Annons

Anders Lindblad:Unga Blåvitt slår inte längre ur underläge

Medelåldern i Göteborgs ”slutelva” var 21,5 år när laget besegrade Sirius med 4–2 i den senaste allsvenska omgången. Unga Blåvitt fortsätter att överraska. Pånyttfödelsen är sensationell. Och tänk om Marcus Berg dessutom kommer hem i sommar.

Publicerad
17-årige Benjamin Nygren (till vänster) jublar med lagkamraterna.
17-årige Benjamin Nygren (till vänster) jublar med lagkamraterna. Foto: Staffan Claesson/TT

Tvåa i tabellen efter Malmö med flest antal mål framåt: IFK Göteborg är utan tvekan vårens lag i allsvenskan. 

Inför säsongen tippades Blåvitt av de flesta experter – inklusive undertecknad – att tampas i botten av tabellen. Fjolåret var ett misslyckande och den usla försäsongen skvallrade inte direkt om någon remarkabel förändring. 

Poya Asbaghi har varit ifrågasatt ända sedan han kom till Kamratgården för ett och ett halvt år sedan. Premiärsäsongen 2018 blev turbulent, både på och utanför planen. Mats Gren tvingades lämna som sportchef, ekonomin var usel och Göteborg indraget i kampen kring nedflyttningsstrecket, men med kniven mot strupen blev det en avgörande seger på Grimsta mot Brommapojkarna och säkrat kontrakt (elva) till slut. 

Annons

Nu, efter sju omgångar, ligger Göteborg tvåa bakom Malmö FF i den jämna tabellen. Mycket kan naturligtvis hända framöver, men i maj 2019 andas Blåvitt optimism i stället för ångest. Ändå inleddes den allsvenska säsongen med förlust (1–3) mot AFC Eskilstuna, men klubben presenterade hemvändaren Lasse Vibe några dagar senare, vilket visade det sig vara en symbolvärvning som ingöt självförtroende i truppen. När Elfsborg besegrades med 3–0 var det den precis den boost som behövdes för att våga fortsätta på den inslagna vägen. Det blev därefter visserligen uddamålsförlust borta mot Djurgården, men insatsen lovade mer och sedan dess är Blåvitt obesegrat (tre segrar och en oavgjord match). Segern över regerande mästaren AIK med 3–0 är höjdpunkten – så här långt. 

Göteborg har gjort 16 mål, flest av samtliga lag, och den passningsorienterade fotbollen med bas i en 4-3-3-uppställning firar stora triumfer.

17-årige Benjamin Nygren har gjort fyra mål och tre målgivande passningar och toppar poängligan. Proffsklubbarna står redan i kö för talangen som lär ge Göteborg många välkomna miljoner framöver. 

Patrik Karlsson Lagemyr är äntligen skadefri och ligger bakom mycket i offensiven. Tre mål och två assist har det blivit hittills från Karlsson Lagemyr. Noterbart är att tio olika spelare gjort mål i Göteborg på de sju spelade omgångarna. Det vittnar om bredd. 

Med segrarna har självförtroendet stärkts än mer. Nu syns det tydligt att alla på planen vet vad de ska göra i varje situation. Borta är fjolårets osäkerhet och naiva uppträdande med många bortslagna bollar i utsatt läge. Den nya assisterande tränaren Ferran Sibila, en 30-årig spanjor, kompletterar Asbaghi perfekt och har bidragit med mer tydliga riktlinjer i både defensiv och offensiv. 

Samtidigt har den tuffa ekonomiska situationen mer eller mindre tvingat föreningen att satsa ungt och eget. Snittåldern i truppen är 24,7 år och medelåldern i den slutelva som besegrade Sirius senast med 4–2 var endast 21,5 år. 

I Göteborg börjar man drömma om en ny storhetstid igen för Blåvitt. Men nu slår laget inte ur underläge längre. Motståndarna har sett den remarkabla förvandlingen och spelare som Benjamin Nygren och Patrik Karlsson Lagemyr kan räkna med tuffare bevakning framöver.

Göteborg kan dessutom få en riktigt vass förstärkning i sommar. Marcus Bergs kontrakt med Al Ain går ut i sommar och Berg har hintat om att återvända till Blåvitt. 

Närmast väntar Norrköping på bortaplan för Göteborg. Ett Norrköping som inte motsvarat de högt ställda förväntningarna och som behöver en trepoängare för att inte halka efter för mycket. 

Omgångens höjdare är annars söndagens derby mellan ett skadedrabbat Djurgården (där Erik Berg dessutom är avstängd) mot ett målsnålt AIK på Tele2 arena. 

Annons
Annons

17-årige Benjamin Nygren (till vänster) jublar med lagkamraterna.

Foto: Staffan Claesson/TT Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons