Annons

Ungdomar har blöjor för att slippa lämna datorn

Förbud, böter och detoxläger mot internetberoende och datorspelsmissbruk. Alltfler länder i Asien tar nu i med hårdhandskarna mot skärmtidsmissbruk. I Sydkorea är 160 000 barn mellan 5 och 9 år internetmissbrukare, medan en halv miljon japanska barn mellan 12 och 18 anses vara nätberoende.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Foto: APBild 1 av 1

1 / 5

Kina – ”värstingläger för blöjspelare”

Foto: AP

Kina var ett av världens första länder att höja varningsflagg för överanvändning och beroende av skärmar som datorer, läsplattor och mobiler. Landet har nu 648 miljoner internetanvändare, och minst 24 miljoner ”web-junkies” som överanvänder vad som kallas ”elektroniskt heroin”.

Det finns över 250 militärliknande läger i Kina för behandling av sjukligt skärmberoende. Många ungdomar luras dit i tron att de ska åka skidor eller spela fotboll, och befinner sig sedan plötsligt bakom galler. Lägren är stentuffa med upptill tio dagars isolering, rigorösa träningspass och extrem disciplin.

Tanken är att disciplinen på dessa ” boot camps” ska dra ungdomarna ur beroendet. Men i vissa fall har det gått över styr. En 15-åring misshandlades så svårt av två instruktörer 2010 att han dog, och en flicka avled efter två timmars extrema övningar på iskallt golv, enligt nyhetsbyrån Xinhua.

Det har även gjorts en dokumentär om kinesiska ungdomar som är fast i sjukligt internetsurfande och videospelande – ”Web Junkie”.

Gränsen för junkie är dock oklar. Enligt en studie är människor sjukligt skärmberoende om de spenderar mer än sex timmar varje dag online, och mår dåligt om de inte får tillgång till en dator. Särskilt beroendeframkallande är videospelandet, som gör att kinesiska ungdomar använder blöjor för att slippa spelavbrott för toalettbesök.

Annons
Annons
Foto: IBL Bild 1 av 1

2 / 5

Taiwan – förbud och skyhöga böter

Foto: IBL

Taiwan är världens tuffaste land när det gäller att begränsa skärmtid. Föräldrar är numera tvungna att stoppa sina barn från att spendera för mycket tid framför datorer, läsplattor och mobiler.

Det är följden av att landet 2015 skärpte en lag som förbjuder barn under 18 år att röka, dricka alkohol, tugga stimulerande betelnötter och använda droger.

Lagen förbjuder minderåriga att ”använda elektroniska produkter under orimligt lång tid”. Lagen definierar inte exakt vad ”orimligt lång tid” är, men parlamentarikern bakom lagen sätter 30 minuter åt gången som gräns. För barn under två år gäller totalförbud; de får överhuvudtaget inte titta på skärmar vilket överensstämmer med vad amerikanska barnläkarföreningen rekommenderar.

Föräldrar kan med lagen tvingas betala böter på drygt 14 000 kronor om barnen anses ha blivit fysiskt eller psykiskt sjuka av för mycket skärmtid, internetsurfande och datorspelande. Men svårigheten är att avgöra när skärmanvändningen passerar gränsen och kan klassas som sjuklig.

Annons
Annons
Foto: Koji Sasahara/APBild 1 av 1

3 / 5

Sydkorea – ”askungelag” mot missbruk

Foto: Koji Sasahara/AP

Sydkorea är ett av världens mest uppkopplade länder med vad som lär vara jordens snabbaste internet. Nästan 100 procent av alla hushåll har internet, och över 80 procent av Sydkoreas befolkning är uppkopplade dagligen. De spenderar i genomsnitt 14,3 timmar i veckan på internet, och många är så kallade ”silversurfare” över 60 år.

Men runt tio procent av alla sydkoreanska tonåringar klassas som Internet-missbrukare. Det finns extrema fall som en sydkoreansk man som dog efter att ha spelat 50 timmar i sträck utan paus.

Regeringen försöker agera mot missbruket med ”Askunge-lagen” som innebär att internet stängs ner från midnatt till gryning för användare under 16 år. Men många har klurat ut hur man kringgår detta.

Liksom i Kina finns mängder med behandlingsläger för internetmissbrukare i Sydkorea. Där får de hjälp med tre-fyra veckors aktiviteter som stresshantering, naturvandringar, klättring och gitarrspelande.

Bland uttalanden när de tas in finns ”jag ljuger om hur många timmar jag spenderar online”, och ”jag tycker att det är roligare att vara med min telefon än med familjen och vännerna”. Många av lägerungdomarna är dock extrema internet- och datorspelmissbrukare, som är vana att surfa eller spela 13-14 timmar om dagen.

Annons
Annons
Foto: APBild 1 av 1

4 / 5

Japan – ”digital detox” i gruppsamhälle

Foto: AP

Japan är ett hyperuppkopplat land sedan flera år, med växande hälsoproblem bland många unga internetanvändare. Omkring 500 000 japanska tonåringar klassas nu som internetmissbrukare, enligt landets sjukvårdsministerium. Hela 60 procent av Japans högstadieelever uppges visa tecken på digitalmissbruk, vilket bidrar till att ”digital detox”-center växer upp som svampar.

Många av internetmissbrukarna i Japan beskrivs av psykiatriker som ”likriktningstypen”. De är fixerade vid att vara uppkopplade, spela datorspel och vara på sociala medier som andra av rädsla att annars bli mobbade eller utfrysta i det konformistiska japanska samhället. Studier av dessa internetmissbrukares hjärnor visar också att det finns neurologiska förändringar som liknar missbrukare av alkohol och kokain.

Det finns även ett begrepp i Japan för ungdomar som drar sig undan och lever isolerade i åratal, ofta med internet som enda sällskap: Hikikomori.

Annons
Annons
Foto: Adam Wrafter Bild 1 av 1

5 / 5

Singapore – boxning mot beroende

Foto: Adam Wrafter

Singapore är ett av världens mest uppkopplade länder, och det finns minst en internet-uppkoppling i vartenda hem i landet. Människor i Singapore spenderar också mest tid i världen på internet, efter Indien. Runt 43 procent av befolkningen uppger att de surfar på nätet mer än sex timmar om dagen, och 52 procent säger att de inte kan vara utan internet i mer än tolv timmar, enligt en studie Tata Communications.

Detta har lett till vad som kan klassas som surfmissbruk och datorspelsberoende bland många unga i Singapore. En majoritet, 64 procent, lider också av den psykiska åkomman FOMO – Fear of Missing Out – där man måste vara ständigt uppkopplad för att inte missa något som sägs eller görs.

Det ökade skärmberoendet får många familjer att skicka sina barn på behandlingsläger. Ett av de mest kända är The Cabin som finns i flera asiatiska länder bland dem Singapore, Thailand och Malaysia. Där jobbar man mycket med idrott som boxning och triathlon samt gruppterapi för att komma från beroendet. Men det är en dyr affär som kan kosta uppåt 14 000 dollar i månaden.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons