Annons

Ulvaeus: Attackerna visar hur sårbara vi är

Björn Ulvaeus
Björn Ulvaeus Foto: Claudio Bresciani/TT

Vi bör använda alla till buds stående medel för att försvara demokratin mot dem, som hatar den och vill förstöra den till varje pris. Det skriver Björn Ulvaeus i en slutreplik.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

SLUTREPLIK | JIHADISMEN

”Ulvaeus gör det demokratiska samhället en otjänst” är rubriken på Martin Gustafssons, professor i filosofi, replik till mig på SvD Debatt. Jag anser att vi gör demokratin en otjänst om vi inte använder alla till buds stående medel för att försvara den mot dem, som hatar den och vill förstöra den till varje pris.

Det är OK för mig och till och med roande att i vissa sammanhang bli betraktad som en gammal popstjärna. Lite grand som: Sjung eller håll käften! Men det här tar priset. 

Professor Gustafsson talar ned till mig som från en upphöjd, oändligt mera upplyst position. Han ironiserar och misstänkliggör och det kan jag ta, men just den tonen betvivlar jag starkt att han skulle använda om han riktade sig till någon av dem, som han ser som sina jämlikar.

Vi såg vid terrorattackerna i Bryssel och Paris hur värnlösa och sårbara vi är och hur demokratins fiender utnyttjar det. Gustafsson söker efter missuppfattningar när han går igång så våldsamt om faran med att ha fler övervakningskameror på offentliga platser. Jag vet i skrivande stund inte om det finns såna på Sergels Torg, men om det gör det, så varför ska de inte kunna finnas på Norrmalmstorg också? Vad är det han är så nervös över? Hur kan det spela honom någon roll om han blir sedd på båda ställena i stället för bara det ena?

Annons
Annons

Jag vågar nästan inte säga det, men tänk om korsningen Tunnelgatan-Sveavägen haft en kamera den 28 februari 1986.

Det är just detta och bara detta jag skriver om. Jag använder mig själv som exempel för att försöka illustrera hur man vänjer sig vid att bli sedd och att det inte behöver vara dramatiskt alls. Det är uppenbart att jag skjutit bredvid målet. Gustafsson talar om riktad övervakning och annat, som jag överhuvudtaget inte berör. Han antyder att jag kanske skulle kunna tänka mig att ”Facebook delar in användare efter hudfärg för att på så sätt hjälpa annonsörer att rikta sin reklam mot utvalda målgrupper.” Lite hånfullt? Eller är det bara som jag inbillar mig?

Vi lämnar alla elektroniska spår efter oss. Så är det redan och så kommer det att bli i än högre grad i framtiden. Jag tror inte det finns någon väg tillbaka. Många av oss är nästan ständigt uppkopplade och på så sätt möjliga att lokalisera. Vi identifieras och registreras när vi går igenom en passkontroll, i framtiden förhoppningsvis på ett tillförlitligare sätt än via ett papperspass. Gustafsson undviker noga att ge exempel på hur det skulle kunna missbrukas om säkerhetspolisen i ett antal mogna europeiska demokratier i realtid tog del av den informationen.

Jag var oklar i min artikel när det gäller detta; jag menar de gamla mogna demokratierna. Ungern, Polen och Ryssland (med flera) har ett stort förtroendekapital att erövra i det här avseendet.

Ja, jag litar på vår demokrati. Jag är en tillitsfull person i ett tillitsfullt land. Tilliten har varit och är en stor tillgång för oss här uppe i Norden. Jag har genom åren träffat en hel del av våra folkvalda och funnit de flesta av dem redbara och kloka människor. Jag ser därför fram emot en bra och klargörande debatt i riksdagen i det här ämnet.

Björn Ulvaeus

musiker och producent

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons