Annons

Unga röster söker rötterna

Från wizzkids till indiekändisar. Systrarna i First Aid Kit lockade en miljonpublik på internet med en Fleet Foxes-cover. På sitt nya debutalbum vill de gå tillbaka till folkpopens ursprung.

Under strecket
Publicerad

Allt tog fart i en skogsdunge i augusti 2008. Inspirerade av folkpopgruppen Fleet Foxes konsert några dagar tidigare tog systrarna Johanna och Klara Söderberg på sig var sin skogshuggarskjorta, satte sig under en tall och spelade in en egen tolkning av Seattlebandets låt Tiger Mountain peasant song. Deras utrustning bestod bara av en videokamera, en akustisk gitarr och två röster. Ändå spreds inspelningen snabbt så fort de hade lagt upp den på internet – bara på Youtube har den idag setts över en miljon gånger.

Att hyllningen till Fleet Foxes också hyllades av Fleet Foxes själva fick Johanna och Klara att ana att deras First Aid Kit stod inför ett större internationellt genombrott. På sätt och vis var det belöningen efter många månaders aktivt kampanjarbete. Johanna ler när hon berättar om den första tiden av frenetiskt kontaktknytande på Myspace.

–Vi är verkligen ett Myspaceband. Jag lade till 300 personer per dag i en månad. Jag tänkte att Sverige är så litet att om någon hör en låt så har alla hört den nästa vecka, säger Johanna.

Annons
Annons

Sin första uppmärksamhet fick de på det sättet, när en skiv- bolagsman kom över från London till Stockholm för att se dem spela. Men konserten hade tvingats byta plats till sämsta tänkbara lokal – en lysrörsbelyst kontorsliknande sal hos den lokala nykterhetsföreningen på Södermalm.

–Han hade kommit från London för att se oss spela, och så var det i den där lokalen. Det var helt fel spelning, verkligen, lite firmafestkänsla, så det hände ingenting då. Jag tror också att han tyckte att vi var för unga, säger Johanna.

–Ja, bara 14 och 16. Vi hade så mycket tid kvar att gå i skolan, fortsätter Klara.

Det blev inget skivkontrakt den gången. Det kanske var lika bra, säger de idag. På så vis har karriären kunnat växa fram av sig själv, vid sidan av skolan. Ep:n på The Knifes bolag Rabid records kom våren 2008, de första stora internationella festivalspelningarna i somras. Och så den berömda covern som fick dem att slå igenom på allvar. Utan större press från vare sig skivbolag eller sig själva har Johanna och Klara kunnat renodla sitt uttryck.

–Vi har kunnat jobba ganska lekfullt. Framför allt har våra röster utvecklats, och så har vi blivit bättre på att spela in, för det gör vi själva. Vi har blivit mer självsäkra, säger Johanna.

Att First Aid Kit slog igenom på det mest moderna av sätt är lite ironiskt, eftersom musiken de spelar präglas av en kärlek till folkmusik av den gamla skolan. På debutalbumet som släpptes igår hörs influenser från folk- popens hela historiska spektrum.

–Vi älskar all folk, både modern och traditionell. Men vi har gått bakåt i tiden, och nu lyssnar vi mycket mer på 20- och 30-tals-musik som Carter Family, Everly Brothers och Woody Guthrie, säger Johanna.

–Det är ganska rått i de där låtarna, det är ofta hemska texter. Blandningen mellan det vackra, sköra i musiken och de brutala texterna är intressant, säger Klara.

Kanske har de hittat sin egen form av att gå tillbaka till folkrötterna. När de turnerar – den inbokade Europaturnén inleds i Trondheim om ett par veckor –är det i form av en kringresande familjeföreställning, där pappa spelar gitarr, mamma bokar flygresor och lillebror övar på trummor.

–Som Carter Family, säger Klara och skrattar.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons