Annons

Ungern hotar flyktingar med fängelse

17 mil taggtråd räckte inte. Ungersk militär ska bevaka gränsen. Den som ändå passerar gränsen illegalt ska dömas till fleråriga fängelsestraff. Det ska även bli kriminellt att hjälpa människor som saknar tillstånd att vara i Ungern. Det ungerska parlamentet röstar i dag om flera omstridda lagförslag.

Under strecket
Publicerad

Lagarna kan skärpas i Ungern.

Foto: Linus Sundahl-DjerfBild 1 av 1

Lagarna kan skärpas i Ungern.

Foto: Linus Sundahl-DjerfBild 1 av 1
Lagarna kan skärpas i Ungern.
Lagarna kan skärpas i Ungern. Foto: Linus Sundahl-Djerf

**Samtidigt som tusentals **flyktingar sitter strandade på tågstationer, och Budapests gator fylls av protesterande människor, sker omröstningen i parlamentet, uppger Sveriges Radio.

Ungern har redan spärrat av gränsen mot Serbien med taggtrådsstängsel. Men nu kan en tuffare lagstiftning göra det ännu svårare att ta sig in i landet.

Ett annat förslag är att ta hjälp av armén för att kontrollera Ungerns gräns, ett förslag som sedan tidigare drivs av det ultranationalistiska partiet Jobbik.

Det kan även bli straffbart att hjälpa människor som befinner sig i landet illegalt. Man planerar även att inrätta transitzoner vid gränsen där asylansökningar ska snabbehandlas och där vägen bara ska vara öppen söderut, tillbaka till Serbien.

Vi försöker med gott samvete skydda våra invånare och mildra bördan som tynger vår stad.

Budapests borgmästare Istvan Tarlos sade på onsdagen att staden inte har något lagliga skyldigheter att uppfylla när det gäller situationen för migranterna. Enligt Wall Street Journal..

– Vi försöker med gott samvete skydda våra invånare och mildra bördan som tynger vår stad, sade Istvan Tarlos.

Staden har tagit initiativ för att lindra utsattheten även för de många flyktingarna. En ny anläggning för cirka 1 000 migranter ska öppnas bara 500 meter från Keletistationen.

Anläggningen ska bidra med tält, dricksvatten och grundläggande hälsovård och stå klar runt nästkommande helg.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons