Annons

Sju tips: SvD guidar till Stockholms terassbarer

Stockholms mest populära vattenhål när kvällarna är ljusa och ljumma är terrasserna. På kort tid har det öppnat flera runt om i staden. SvD guidar till sju centrala terrasser, några urbana och några med sjöutsikt.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: SjörfartshotelletBild 1 av 1

1 / 7

Foto: Sjörfartshotellet

Krånglet kan vara mödan värd.

Sjöfartshotellet Sailor bar

Det kan tyckas lite besvärligt att ta sig hit nu när Slussen är en enda stor röra. Men det går och krånglet kan vara mödan värd. Utsikten från undangömda Sailor bar är strålande över Saltsjön. Sjöfartshotellets terrass har också bra solläge till kvällen. Nackdelen är att terrassen är ganska liten och riktigt fina kvällar kan det kännas trångt. På menyn står karibiska cocktails men också öl och vin. Den som vill äta kan få något från barmenyn. Öppet från klockan 16 onsdag till lördag, och söndag från kl 14. Från och med den 8 juni till den 9 september öppet alla dagar i veckan. Ibland är här livemusik och onsdagar och torsdagar DJ:s.

Adress: Katarinavägen 26.

Mat: Enklare barmeny.

Utsikt: Över Saltsjön och Stockholms inlopp.

Annons
Annons
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 1

2 / 7

Foto: Tomas Oneborg

Capital

Vi har inte varit bortskämda med takbarer i Stockholm men de senaste året har det hänt något. Och det är hotellen som erbjuder de mest populära. I hörnet Vasagatan och Klarabergsgatan öppnade förra året helt omgjorda hotellet Scandic Continental. Deras takbar heter Capital och har strålande utsikt över huvudstadens mest givna symbol. Här sitter man i loungemöbler och serveras cocktails, vin och öl men det finns även en enklare barmeny. Vardagar är det öppet mellan klockan 17 och 01 och på helgen från lunch till kl 02.

Adress: Vasagatan 22.

Mat: Mindre barmeny med toast skagen och charktallrik.

Utsikt: Stadens bästa över Stadshuset, Riddarfjärden och Söders höjder.

Annons
Annons
Foto: Sarah DehlinBild 1 av 1

3 / 7

Foto: Sarah Dehlin

Dramatenterrassen

Sommartid fylls terrassen på Dramatenhuset inte bara av teaterbesökare på paus men också av soltörstande och partysugna. Med utgång från marmorfoajén har terrassen ett utmärkt soligt läge över Nybroviken i helt unik miljö. Här serveras lunch under vardagar. Kvällstid finns en lättare meny med charkuterier, ostar, gazpacho, sallad och tarte flambée Torsdag till lördag spelar DJ:s på terrassen mellan klockan 21 och 01, håll koll på vem och vilka via Facebook. Öppet från förmiddag till klockan 01.

Adress: Nybroplan

Mat: Lättare meny med chark, ost och somriga rätter.

Utsikt: Nybroviken, Strandvägen.

Annons
Annons

Terrassen på Hornhuset.

Foto: Julia Dansarie, Peter Liander Bild 1 av 1

4 / 7

Terrassen på Hornhuset.
Terrassen på Hornhuset. Foto: Julia Dansarie, Peter Liander

Hornhuset Barrio

Hornhuset vid Hornstull rymmer tre restauranger och toppas av en takterrass som kanske inte alla känner till. Läget är soligt och utsikten är mer urban än vacker. Här serveras öl, vin och drinkar med sydamerikanska influenser. Den hungrige beställer pizza från Enzos en trappa ner. Öppet när vädret tillåter från klockan 17 måndag till torsdag, klockan 16 fredag och från 12 på helgen. Stänger senast klockan 22.

Adress: Långholmsgatan 15 B.

Mat: Pizza.

Utsikt: Över Långholmsgatan, Hornstull och fästet till Liljeholmsbron.

Annons
Annons
Foto: Hotell AnglaisBild 1 av 1

5 / 7

Foto: Hotell Anglais

Anglais

Urban terrass vid Humlegården ett stenkast från Stureplan. Här lyser kvällssolen fint och det kan bli trångt fina kvällar på den inte allt för stora terrassen. Baren på Anglais serverar framförallt dryck, öl, vin, alkoholfritt och ett par drinkar men det finns också enklare barmeny. Flera dagar i veckan spelar olika DJ:s uppe på terrassen. Öppet onsdag, torsdag 17–00 och fredag samt lördag 15–00. Från och med den 1 juni öppnar man klockan 16 måndag till lördag.

Adress: Humlegårdsgatan 23, hiss upp till våning 7.

Mat: Enklare barmeny.

Utsikt: Hustak och delar av Humlegården.

Annons
Annons

Tak

Foto: SvDBild 1 av 1

6 / 7

Tak
Tak Foto: SvD

Tak

Tak har vi skrivit om förr och det är tydligt att många redan hittat hit trots att baren och restaurangen öppnade bara för någon månad sedan. Baren, och restaurangen, är separerad från hotellet At Six och entrén är något anonym. Utomhus finns en stor bar och gott om sittplatser men det blir ändå tidigt fullt under fina fredagkvällar då det är kö att ta sig upp i hissen. Bra solläge till sent och enastående utsikt. Här serveras drinkar, vin och öl men det finns också en lättare barmeny. Öppet från klockan 15 på vardagar, 16 på helger. Torsdag till lördag stänger Tak klockan 01, övriga dagar vid midnatt.

Adress: Brunkebergstorg 4.

Mat: Lättare barmeny i form av sallader, kalla nudlar och hamburgare.

Utsikt: Urban men också Stadshuset och Riddarfjärden.

Annons
Annons
Foto: Eriks GondolenBild 1 av 1

7 / 7

Foto: Eriks Gondolen

Gondolen

En av de mest klassiska terrasserna i Stockholm. Härifrån njuts en extraordinär utsikt över såväl gamla Stockholm som det nya som just nu växer fram vid Slussen. Som pricken över i ser man också ut över både Saltsjön och Riddarfjärden. Baren med dryck och en lättare meny öppnar den 19 maj medan det från den 25 maj blir full restaurang och bar utomhus. Gondolen har öppet från 16 på vardagar, senare i sommar från klockan 15 fredag lördag. Stängt söndagar.

Adress: Stadsgården 6. Följ pilarna från Södermalmstorg och ta hissen upp från Eriks vinbar, eller ta bron över från Mosebacke torg.

Mat: En enklare barmeny, från och med den 25 maj full restaurang.

Utsikt: Slussen, Gamla stan, Riddarfjärden, Saltsjön.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons