Annons

Any number of sunsets …Undergångsvision som bejakar det banala

Isaac Spencer vid mikrofonen och till vänster Dinis Machado i ”Any number of sunsets...”.
Isaac Spencer vid mikrofonen och till vänster Dinis Machado i ”Any number of sunsets...”. Foto: Thomas Zamolo

Rachel Tess skapar ett flexibelt allkonstverk som rymmer sång, dans och publikens medverkan. Nu har den koreograferade lekplatsen landat hos MDT på Skeppsholmen.

Under strecket
Publicerad

Nellie Björklund och Peter Mills (sittande).

Foto: Thomas Zamolo

Isaac Spencer och Lisanne Goodhue i ”Any number of sunsets...”.

Foto: Thomas Zamolo

Any number of sunsets …

Genre
Dans
Medverkande
Nellie Björklund, Lisanne Goodhue, Dinis Machado, Peter Mills, Isaac Spencer, Rachel Tess
Var
MDT, Slupskjulsvägen 30, Stockholm
Koreografi
Rachel Tess

Ljus: Ulrich Ruchlinski

Man kan beskriva ”Any number of sunsets …” som en interaktiv och koreograferad installation. Eller som en dystopisk lekplats där ingenting blir omöjligt att föreställa sig. Och där publiken bjuds in i föreställningen och bokstavligen till den fantasifullt uppbyggda scenografin av plast, tejp, pappersrullar och andra enkla material.

Solnedgångar, undergångsscenarier där svart aska blandas med glitter, en guidad tur hemma hos Mariah Carey eller en koreografs fantasi om att få teaterscenen att brinna. Allt finns med i ”Any number of sunsets …”, Rachel Tess senaste verk som hade premiär på Skillinge teater förra hösten och som satts upp några gånger sedan dess. Vilka inslag i föreställningen jag tar del av beror delvis på vilka instruktioner jag som publik får av någon av de medverkande.

På ett fint sätt skärper de interaktiva inslagen blicken för de andra delarna, särskilt när de splittrade händelserna samverkar. Nyfikenheten på att ta del av vad andra är med om är stark och leder till att man gärna vill försöka följa andra skeenden än det man själv för stunden deltar i.

Annons
Annons

Nellie Björklund och Peter Mills (sittande).

Foto: Thomas Zamolo

Isaac Spencer och Lisanne Goodhue i ”Any number of sunsets...”.

Foto: Thomas Zamolo
Nellie Björklund och Peter Mills (sittande).
Nellie Björklund och Peter Mills (sittande). Foto: Thomas Zamolo

Den sedan 2005 Sverigebaserade amerikanska dansaren och koreografen Rachel Tess tilldelades årets Birgit Cullberg-stipendium och är också sedan några år ansvarig för performance- och live art-programmet vid Wanås konst. Flera av dem som deltar i ”Any number of sunsets …”, som Dinis Machado och Peter Mills, har också medverkat i den skånska skulpturparken.

Utgångspunkt för uppsättningen är frågan om vad du skulle göra om du visste att du stod inför världens allra sista solnedgång. Det kan låta mörkt men här är det istället det lekfulla, imaginära och fantasifulla som dominerar. Samtidigt ligger det något besvärjande och tidvis intensivt närvarande i det rörelsematerial som ingår i ”Any number of sunsets …”. En styrka är också att dansarnas eget koreografiska språk tar plats i det gemensamma uttryck som präglar verket.

Det är som om själva tanken på undergången här bygger lika mycket på alla efter-katastrofen-bilder från filmens och teaterns värld som på de där solnedgångarna som vi kanske oftare möter på kitschiga vykort eller i sociala medier än i verkligheten. För Rachel Tess vågar bejaka det mest banala utan att det blir det minsta banalt.

Isaac Spencer och Lisanne Goodhue i ”Any number of sunsets...”.
Isaac Spencer och Lisanne Goodhue i ”Any number of sunsets...”. Foto: Thomas Zamolo
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons