Annons

Ullenhag-lägret ger inte upp – trots Sabunis ledning

Med största sannolikhet föreslår valberedningen Nyamko Sabuni som partiledare för Liberalerna på måndag.
Med största sannolikhet föreslår valberedningen Nyamko Sabuni som partiledare för Liberalerna på måndag. Foto: Henrik Montgomery/TT

Nyamko Sabuni lär föreslås till partiledare av valberedningen på måndag. Men Erik Ullenhag har inte gett upp partiledarposten, erfar SvD. Förhoppningen står till att ombuden ska rösta emot länsförbunden och medlemmarna.

Under strecket
Publicerad

Tisdag är sista dagen för länsförbunden att ta ställning till vem de ska nominera som Liberalernas nästa partiledare. I de flesta distrikten har medlemmarna fått säga till i rådgivande omröstningar innan förbundsstyrelserna tagit ett beslut.

Med en dag kvar av nomineringsfasen står det klart att Nyamko Sabuni leder klart över Erik Ullenhag. Den tredje kandidaten, Johan Pehrson, har inte nominerats av något förbund än.

Totalt kommer 183 ombud att rösta i partiledarfrågan på landsmötet den 28 juni – 178 från länsförbunden och 5 från sidoorganisationerna. För att vinna behövs alltså 92 röster.

Nyamko Sabuni har nominerats av länsförbund som total totalt förfogar över runt 110 ombud. De viktigaste är Västsverige och Skåne. De distrikt som Erik Ullenhag vunnit än så länge får skicka elva ombud.

Under tisdagen ska bland annat det största länsförbundet, Stockholm, ta ett beslut och huvudspåret är att de kommer att nominera Erik Ullenhag. Men även om han tar alla distrikt som finns kvar vinner Sabuni överlägset.

Valberedningens ordförande Olle Schmidt säger till SvD att man kommer att föreslå endast en kandidat, troligtvis på måndag. Och att man kommer att följa länsförbundens beslut.

Annons
Annons

Finns det någon möjlighet att ni skulle gå emot länsförbunden?

– Det vore otroligt. Valberedningsprocessen har varit omfattande för att länsförbunden ska kunna ge oss namn. Tidigare har det figurerat många olika namn. Vi vill ha in ett namn, säger Olle Schmidt.

Men Erik Ullenhag tänker inte slänga in handduken, erfar SvD. Slutspurten pågår och anhängarna ger inte upp. Under måndagen kom beskedet att tungviktaren och EU-kommissionären Cecilia Malmström ställer sig bakom honom.

Oavsett vem som vinner blir det ett stort jobb att ena partiet.

Synen i Ullenhags läger är att det till sist är ombuden som avgör. Det finns hopp kvar och det vore ”ett svek” att ge upp. Samtidigt pekar man på valdeltagandet som i många länsförbund varit lågt, mellan 26 och 45 procent, enligt partitidningen NU, och att det verkliga stödet för Ullenhag är större.

– Vi är inte Bagdad Bob, det finns ett starkt stöd för Erik där ute, säger en källa.

Enligt stadgarna är ombuden fria att rösta efter eget huvud. Enligt valberedningens ordförande Olle Schmidt är det upp till varje distrikt att hantera hur ombuden ska agera.

Ullenhags anhängare pekar på att medlemsröstningen har skapat förvirring och man menar att det är självklart att ombuden ska rösta fritt. Och att många i exempelvis Västsverige reserverat sig mot att Sabuni ska nomineras. Luf, som stödjer Ullenhag, ska även ha många landsmötesombud bland delegationerna. Men även där ser man att det kan bli problem om Ullenhag vinner med liten marginal på landsmötet samtidigt som medlemmarna röstat på Sabuni.

– Oavsett vem som vinner blir det ett stort jobb att ena partiet, säger en källa i Ullenhaglägret.

Expressen tog i veckan del av ett inlägg från Christer Nylander, gruppledare i riksdagen, som i en stängd grupp uppmanade Ullenhaganhängare att ge ombud ”moraliskt stöd” för att rösta emot i sina Sabunidistrikt.

Å andra sidan har bland annat Skåneförbundets ordförande Torkild Strandberg, som stödjer Sabuni, sagt att det är ”i det närmaste omöjligt” att ett landsmötesbeslut ska avvika helt från vad medlemmarna sagt.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons