Annons

Underkänt för led-strålkastare

Elsäkerhetsverket varnar i en ny rapport för brandrisk i led-strålkastare på den svenska marknaden.
Elsäkerhetsverket varnar i en ny rapport för brandrisk i led-strålkastare på den svenska marknaden. Foto: Elsäkerhetsverket

Svenska led-strålkastare läcker vatten, stör annan elektronisk utrustning och kan skapa bränder. I en kommande rapport ger Elsäkerhetsmyndigheten tummen ner och försäljningsförbud till samtliga strålkastare som man testat.

Under strecket
TT
Publicerad

Led-strålkastare är en typ av portabel, fyrkantig strålkastare som oftast används till att lysa upp i trädgården, på garageuppfarten eller inom industrin. Efter att det kommit indikationer på att strålkastarna kan vara farliga började de europeiska elsäkerhetsmyndigheterna att testa dem i ett stort EU-projekt. I Sverige gjordes stickprov på sex olika märken, varav alla belades med försäljningsförbud. Ett par av dem hade så allvarliga fel att de bedömdes vara direkt farliga vid användning.

– Det är ett väldigt dåligt resultat, som jag blev väldigt förvånad över. Normalt när man gör sådana här branschtester brukar 60–70 procent klara sig. Det här hör till ovanligheten. Det ska bli intressant att se hur resultatet står sig jämfört med de andra länderna, jag har svårt att se att det bara är i Sverige det ser ut så här, säger Martin Gustafsson, inspektör på Elsäkerhetsverket.

Det största problemet med led-strålkastarna är att de läcker in vatten. Men testerna visade också att det aluminiumhölje som omger dem ofta spricker. Konsekvenserna kan bli bränder, men också att strålkastarna sänder ut signaler som stör annan elektronisk utrustning i hemmet, som mobiltelefoner eller teven.

– Den här lampan sitter ju ofta ute i ur och skur. Den kan stå påslagen utan att någon är i närheten. Och börjar det brinna då finns risk för hemmet, säger Martin Gustafsson.

Elsäkerhetsmyndigheten presenterar sin rapport i sommar. Men efter det dåliga resultatet kommer kontrollerna att utökas.

– Det här är en väldigt prispressad marknad. Någonstans måste man spara pengar, och då görs det ofta på elsäkerheten. Vi kommer göra många fler marknadskontroller på den här typen av prylar, den saken är säker, säger Martin Gustafsson.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons