Annons

Unga hbtq-personer mer otrygga än genomsnittet

Prideflagga.
Prideflagga. Foto: Åserud, Lise/TT

Dubbelt så många unga hbtq-personer ser negativt på framtiden jämfört med genomsnittet. Det visar en enkätundersökning från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

Under strecket
Publicerad

Ungdomar som identifierar sig som hbtq upplever sig oftare otrygga och utsätts oftare för mobbning och sexuella trakasserier enligt enkäten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi har fått många signaler från unga hbtq-personer att man lever i en utsatthet och att man många gånger känner att man har sämre villkor än andra unga, säger Lena Nyberg, som är generaldirektör för Myndigheten för ungdoms och civilsamhällesfrågor, till Ekot.

Resultatet kommer från myndighetens årliga ungdomsenkät, som bygger på intervjuer med 5 000 ungdomar mellan 16 och 25 år. Den visar att många unga hbtq-personer känner sig orättvist behandlade och att fyra av tio från gruppen ser mörkt på framtiden, jämfört med två av tio bland alla ungdomar.

– Och det vi kan se i rapporten är bland annat att unga hbtq-personer upplever sämre trygghet i nästan alla miljöer. Att man gärna vill prata med sina föräldrar eller vuxna men att man avstår från att göra det, säger Lena Nyberg till Ekot.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons