Annons

”Ungerska Fidesz måste lämna partigruppen EPP”

Moderaterna och det finska Samlingspartiet har tillsammans med andra systerpartier initierat en process för att det ungerska regeringspartiet Fidesz ska lämna den borgerliga europeiska partigruppen EPP. Det skriver Ulf Kristersson (M) och Petteri Orpo, Samlingspartiet.

SvD
Uppdaterad
Publicerad
Ungerns premiärminister Viktor Orban leder partiet Fidesz som idag tillhör den borgerliga partigruppen EPP i EU-parlamentet.
Ungerns premiärminister Viktor Orban leder partiet Fidesz som idag tillhör den borgerliga partigruppen EPP i EU-parlamentet. Foto: Olivier Matthys/AP och Jonas Ekströmer/TT

DEBATT | FIDESZ

Vår partigrupp i EU-parlamentet förenas av en gemensam värdegrund och gemensamt ansvarstagande. I en tid när EU utmanas både inifrån och utifrån har vi en skyldighet att agera. Och när ett enskilt parti – som Fidesz – systematiskt motarbetar EU:s grundläggande värderingar, hör det inte längre hemma hos oss i EPP.

Efter kalla krigets slut drev våra båda partier en intensiv kampanj för att Sverige och Finland skulle ansluta sig till den Europeiska gemenskapen, som EU då hette. För oss är och förblir EU-medlemskapet ett centralt politiskt ställningstagande. Genom EU-medlemskapet valde vi den liberala demokratin och rättsstaten, marknadsekonomi och en gemensam garanti för fred och frihet.

Sedan vi blev medlemmar 1995 har läget förändrats. De senaste åren har vi sett en negativ utveckling i flera länder och i flera europeiska partigrupper, inte bara i EPP. Demokratin och rättsstaten utmanas. Det ungerska regeringspartiet Fidesz och dess ledare Viktor Orbán är ett exempel på detta. Vi konstaterar att Fidesz inte längre delar EPP:s grundläggande värderingar.

Annons

Under Viktor Orbáns ledning har utvecklingen i Ungern gått åt fel håll i fundamentala frågor. Omfattande förändringar har genomförts i den ungerska konstitutionen. Bland annat har författningsdomstolens möjlighet att pröva grundlagsändringar inskränkts och nya medielagar har begränsat pressfriheten. Lagstiftning har drivits igenom som gjort det omöjligt för det ansedda Central European University (CEU) att fortsätta verka i Ungern, trots att oberoende forskning och akademisk frihet är avgörande för demokratin. Den senaste tidens ovärdiga anti-EU-kampanjer från den ungerska regeringen och Viktor Orbán personligen, är ytterligare strån till stacken.

Svenska Moderaterna och finska Samlingspartiet är stolta medlemmar i EPP – den ledande politiska kraften i Europa. Vår partigrupp förenas i uppfattningen att EU ska vila på en grund av respekt för individen, demokrati, jämlikhet och en fungerande rättsstat. När dessa värden inte respekteras, måste vi agera. Det var således självklart för oss att stöda Europaparlamentets uppmaning att påbörja artikel 7-förfarandet.

Många har länge försökt föra dialog med Fidesz, men när ett parti tar strid mot principer om demokrati och rättsstat så är dialog otillräcklig. Vi stänger inte dörren för Ungern, men vill att EPP stänger dörren för Viktor Orbán och Fidesz.

EU står nu inför många utmaningar. Från öst har vi ryska desinformationskampanjer och en osäker situation i Ukraina. I väst bidrar det amerikanska ledarskapet till oförutsägbarhet, i norr smälter glaciärerna och i syd förlorar migranter fortfarande sina liv i Medelhavet. Den världsordning som tidigare var nästintill självklar är nu hotad, både inom och utanför EU.

I detta läge krävs, kanske mer än någonsin tidigare, sammanhållning inom EU. Sammanhållning gör det möjligt för EU att vara en stark global aktör, samtidigt som vi arbetar för att lösa de problem som finns inom unionen. Den vilja och beslutsamhet som EU27 har visat i den svåra frågan om Brexit behövs också på andra fronter.

Moderaterna och Samlingspartiet har tillsammans med likasinnade EPP-medlemmar nu tagit det nödvändiga första steget för att avgöra Fidesz framtid inom EPP. Men populism och inskränkt nationalism är inte alls ett problem bara för vår egen partigrupp EPP, utan förekommer i hela det politiska spektret. Därför kräver vi att även andra partier tar ansvar och agerar.

En av de mest akuta situationerna är i Rumänien, där rättsstaten utmanas. För två år sedan försökte de rumänska Socialdemokraterna PSD avkriminalisera mutor under 200 000 euro, och när det inte gick sänkte man gränsen till 45 000 euro. Då ska man ha också ha i åtanke att den genomsnittliga månadslönen i Rumänen är mellan 600-800 euro.

Och så sent som i förra veckan stoppades en stor del av den rumänska oppositionen från att ställa upp i valet till Europaparlamentet. Därefter riktade plötsligt brottsanklagelser mot människorättsadvokaten Laura Codruta Kovesi. Anklagelserna kom från en ny och hårt kritiserad brottsutredningsenhet som den rumänska regeringen instiftat. Samma dag nominerade Europaparlamentet formellt Kovesi till det nya europeiska åklagarämbetet.

Detta rör sig alltså om ett europeiskt problem i flera länder och flera partigrupper, och det ytterst kräver gemensamma europeiska lösningar.

Tack vare våra båda partier och ytterligare elva andra EPP-medlemmar är nu Fidesz medlemskap en fråga på dagordningen för EPP:s politiska församlingsmöte den 20 mars i Bryssel. Där kan beslut fattas om en process mot uteslutning av Fidez. Moderaterna och Salingspartiet har varit lojala mot våra väljare och våra värderingar. Vi står upp för demokrati och rättsstatens principer. Det är den sortens partier som hör hemma i vårt och Angela Merkels EPP.

Ulf Kristersson
partiledare Moderaterna
Petteri Orpo
partiledare Samlingspartiet

Ulf Kristersson och Petteri Orpo.
Ulf Kristersson och Petteri Orpo. Foto: Pressbilder
Annons
Annons

Ungerns premiärminister Viktor Orban leder partiet Fidesz som idag tillhör den borgerliga partigruppen EPP i EU-parlamentet.

Foto: Olivier Matthys/AP och Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 2

Ulf Kristersson och Petteri Orpo.

Foto: Pressbilder Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons
Annons