Annons

Göran Eriksson:Kristersson vill byta ut Moderaternas dna

Ulf Kristersson (M).
Ulf Kristersson (M). Foto: Henrik Montgomery/TT

Moderaternas viktigaste fråga är inte längre skattesänkningar utan integration. Under Ulf Kristersson byter Moderaterna dna. Och nu har Kristdemokraternas problem ökat Moderatledarens auktoritet.

Under strecket
Publicerad

1. Vad var det viktigaste i Ulf Kristersson budskap i Almedalen?

Miljöpartiets Per Bolund talade på söndagen under årets dittills varmaste dag. När Ulf Kristersson på måndagskvällen klev upp på Almedalens scen hade fler dött i skjutningar i Sverige 2019, än under under hela året före.

Man kan väl därmed säga att verkligheten utanför Almedalen hittills i år har understrukit betydelsen av talarnas budskap.

För essensen i Ulf Kristerssons andra partiledarbesök i Almedalen var den här: integration, integration och integration. Kristerssons debattartiklar handlade om partiets språkreform – med ett nytt förslag om begränsningar av rätten till tolk – och om skärpta krav på nyanlända att ta till sig svenska värderingar genom samhällsorientering. Intervjuerna handlade förstås ofta om de senaste skjutningarna i Stockholm, och Kristersson sa i sitt tal att gängkrigen skapar en situation som är ”extrem för ett land som inte befinner sig i krig”.

2. Men har inte integrationsfrågan varit prioriterad för Moderaterna under en längre tid?

Annons
Annons

Jo, trenden är att integrationsfrågans betydelse ökar kontinuerligt, men i Almedalen i år har den utan tvekan passerat ekonomi och skatter – skattesänkningar brukar ju kallas för ”Moderaternas dna” – som partiets viktigaste fråga.

Ulf Kristersson använde i sitt tal i Visby Moderaternas senaste signalfras ”den nya svenska modellen”. Det modellbygget handlar också om annat än om integration, men enligt Ulf Kristersson är ”den allra främsta uppgiften” att lösa integrationskrisen.

3. Varför vill Kristersson byta ut partiets dna-fråga?

Nästan alla partier har skärpt sin hållning i olika integrationsfrågor de senaste åren, det gäller också Socialdemokraterna.

Men det är inte bara en fråga om vilja, utan också en konsekvens av förändringar som delvis ligger utanför Moderaternas kontroll. Under 2019 styrs Sverige av en budget som har utformats av Moderaterna och Kristdemokraterna, medan Centern och Liberalerna är upptagna med att få regeringen att implementera ytterliga borgerliga reformer – att värnskatten slopas nästa år är ett exempel.

Det lämnar helt enkelt inte mycket utrymme för Moderaterna att bedriva opposition i ekonomisk-politiska frågor. Kvar finns integration och lag och ordning, vilket för Moderaterna inte sällan är samma sak.

4. Är den här ”genterapin” ett framgångsrecept för Moderaterna?

Inte hittills kanske, för i de här frågorna är konkurrensen om väljarna hård, och den kan förväntas bli ännu hårdare med Nyamko Sabuni som ny ledare för Liberalerna – tuff integrationspolitik är hennes varumärke.

Men Moderaterna gjorde ett bättre EU-val än väntat, eftersom Kristdemokraternas uppgång kom av sig på grund av abort– och/eller migrationsfrågan. Det väljarflödet har gett Ulf Kristersson ett andrum som Moderatledare, och större auktoritet när han vill utveckla Moderaternas nya profil.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons