Annons

Ungdomar ser allt mörkare på samhället

I Ungdomsbarometern som presenteras på torsdagen har antalet ungdomar som ser en sämre utveckling i samhället ökat.
I Ungdomsbarometern som presenteras på torsdagen har antalet ungdomar som ser en sämre utveckling i samhället ökat. Foto: Jessica Gow/TT

Fler ungdomar är hoppfulla om sin egen framtid men ser allt mörkare på utvecklingen i samhället. Unga är också mer hälsomedvetna än någonsin samtidigt som deras psykiska ohälsa ökar.

Det visar årets Ungdomsbarometer som släpps i dag.

Under strecket
Publicerad

Analysföretaget Ungdomsbarometern har varje år sedan 1991 gjort attityd- och beteendeundersökningar bland unga, dem som är mellan 15 och 24 år. I den gruppen finns nu Generation Z som är född sent 1990-tal och framåt. Den brukar beskrivas som en individualistisk generation med en ganska dyster framtidssyn.

I årets undersökning med nästan 19 000 intervjuade har tron på samhällets framtid förmörkats ytterligare. Från 21 procent för fem år sedan till 34 procent som nu ser ganska eller mycket mörkt på samhällsutvecklingen.

– Det handlar nog mycket om att medvetenheten om klimatförändringarna blivit så mycket större på senare år. Men också att det politiska läget i världen uppfattas som osäkert liksom teknikutvecklingen och arbetsmarknaden, säger Ulrik Hoffman, som är VD för Ungdomsbarometern.

Många är beredda att satsa på skolan och tror att de blir framgångsrika.

Samtidigt tror tre av fyra ungdomar att den egna framtiden blir ljus eller ganska ljus. De tar också stort eget ansvar för att det ska bli så.

– Många är beredda att satsa på skolan och tror att de blir framgångsrika. I vilket fall tror de flesta att det ordnar sig för dem själva.

Annons
Annons

Ungas intresse för hälsa och att leva hälsosamt har ökat. Samtidigt finns flera tunga rapporter om att den psykiska ohälsan ökar bland de unga. Orsakerna är enligt Ungdomsbarometern användandet av sociala medier, mindre fysiskt umgänge, framtidsstress och att man sover för lite.

– Här finns så klart en paradox i att hälsointresset ökar samtidigt som allt fler ungdomar uppger att de är stressade och att mår psykiskt dåligt. Och det kan ju i sin tur göra att de blir mer hälsomedvetna.

Tydligt är också att ungdomarnas intresse för att festa har minskat på 20 år. Vid millennieskiftet tyckte 72 procent att det var viktigt med att festa. Då var också användningen av alkohol och tobak större.

Nu är det bara 44 procent som är ganska eller mycket intresserade av att festa.

Under samma period har intresset för politik ökat från 28 till 40 procent. Men det handlar inte om att aktivera sig i ett politiskt parti.

– Partierna har misslyckats med att kanalisera det intresset. Unga använder sig av andra sätt och det är väldigt sakfrågedrivet, exempelvis kring klimatfrågan som är viktigast tätt följ av välfärdsfrågorna, säger Ulrik Hoffman.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons