Annons

Ungdomsförbund vill stoppa OS i Stockholm

Benjamin Dousa
Benjamin Dousa Foto: Björn Lindgren/TT

Med en vecka kvar till OS-beslutet vill ungdomsförbunden inom M, C och L stoppa Stockholms ansökan.

– Jag älskar idrott, men hatar slöseri med skattebetalarnas pengar, säger Muf-ordförande Benjamin Dousa.

Under strecket
Publicerad

Klockan tickar ner mot beslutet om vilka orter som får hålla vinter-OS 2026. Måndagen den 24 juni kommer utslaget från IOK (Internationella Olympiska Kommittén) i Lausanne. Kvar i racet om att få arrangera spelen finns bara Stockholm-Åre och Milano-Cortina.

Den svenska staten har godkänt en säkerhetsgaranti samtidigt som den politiska majoriteten i Stockholms stadshus gett klartecken till att hyra ut transportmedel och faciliteter till marknadsmässiga priser.

Varken stat eller kommuner ska enligt SOK (Sveriges Olympiska Kommitté, som formellt ansöker om OS) stå för kostnaderna av arrangemanget, vars budget är på 13,1 miljarder kronor. Kostnader ska istället täckas av näringsliv och försäkringsbolag.

Ingen ledande politiker i den grönblå koalitionen har välkomnat Stockholms värdskap för vinter-OS 2026. Noterbart är också att Stockholms stad inte kommer att skriva på värdstadskontraktet, utan att det är Åre kommun som ska göra det.

I förra veckan skrev DN att den svenska OS-ansökan tagit upp intäkter på mer än en miljard svenska kronor för mycket i sin budget.

Annons
Annons

Benjamin Dousa, Muf-ordförande, är emot OS-planerna:

– Man har inte kontroll på det här. Tänk om det kostar tio miljarder mer? Både i staden och på riksnivå borde man sätta ner foten. Att ta spjärn mot skatteslöseri var anledningen att jag blev medlem i vårt parti, säger Benjamin Dousa.

Det är inte fel att Sverige står värd för mästerskap, men just den här ansökan borde dras tillbaka.

Han vill se att resurserna läggs på annat.

– Få svenskar tycker att vi har för många poliser just nu. Om vi får OS ska våra poliser svara för säkerheten vid alla transporter. Var ska de hämtas ifrån? Infrastruktur i trafik och sjukvård är andra områden som bör prioriteras, säger Benjamin Dousa.

Ungdomsidrotten bör också gå före OS-planer, enligt Mufs ordförande:

– Jag växte själv upp i Kista med fotboll, innebandy och hockey. Min mamma Sonja är en känd idrottsprofil. Ungdomsidrotten står inför stora utmaningar och behöver långsiktiga satsningar. OS är bara ett evenemang, säger Benjamin Dousa.

Magnus Ek, ordförande i Centerpartiets ungdomsförbund, instämmer.

– En svensk OS-ansökan håller vare sig vad gäller ekonomi eller infrastruktur. Det är högst osäkert med budgeten. Det är inte fel att Sverige står värd för mästerskap, men just den här ansökan borde dras tillbaka, säger han.

Även Joar Forssell, ordförande i Liberala ungdomsförbundet, har uttryckt sin ovilja mot ett OS i Stockholm: ”Det är helt omdömeslöst och i grunden omoraliskt”, skriver han på Twitter.

Jonas Naddebo (C), som tagit över rollen som idrottsborgarråd från barnlediga Karin Ernlund, vill inte föregå IOK:s beslut med en kommentar. Inte heller finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) vill låta sig intervjuas, men påpekar i ett mejl att ”Stockholm stad inte kommer att ha det formella ansvaret för genomförande av de olympiska spelen, det ansvaret åvilar SOK.”

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons