Foton ur en förundersökning gällande en dödsskjutning 2018.
Foton ur en förundersökning gällande en dödsskjutning 2018. Foto: Polisen

Anhöriga i skottlinje – del av en större hänsynslöshet

Två ihjälskjutna kvinnor under samma vecka. Misstänkta gärningsmän som inte sällan är tonåringar. Rikspolischefen ser tecken på grövre brottslighet. Men den som följt utvecklingen borde inte vara förvånad.

Publicerad

Det är en annorlunda arbetsdag för en av de kvinnliga läkarna på Skånes universitetssjukhus. Strax innan lunch ska hon få besök av polisen.

En förhörsledare kommer att ställa frågor om en skottskadad man som vårdats på sjukhuset, och om kulorna som borrat sig in i hans kropp.

Det är 2016 och polisen i Malmö arbetar intensivt med en stor mordutredning mot ett kriminellt nätverk som kallas ”Lindängengänget”.

Kvällen den 25 september det året får polisen ett larm om skottlossning. En bil med fyra personer har beskjutits med två pistoler och ett automatvapen. Samtliga i bilen är allvarligt skadade, en av dem överlever inte.

Domstolen ska senare konstatera att avsikten var att döda alla fyra.

Klockan 11.15 inleds förhöret med den kvinnliga läkaren. Hon berättar att en av männen träffats av minst tre kulor. En kula har lämnats kvar i kroppen.

”Han saknar nervfunktion i vänster ben”, säger hon enligt förhöret.

Hon säger också att det varit oroligt på avdelningen. Personal tror sig ha sett beväpnade män på sjukhuset.

Kvinnan är bara en av flera förhörda personer i den 6 000 sidor långa förundersökningen.

När förhöret sker i oktober 2016 kan ingen förutspå att den kvinnliga läkaren själv kommer skjutas ihjäl på öppen gata och vara huvudperson i en ny omfattande mordutredning – nästan tre år senare.

Hennes tid som mamma kommer att bli obegripligt kort. I måndags vid 10-tiden mördades hon med sin snart tre månader gamla bebis vid sin sida.

Samma dag som mordet på henne skärpte hovrätten straffet mot den gärningsman som dömdes för den brutala skjutningen mot bilen hösten 2016. Han sköt, enligt rätten, mot bilen där hennes patient satt.

Annons
Den 25 september 2016 i Malmö skjuts flera personer i en bil. En avlider och en man döms för dådet.
Den 25 september 2016 i Malmö skjuts flera personer i en bil. En avlider och en man döms för dådet.

Kvinnans vittnesmål och eventuella insatser för den skottskadade mannen behöver inte ha något med måndagens mord att göra. En teori, som rapporterats flitigt i flera medier, är att fadern till barnet var den egentliga måltavlan.

– Det är farligt att spekulera, sa Mattias Sigfridsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, under en välbesökt presskonferens i veckan.

I onsdags mördades en 18-årig kvinna i Råcksta när flera skott avlossades mot hennes bostad. Det lät först som fyrverkerier i natten, sedan hördes en bil åka iväg i hög fart, berättar grannarna. Ingen är ännu gripen.

Mörkklädda gestalter har setts fly från brottsplatserna i både Malmö och Råcksta.

Politiker har lovat att de skyldiga ska jagas till ”världens ände”.

Annons

Unik video: Här flyr pistolman i Malmö

Efter reklamen visas:
Efter mordet: Misstänkt skytt springer från brottsplatsen

Fallen med de ihjälskjutna kvinnorna sticker ut eftersom offren för den här typen av dåd nästan uteslutande är män mellan 20 och 50 år.

– Det som hänt är synnerligen ovanligt. Att det händer två gånger på en vecka är anmärkningsvärt och obehagligt, säger Sven Granath, kriminolog och analytiker hos polisen, som följt det grova våldets utveckling sedan 2010.

Polisen jobbar brett, men en teori är att kvinnorna fallit offer i kriminella uppgörelser, vilket i så fall strider mot ett slags ”hederskodex” om att inte angripa kvinnor och barn. Men om det funnits en sådan kodex så är det inte nu som den bryts.

Den som följt våldsupptrappningen senaste åren borde inte vara förvånad.

Utan att spekulera i veckans mord konstaterar Sven Granath att syskon, partners och andra nära anhöriga har fallit offer i kriminellas kapprustning även tidigare.

– Anhöriga, exempelvis bröder, har hamnat i skottlinjen ett flertal gånger de senaste åren. Det är en del av en större hänsynslöshet, säger han.

Skottlossning har skett på offentliga platser, på pizzerior, busshållsplatser och caféer. Barn har dödats i både skjutningar och explosioner.

Annons

För tre år sedan kastades en handgranat mot ett flerfamiljshus i Göteborg och en åttaårig pojke avled.

Året innan sprängdes en fyraårig flicka ihjäl i Torslanda. Flickan var på väg hem efter en fisketur med sin pappa när bilen sprängdes i luften mitt i rusningstrafiken. Fallet är olöst, men passagerare i bilen ska ha koppling till konflikter i området.

Attityden gentemot tredje man har blivit mer likgiltig, varnade polisen redan 2015.

Efter morden på kvinnorna den här veckan jagar polisen flera gärningsmän. En 19-årig man är häktad på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till Malmömordet.

En person är häktad för medhjälp till mord efter skjutningen i Ribersborg, Malmö, i måndags.
En person är häktad för medhjälp till mord efter skjutningen i Ribersborg, Malmö, i måndags.

Han är inte unik bland de unga män och tonåringar som antingen misstäkts eller dömts i stora mordutredningar.

Några exempel:

Annons
  • Den man som i veckans dömdes av hovrätten för mord i Malmö när en bil besköts 2016 var 19 år vid skjutningen.
  • Fyra svenskar sitter häktade för ett brutalt dubbelmord på två män från Rinkeby/Tensta utanför Köpenhamn i juni. Den yngsta är bara 17 år.
  • I höstas dömdes en yngre man för en dödsskjutning på en pizzeria i Rinkeby. Han var 16 år vid gärningstillfället.

– Man kan tro att det krävs ett långt liv för att bli riktigt brutal, så är det inte, säger Sven Granath.

Han säger att kriminologisk forskning tydligt visar att våldsbenägenheten och hänsynslösheten är högst i ung ålder. Impulser får styra och yngre tar större risker.

Den mest våldsbenägna gruppen är mellan 16 och 24 år, enligt Granath. Statistiken visar att ungdomar generellt inte tar till grövre våld, men inom kriminella kretsar går utvecklingen åt motsatt håll.

Han tror att risken för att anhöriga – eller vem som helst som är på fel plats vid fel tillfälle – ska råka mycket illa ut ökar med allt yngre gärningsmän.

Rikspolischefen Anders Thornberg har larmat om hur ungdomar, till och med barn, står på kö för att kliva in i den kriminella gemenskapen – där livet kan ta slut innan de firat sin 20-årsdag.

Annons

– Vi ser yngre gärningsmän som är mer instabila, omogna och irrationella. Ganska ofta är de drogpåverkade, säger Thornberg.

Redan 2014 varnade Nationella operativa avdelningen (Noa) om att ”svansar” bestående av barn ingår i mördarnätverk där de får utföra olika uppdrag.

– Våldet har blivit grövre eftersom man i de kriminellas ögon inte är lika effektiv om man bara skadeskjuter någon, säger Anders Thornberg.

Fallet där 16-åringen sköt en man på en pizzeria förra året är ett av de tydligaste exemplen på när en tonåring längre ner i hierarkin får axla ett dödligt uppdrag.

SvD kan berätta att de tre yngre personerna från Rinkeby som nu sitter häktade för sommarens dubbelmord utanför Köpenhamn ingår i samma kompisgrupp som skytten på pizzerian.

I januari 2018 skjuts en man till döds på en pizzeria i Rinkeby. Gärningsmannen lämnade dna på mordvapnet.
I januari 2018 skjuts en man till döds på en pizzeria i Rinkeby. Gärningsmannen lämnade dna på mordvapnet.
Annons

Ungdomarna poserar tillsammans på foton där de formar händerna till pistoler, och skyltar med märkeskläder. En lokal rappare beskriver hur kompisarna staplar sedelbuntar och ”siktar ej på knän”.

Kompisgruppen utgör en svans till det ökända nätverket ”Dödspatrullen” som SvD tidigare granskat. Polisen misstänker att nätverket ligger bakom flera mord, däribland morden i Danmark i juni. Fallet är så extremt att danska medier har beskrivit brottsplatsen som en scen ur en amerikansk gangsterserie.

Det finns flera bilder från brottsplatsen utanför Köpenhamn, ett av fotona tros ha tagits av gärningsmannen själv med mobiltelefon.

På bilden ligger en skadad man intill en bil som beskjutits med flera skott. Mannens vita t-shirt är täckt av klarröda, stora blodfläckar och armen ligger i en onaturlig position.

Men gärningsmannen fångas själv på fotot. En ansiktslös gestalt i grå adidasbyxor, som håller i ett automatvapen, speglas i billacken. Pipan är riktad mot offret.

Att dokumentera sina rivalers sista sekunder i livet är också en del av det råare våldet. Förnedringsvideor och misshandelsfilmer kan snabbt spridas via sociala medier.

Annons

Polis i Danmark och Sverige samarbetar för att kunna fälla de skyldiga. De häktade är 21, 19, 18 respektive 17 år.

I fredags greps ännu en svensk man av insatsstyrkan norr om Stockholm och ska utlämnas. Han är alltså den femte bland de misstänkta.

Den 25 juni i år sköts två svenskar ihjäl utanför Köpenhamn. Polisutredningen pågår.
Den 25 juni i år sköts två svenskar ihjäl utanför Köpenhamn. Polisutredningen pågår.

Det dödliga våldet i den kriminella miljön är dubbelt så vanligt som på 1990-talet, uppger Brottsförebyggande rådet. Och det är just skjutningarna som driver upp statistiken.

Boende i de mest drabbade områdena frågar sig hur länge de ska stå ut. Grannar som bor i närheten av veckans skjutning i Råcksta har planer på att flytta därifrån.

Sven Granath säger att han tror att antalet dödsskjutningar kan ha nått kulmen, i alla fall lär de inte öka som under 2014–2017.

– Det är en hypotes som jag kanske kommer behöva äta upp senare, säger han.

Rikspolischefen Anders Thornberg tror inte att den organiserade brottsligheten lär minska i omfattning inom de närmsta åren. Polisen behöver vara strategisk, sätta hårt tryck mot nyckelpersonerna och försöka få bort dem från gatan.

Kommer ni lösa morden på kvinnorna?

– Det är alltid vanskligt att uttala sig om sådant, men jag hoppas det. Vi har en sämre uppklarning på vissa mord just för att de är så komplicerade och utförs av personer som vet hur man ska undvika straff.

Efter veckans händelser kräver anhöriga svar på vem eller vilka som ryckte deras döttrar och systrar ifrån dem. Men statistiken talar emot att de skyldiga någonsin kommer att ställas till svars. Bara 32 procent av mord eller dråp med skjutvapen klarades upp mellan 2014 och 2017, enligt Brå.

Efter reklamen visas:
Så har det grova våldet utvecklats

Den 25 september 2016 i Malmö skjuts flera personer i en bil. En avlider och en man döms för dådet.

En person är häktad för medhjälp till mord efter skjutningen i Ribersborg, Malmö, i måndags.

I januari 2018 skjuts en man till döds på en pizzeria i Rinkeby. Gärningsmannen lämnade dna på mordvapnet.

Den 25 juni i år sköts två svenskar ihjäl utanför Köpenhamn. Polisutredningen pågår.