Annons

Kristersson: Sverige behöver ny svensk modell

Ulf Kristersson (M).
Ulf Kristersson (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Sverige har en omotiverad könsskillnad, sa Moderaternas ledare Ulf Kristersson på scenen i Almedalen. Han menar också att det behövs en ny svensk modell.

Under strecket
Publicerad

Under måndagen presenterade Moderaterna ett förslag som partiet kallar ”den största språkreformen i modern svensk historia”.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1

Uppmaningen till politikerna: Fram med skoltyskan

Moderatledarens inleder sitt tal från Almedalsscenen med att jämföra med situationen i Sverige när han talade på samma plats förra året.

– Men de problem som plågade Sverige då finns kvar nu, eller har blivit ännu värre. Och även världen därute ger skäl till oro, säger Ulf Kristersson.

Enligt honom har den debatten fått för lite utrymme i Sverige.

– Två av vårt lands mest ikoniska partiledare och statsministrar var båda internationellt engagerade. Olof Palme och Carl Bildt drog varken jämnt, eller samma politiska slutsatser av det engagemanget. Men båda förstod att Sverige behöver världen mycket mer än världen behöver Sverige, säger Kristersson.

Han lyfter upp att världen förändras snabbt.

– Det är viktigare än på länge att rusta Sverige starkt i en orolig omvärld, säger Kristersson.

Att Storbritannien är på väg att lämna EU betyder enligt Kristersson att Sveriges “europeiska band måste knytas på nytt”.

– Svensk politik måste nu göra som det svenska näringslivet alltid har gjort, fram med skoltyskan, för att på allvar förstå vad som händer i Tyskland.

Annons
Annons

Under måndagen presenterade Moderaterna ett förslag som partiet kallar ”den största språkreformen i modern svensk historia”.

Foto: Henrik Montgomery/TT Bild 1 av 1
Under måndagen presenterade Moderaterna ett förslag som partiet kallar ”den största språkreformen i modern svensk historia”.
Under måndagen presenterade Moderaterna ett förslag som partiet kallar ”den största språkreformen i modern svensk historia”. Foto: Henrik Montgomery/TT

”Situationen är extrem för ett land som inte befinner sig i krig”

Ulf Kristersson tar också upp gängkrig och skjutningar i Sverige, bland annat söndagens skjutningar i Stockholm.

– Situationen är extrem för ett land som inte befinner sig i krig. I utsatta områden är hälften av alla kvinnor rädda för att gå ut på kvällen, säger Ulf Kristersson.

– Det sliter sönder samhällskontraktet. Det luckrar upp tilliten och sammanhållningen. Det segregerar och skapar misstro. Och det är inte den svenska modellen.

Kristersson lyfter också upp andra områden där han menar att “regeringen förlorat kontrollen över vad som händer i Sverige”

– Integrationen, brotten, jobben, klimatet och sammanhållningen. Sverige saknar politiskt ledarskap.

Enligt Kristersson behöver Sverige en ”ny svensk modell”.

– Om man förenar riktigt stor invandring med riktigt dålig integration, så får man en riktigt farlig kombination, säger Kristersson.

Verklig integration börjar med svenska språket, säger Kristersson och pratar om förslaget partiet presenterade tidigare på måndagen, som han kallar den “största språkreformen i modern svensk historia”

Det handlar bland annat om språkförskola, mer svenska i grundskolan, obligatorisk SFI, språkkrav för svenskt medborgarskap och permanent uppehållstillstånd samt tidsbegränsning av betald tolkhjälp.

Annons
Annons

”Sverige har en omotiverad könsskillnad”

Kristersson talar också om Facebookgruppen Bensinupproret.

– Ska hela Sverige leva, så måste man också kunna bo och jobba över hela Sverige. Då kan man inte straffbeskatta dem som bor utanför tunnelbanenätet, säger Kristersson.

Bensinupproret tyder på slitningar mellan stad och land, men enligt Kristersson finns också slitningar mellan generationer.

– Den uppenbara åldersdiskrimineringen är kränkande. Och ett gigantiskt slöseri med resurser, säger Kristersson.

Han tar också upp jämställdhet.

– Sverige har en omotiverad löneskillnad mellan kvinnor och män på fyra procent, säger Kristersson som lyfter upp att “nästan alla” fattigpensionärer är kvinnor.

– I den nya svenska modellen råder verklig jämställdhet och jämlikhet. Där får flickor samma chans som pojkar. Där är kvinnor trygga även när det är mörkt ute. Där har kvinnor och män lika lön för lika arbete – och står på egna ben även efter pension.

– Det finns ett skäl till att vi egentligen heter Moderata samlingspartiet. För vi vill, och vi kan, samla Sverige, avslutar Kristersson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons