring 25 procent fler väljare känner förtroende för Kristersson än för Kinberg Batra, och att andelen väljare med lågt eller inget förtroende för den moderata partiledaren hade nära halverats efter bytet.

Den tydliga uppgången till trots ligger M fortfarande 1 dryg procentenhet under valresultatet från 2014. SCB ger ledtrådar om varifrån de återvunna sympatisörerna hämtats. Sedan i maj har Moderaterna tagit 1,4 procentenheter från Sverigedemokraterna. Lika många har rest sig ur soffan, det vill säga den kategori väljare som svarade ”vet ej” i förra mätningen. 0,8 procentenhet har bytt från Centerpartiet och 0,5 procentenhet från Liberalerna. Några vinster från vänsterblocket kan dock SCB inte registrera. Det är en svaghet hos Ulf Kristersson.

Annons
Annons

I själva verket går Stefan Löfvens socialdemokrater framåt i SCB. I jämförelse med maj har S vuxit med 1,5 procentenheter. Socialdemokraterna är idag större än i valet 2014, och trotsar därmed den nedåtgående trend som annars syns i nästan hela Europa för broderpartierna.

Sverigedemokraternas mer än decennielånga uppgång i opinionen är bruten. SCB noterar att SD har tappat 3,6 procentenheter från majmätningen. SD har idag 14,8 procent av partisympatierna. Det är fortfarande högre än valresultatet 2014 (12,9) men långt ifrån rekordsiffrorna för två år sedan. Under den akuta asylkrisen 2015 nådde SD 20 procent i SCB. Omläggningen av migrationspolitiken var inte bara nödvändig för Sverige. Den var också partitaktiskt smart.

För Miljöpartiet var omsvängningen dock förödande. En skräll i partisympatiundersökningen är att MP mäts under riksdagsspärren. MP får 3,8 procent. Därmed har bägge blocken varsitt problemparti. Kristdemokraterna har 3,1 procent.

Högerblocket står dock på svajigare ben än vänstern. Även Liberalerna närmar sig nämligen spärren. 4,2 procent uppger att de skulle rösta på L om det vore val idag. Det rödgröna blocket är också avgjort större, med 43,4 procent, än Alliansen, som totalt får 39,2 i SCB.

Inomborgerlig kannibalism är ingen valvinnare. För att säkra regeringsmakten borde Ulf Kristersson både rycka fram bland gruppen osäkra väljare, som idag uppgår till 18 procent, och locka röster från vänsterblocket. Det är bara möjligt genom att presentera ett förtroendeingivande regeringsalternativ med en sammanhållen politik.

I brist på sådan får Kristersson förlita sig på det svaga stödet för de rödgröna och på den nya ordning som prövas i riksdagen efter valet 2018. Då ska riksdagen rösta om förtroendet för statsministern (om denne inte avgått självmant). Om hälften av ledamöterna går emot statsministern faller han, och talmannen får sondera efter en ny. Frågan kommer då att gå till Ulf Kristersson. Om SCB:s siffror står sig räcker Alliansens och Sverigedemokraternas röster (sammanlagt 54 procent) i riksdagen för att fälla Löfven.

Ironiskt, med tanke på att förhållandet till SD blev en knäckfråga för Anna Kinberg Batra. Men vem har påstått att politik är rättvist?

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons