Annons

Mikael Törnwall:Under ytan finns en stark önskan om markering mot USA

Ericssons vd Börje Ekholm.
Ericssons vd Börje Ekholm. Foto: Lars Schröder/TT

12 miljarder är en rejäl smäll för Ericsson. Men börsens avmätta reaktion visar att det kunde ha varit värre.

Böterna till USA är jämförbara med Telias, trots att utredningen omfattar betydligt fler länder.

Under strecket
Publicerad

Normalt när ett företag rapporterar en mångmiljardsmäll reagerar börsen kraftigt. Men reaktionen när Ericsson berättade att man kommer att tvingas betala 12 miljarder till USA blev ganska måttlig. Den nedgång som noterades berodde snarare på att utdelningen nästa år kan komma att sänkas, än på att bolagets finansiella styrka är hotad.

Först ska sägas att 12 miljarder kronor är en betydande utgift för Ericsson. Summan är tio gånger högre än rörelseresultatet för hela 2018. Men Ericsson har en stor kassa, så man kommer att kunna betala pengarna och gå vidare.

Det viktiga för vd Börje Ekholm är att det nu – av allt att döma – finns en summa att förhålla sig till. Ännu viktigare är att det inte blev ännu värre.

Det här är inte första gången amerikanska myndigheter bötfäller företag för korruptionsbrott begångna i andra länder. Tyska Deutsche Bank tvingades 2014 och 2016 betala sammanlagt över 100 miljarder. Svenska Telia Company hotades 2017 av amerikanska och holländska myndigheter av böter på 1,4 miljarder dollar för korruptionsbrott i Uzbekistan. Det beloppet förhandlades senare ner till strax under 1 miljard dollar – lika mycket som Ericsson tror att böterna till USA landar på.

Annons
Annons

Härvan som DOJ och SEC utrett kring Ericsson, och som SvD kunde berätta om redan 2016, är i vart fall på ett sätt betydligt större än Telias. Den uppgörelse som är på gång omfattar misstänkta korruptionsbrott i sex länder i Afrika, Asien och Mellanöstern. Från början var utredningen ännu mer omfattande.

Vissa analytiker har spekulerat i att böterna för Ericssons del snarare skulle landa på 20 miljarder kronor eller mer.

Ericsson hade knappast vågat gå ut med en så specifik summa om det funnits en påtaglig risk att det i slutändan blir betydligt högre.

Reaktionen på börsen kan nog sammanfattas som att det här var illa, men det kunde ha gått ännu mycket värre. Det är värt att komma ihåg att den tuffaste sanktion som teoretiskt kan förekomma är ett förbud att handla i dollar. Det hade varit så nära en dödsdom ett företag kan komma.

Samtidigt är Ericsson tydliga med att utredningen ännu inte är helt klar. Beloppet är vad företaget kan gissa sig till just nu. En sak som skulle kunna öka beloppet är om myndigheterna anser att Ericsson inte varit samarbetsvilligt under utredningen.

Ericsson hade knappast vågat gå ut med en så specifik summa om det funnits en påtaglig risk att det i slutändan blir betydligt högre. Det finns också en möjlighet att summan i stället krymper. Vd Börje Ekholm säger i en intervju med SvD att företaget ska försöka förhandla ner de slutliga böterna.

Det är svårt att inte ställa sig frågan varför de amerikanska myndigheterna tagit sig rätten att bötfälla svenska företag för brott begångna i Afrika och Asien. I intervjuer kommer svenska företagsledare att säga att det bara är så och att bara är att betala.

Under ytan finns en stark önskan att europeiska regeringar och EU-kommissionen markerar mot USA att de inte kan gå hur långt som helst i att agera världens finanspolis.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons